2013 este anul scumpirilor

4 februarie 2013   |  18 comentarii

Am aflat deja că anul 2013 este un an al scumpirilor. În ce măsură va fi afectat fiecare cetățean?

·        Gazele pentru consumatorii casnici se vor scumpi în anul 2013 cu 10%.
·        Prețul la energia electrică a crescut deja de la 1 ianuarie cu 10%.
·        Accizele cresc, pentru că vor fi  recalculate la un curs de schimb cu 5,2% mai mare față de anul 2012. Românii vor plăti mai mult pentru țigări, cafea și produsele alcoolice precum berea, vinurile, băuturile fermentate, produsele intermediare sau alcoolul etilic.
·        Accizele la motorină au crescut cu 4,55% începând cu 1 ianuarie 2013, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.
·        Acciza totală la țigarete va crește cu 3,27%, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 țigarete.
·        Nivelului accizelor pentru bere crește cu 10%, de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato.
·        Nivelul accizelor pentru berea realizată de micii producători creşte tot cu 10%, de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato.
 
Este cert că majorările de prețuri la gaze, energie electrică, combustibili vor determina scumpiri în lanț pe întreaga piață. Pe lângă asta, la toate creșterile de prețuri de menționate anterior se adaugă alte majorări anunțate de guvernul Ponta, care împovărează cea mai mare parte dintre români:
·        Creșterea cu 16% a taxelor și impozitelor locale, ceea ce înseamnă mai mulți bani plătiți pentru clădiri, terenuri, mașini sau amenzi. Nu multe localități vor scăpa de aceste creșteri de taxe.
·        Noi taxe asupra companiilor din sectorul energetic: taxe speciale pentru distribuitorii și transportatorii de gaze, pentru exploatarea resurselor naturale și peveniturile suplimentare rezultate din dereglementarea preţului gazelor naturale.
·        Coplata în sănătate: pacienţii vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă.
·        Timbrul de mediu și creșterea tarifelor la RCA.
 
Creșterile de prețuri vor fi dublate de impozite noi sau mărite:
·        A devenit obligatorie plata impozitului de 3% pe venit pentru micro-întreprinderi. Înseamnă că orice micro-întreprindere cu o rată a profitului mai mică de 18,75% are de plătit un impozit mai mare la stat. De pildă, dacă are o cifră de afaceri de 10.000 euro pe an și rata profitului menționată mai sus, nu îl afectează dacă plătește impozit pe profit sau pe venit, pentru că scoate din buzunar, în ambele cazuri, 300 de euro. Însă dacă rata profitului este mai mică, de 10% de exemplu, în loc să plătească impozitul pe profit de 160 de euro, cum ar fi putut să facă înainte, acum va avea de achitat tot 300 de euro.
·        Un crescător de animale va plăti anul acesta impozitul de 16%, pe care nu îl datora în 2012. În plus, va avea de achitat și contibuția de asigurări sociale de sănătate. La fel se întâmplă și în cazul silvicultorilor sau al piscicultorilor.
·        Se aplică impozit pe venit și CAS la diurnele încasate de toși angajații, pentru partea care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul instituţiilor publice.
·        Veniturilor considerate dividende sunt impozitate cu 16%.
·        Se aplică o cotă majorată de impozit, de 50%, pentru veniturile din prestarea de servicii în România sau în afara României, plătite într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii.
 
Iar lista nu se sfârșește aici. USL a anunțat că are de gând să continue să aplice impozite:
o   Va impozita suplimentar bugetarii cu venituri de peste 4.500 lei pe lună.
o   Va crește impozitele pentru persoanele fizice care utilizează imobilele din proprietate pentru activităţi comerciale, revizuind modul de calcul al impozitelor pe proprietate.
 
Anul trecut pe vremea aceasta guvernul Ponta se declara împotriva oricăror creșteri de taxe și impozite, atacând guvernarea PDL de atunci de „abuzuri” împotriva populației. Astăzi, propune românilor un buget care trage după el 20 de taxe și impozite noi sau majorate – depășind orice performanță de acest gen din oricare din anii din timpul crizei.