10 ani de încălcare a legilor care impun transparența publică 52/2003 și accesul la informații a cetățenilor 544/2001
Merităm să știm și trebuie să știm unde se duc banii noștri. Asta înseamnă democrație, cetățenie și civism activ. Românii nu sunt masa de manevra politică.
Pentru a-ți exercita drepturile și pentru a ți le apăra trebuie mai înainte de toate să le cunoști. Informarea este esența cunoașterii. Tot ceea ce se întâmplă în cadrul autorităților administrației publice centrale și locale sau în cadrul altor instituții care utilizează resurse financiare publice ne vizează în mod direct.
Cetățenii românii trebuie să știe că pot comenta și participa activ la luarea deciziilor administrative și la elaborarea actelor normative. Potrivit Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, un act normativ trebuie lăsat spre consultare publică timp de 30 de zile.
Primarii, consilierii locali, consilierii județeni, miniștrii, reprezentantii intituțiilor finanțate din bani publici, au obligația de a răspunde întrebarilor cetățenilor în timp de 10, maximum 30 de zile. În cazul unui răspuns care depășește 10 de zile, solicitantul va fi informat asupra acestui aspect. Românii trebuie să știe că și refuzul comunicării unor informații se motivează și se comunică solicitantului în termen de 5 zile. Aceste obligații legale ale funcționarilor publici sunt stipulate în legea nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Potrivit raportului întocmit de Academia Advocacy din Timișoara, aceste legi sunt grav și sistematic încalcate:
- La solicitarea inițială de informare în baza legii 52/2003 niciun minister din cele 15 nu a răspuns pozitiv.
- La nivelul consiliilor județene:
o 2 CJ soluționează în totalitate cererea de informații (4,8 % din totalul CJ)
o 10 CJ soluționează parțial cererea de informații (24,3% din totalul CJ)
o 29 CJ nu soluționează cererea e informații (70,7% din totalul de CJ)
- La nivelul consiliilor locale:
o 2 CL soluționează în totalitate cererea de informații (4% din totalul CL)
o 15 CL soluționează parțial cererea de informații (30% din totalul CL)
o 33 CL nu soluționează cererea e informații (66% din totalul de CL)
Prezidențiabilul PDL, Cătălin Predoiu, ministru al justiției în Guvernul PDL, a susținut și a militat pentru mai multă transparență. Este autorul unei reforme eficiente și al Strategiei Naționale Anti-corupţie 2011-2014, bazată pe trei tipuri de intervenție: prevenire, educație, combatere. Termenele precis stabilite nu au fost respectate de Guvernul USL.
În primul meu an de mandat parlamentar am insistat pe tema „Mai multă transparenţă a cheltuielilor publice, mai puţină corupţie, un spor de creştere economică” și am depus patru interpelari parlamentare: aici la care Guvernul Ponta a raspuns în dodii, reluat și actualizat aici, aici despre transparența cheltuielilor la CNADNR și aici despre netransparența cheltuielilor la Ministerul Economiei. Toate întrebările și răspusurile sunt publice pe site-ul Camerei Deputaților la adresele indicate.
Comentarii 22
@Ioan SE
Repet un raspuns pentru Ioan Se de fapt un raspuns unui titlu dat de dlui unei postari prea lungi dar mie titlul mi-a fost suficient ca sa spun esentialul din ce am de spus si de fapt dupa acestea cred ca nici nu prea mai am ce sa adaug caci asta este in rezumat tot programul politic pe care-l recomand celor care au cojones:
Spune (excelenta concluzie) Ioan Se:
ROMANII NU MAI IES IN STRADA , FIINDCA IES DIN TARA
Ce spui tu confirma ca statul de pe acest teritoriu este in disolutie si atunci cei care tin in spate tara, dar nu vor sa plece au dreptul sa uzeze de orice mijloace inclusiv violente, pentru a lua ei puterea, dar cu o conditie, sa stie ce sa faca cu ea.Caci puterea nu numai se cucereste dar se si pastreaza si mai ales se exercita si cum am mai spus aicea este piatra de incercare. In 1989 am rasturnat o putere dar nu am stiut ce si cum sa facem decat asa pe orbecaite, nu acuz pe nimeni, dar asa a fost.
Daca un partid de opozitie intelege asta, intelege ca nu poate ajunge la putere cu vot majoritar caci majoritatea care exploateza o minoritate( exact ca in comunism si cine nu intelege acest “exact” sa intrebe ) oricat de prost ar trai nu-si va schimba votul , trebuie sa declare public ca dat fiind situatia din tara recurge la orice mijloc si atunci solutia este ca cei care muncesc sa nu mai plateasca taxe si impozite pentru a pune statul corupt adica cel denumit in Apocalipsa, foarte sugestiv, Marea Prostituata.
Dar atunci cel care organizeaza asta si reuseste daca o face tot pentru gasca lui sau nu stie ce si cum in continuare, tara dispare in razboi civil sau in alte nenorociri.
Am spus si cine are urechi de auzit sa auda!
Erata:
De adaugat dupa Marea Prostituata:
…..Marea Prostituata, in incapacitate de plata si sa primeasca pasnic puterea, altfel tara mergand spre razboi civil, ceva ce Ceausescu sau camarila lui nu a vrut sa produca.
Schimbarea vine din transparență. Primul lucru pe care îl cer noului premier - Andreea Paul