2013 este anul scumpirilor
4 februarie 2013 | 18 comentarii
Am aflat deja că anul 2013 este un an al scumpirilor. În ce măsură va fi afectat fiecare cetățean?
· Gazele pentru consumatorii casnici se vor scumpi în anul 2013 cu 10%.
· Prețul la energia electrică a crescut deja de la 1 ianuarie cu 10%.
· Accizele cresc, pentru că vor fi recalculate la un curs de schimb cu 5,2% mai mare față de anul 2012. Românii vor plăti mai mult pentru țigări, cafea și produsele alcoolice precum berea, vinurile, băuturile fermentate, produsele intermediare sau alcoolul etilic.
· Accizele la motorină au crescut cu 4,55% începând cu 1 ianuarie 2013, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.
· Acciza totală la țigarete va crește cu 3,27%, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 țigarete.
· Nivelului accizelor pentru bere crește cu 10%, de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato.
· Nivelul accizelor pentru berea realizată de micii producători creşte tot cu 10%, de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato.
Este cert că majorările de prețuri la gaze, energie electrică, combustibili vor determina scumpiri în lanț pe întreaga piață. Pe lângă asta, la toate creșterile de prețuri de menționate anterior se adaugă alte majorări anunțate de guvernul Ponta, care împovărează cea mai mare parte dintre români:
· Creșterea cu 16% a taxelor și impozitelor locale, ceea ce înseamnă mai mulți bani plătiți pentru clădiri, terenuri, mașini sau amenzi. Nu multe localități vor scăpa de aceste creșteri de taxe.
· Noi taxe asupra companiilor din sectorul energetic: taxe speciale pentru distribuitorii și transportatorii de gaze, pentru exploatarea resurselor naturale și peveniturile suplimentare rezultate din dereglementarea preţului gazelor naturale.
· Coplata în sănătate: pacienţii vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă.
· Timbrul de mediu și creșterea tarifelor la RCA.
Creșterile de prețuri vor fi dublate de impozite noi sau mărite:
· A devenit obligatorie plata impozitului de 3% pe venit pentru micro-întreprinderi. Înseamnă că orice micro-întreprindere cu o rată a profitului mai mică de 18,75% are de plătit un impozit mai mare la stat. De pildă, dacă are o cifră de afaceri de 10.000 euro pe an și rata profitului menționată mai sus, nu îl afectează dacă plătește impozit pe profit sau pe venit, pentru că scoate din buzunar, în ambele cazuri, 300 de euro. Însă dacă rata profitului este mai mică, de 10% de exemplu, în loc să plătească impozitul pe profit de 160 de euro, cum ar fi putut să facă înainte, acum va avea de achitat tot 300 de euro.
· Un crescător de animale va plăti anul acesta impozitul de 16%, pe care nu îl datora în 2012. În plus, va avea de achitat și contibuția de asigurări sociale de sănătate. La fel se întâmplă și în cazul silvicultorilor sau al piscicultorilor.
· Se aplică impozit pe venit și CAS la diurnele încasate de toși angajații, pentru partea care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul instituţiilor publice.
· Veniturilor considerate dividende sunt impozitate cu 16%.
· Se aplică o cotă majorată de impozit, de 50%, pentru veniturile din prestarea de servicii în România sau în afara României, plătite într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii.
Iar lista nu se sfârșește aici. USL a anunțat că are de gând să continue să aplice impozite:
o Va impozita suplimentar bugetarii cu venituri de peste 4.500 lei pe lună.
o Va crește impozitele pentru persoanele fizice care utilizează imobilele din proprietate pentru activităţi comerciale, revizuind modul de calcul al impozitelor pe proprietate.
Anul trecut pe vremea aceasta guvernul Ponta se declara împotriva oricăror creșteri de taxe și impozite, atacând guvernarea PDL de atunci de „abuzuri” împotriva populației. Astăzi, propune românilor un buget care trage după el 20 de taxe și impozite noi sau majorate – depășind orice performanță de acest gen din oricare din anii din timpul crizei.
Comentarii 18
Ar fi interesant să ne spuneţi povestea fiecărei taxe…
Din pacate nu sunt povesti, sunt adevarurile USL-iste de dupa alegeri ! Nu crezi ca in timp, plecand de la sloganurile campaniei electorale si pana la realitatea de astazi, la un moment dat, „cineva” a mintit crunt acest popor ? De ce sa nu se stie cat de afectata este societatea de minciuna si manipulare ? Nu-i asa ca „uni”, inca vor sa doarma bine si netulburati, sa se giftuie in timp se altii saracesc si asta conform preceptelor ideologice ale social – democratiei ?
Explodează prețurile! Iar!
Gazele se scumpesc cu 36%.
Iar Guvernul, incredibil, cică nu se aștepta la chestia asta. Cică Ponta a fost luat prin surprindere. Asta înseamnă ca sau e prost grămada, sau minte de îngheață apele.
Pentru ca pana si eu (care nu-s premier) mă așteptam la scumpirea asta. In vara spuneam ca marele șoc vine in decembrie, când urmează o scumpire mult mai mare a curentului electric si a gazelor. Adică se va scumpi tot: și întreținerea, și lumina, și mâncarea, și medicamentele.
Toate măririle de salarii vor fi înghițite!
Cel mai rău lovite vor fi firmele, pentru ca idioții de comuniști se încăpățânează sa subvenționeze populația. Asta pare bine: dar e rău! Pentru ca toate mărfurile se vor scumpi. Șomajul se va mari si el, pentru ca vânzările vor scădea și firmele vor trebui sa concedieze.
Cu cat se va scumpi, de pilda, mâncarea in 2013? Pai, efectul combinat al scumpirii gazelor si curentului electric va duce la o explozie: probabil intre 50-100% (in funcție de produs).
Tot ce v-a dat PDL-ul si USL-ul, toate pomenile populiste ale comuniștilor, se duc pe apa sâmbetei. In schimb măririle de taxe (anunțate brusc săptămâna asta), nu se duc nicăieri: rămân bine mersi.
Nu numai ca in 2013 n-o sa trăiți mai bine: dar mare noroc daca va mai ajunge salariul de-o pâine! Nu numai ca n-o sa fie creștere economica (cum zice Guvernul): ci o sa fie o mare scădere!
A început sfârșitul, dragi români. Și nu-mi vine sa cred ca Victor Ponta nu știe acest lucru!
A început hiperinflația!
E clar ca leul nu mai are putere de cumpărare. Pur si simplu, cu aceeași cantitate de lei, nu mai cumperi decât jumătate din carnea pe care o cumpărai anul trecut.
Cum se face atunci ca leul își păstrează poziția fata de euro si dolar? Simplu: pentru ca dolarul si euro se prăbușesc si ele, simultan! Cum putem sa ne dam seama de asta? pai comparați-le cu aurul! Din 2009, când a început criza, aurul a rămas undeva sus: in timp ce dolarul, euro, leul, forintul, vâjâie in jos!
E ca si când un autobuz ar cădea intr-o prăpastie: calatorii din autobuz stau pe loc unul fata de altul. Dar in realitate mai au câteva secunde pana se sa zdrobească de stânci. Iar de pe marginea prăpastiei, cineva se uita la ei: aurul.
De ce se prăbușesc toate monedele occidentale?
Pentru ca li se prăbușește economia. De ce li se prăbușește economia? Pentru ca produsele americane si europene nu sunt competitive. China a reușit sa dea cu ei de pământ.
De ce nu sunt competitive SUA si UE? Pentru ca au taxe imense, pentru ca muncitorii lor sunt plătiți mult mai bine decât merita, pentru ca au dat prea multe drepturi angajaților, pentru ca au inventat salariul minim pe economie si ziua de munca de 8 ore.
Pe scurt, pentru ca put de socialism!
Ați pierdut războiul, bă românilor!
Criza din ultimii 4 ani, asta a fost: al treilea război mondial. Un război economic, pașnic, dar fără cruțare – intre Occidentul gras si populist, si capitalismul sălbatic din Asia.
Da, ați auzit bine: in China nu e picătura de comunism, ci capitalism. Nu contează ca o tara își spune comunista: daca rezultatele economice sunt bune de fapt e pur capitalista.
Ce se va întâmpla cu învinșii? Cu spaniolii? Cu francezii? Cu românii?
Ce se întâmpla cu orice popor care a pierdut războiul: vor fi luați in sclavie. Vă mai amintiti cum angajații sindicaliști făceau scandal ca sunt “sclavi”, daca ii puneai sa muncească doar 10 ore pe zi?
Las’ ca acum or sa muncească 18 ore pe zi! Or sa muncească pana crapă: ca in fabricile Foxconn, din Shenzen. Iar daca nu le convine, nici o problema: sunt liberi sa moara de foame.
Dragi români, suntem in ianuarie 2013: iar pentru voi a început o noua lume.
O lume de iad.
@Ioan Se
Asta da opinie. Forma seamana a scenariu, unul destul de realist (evident nu am nici datele si nici specializarea necesara). Motivul pentru care sustin un astfel de scenariu este faptul ca intr-un asemenea context romanii au votat o „pauza pentru relaxare”. Pe scurt, contextul mondial este extrem de competitiv, cere un pragmatism deosebit. Situatia din RO ma face sa ma gandesc la un stat feudal aflat intr-o lume descrisa de dv.
Dupa cum ati observat discutiile noastre se limiteaza la ceva de genul „ba p’a matii”, ceva complet rupt de contextul in care ne aflam. Insistam sa ne consideram mioritici, rupti de restul lumii fapt ce explica interpretarile „artistice” pe care le atribuim incompetentei. Acest comportament ne indeparteaza de acel mod eficient copy-paste, salvator.
PS – nu-mi permit sa mai si verific ceea ce am scris.
Daca vrei sa spui ca actuala conceptie corporatista mondiala, este depasita si ca sunt prea multi cu statut si pretentii de viata super-buna, da ai dreptate ! Actuala organizare economico-financiara este total depasita. Nu mai asigura un echilibru de perspectiva, ci doar zvacneste pentru supravietuirea celor cu statut si pretentii. Pentru „restul lumii” tragedia saracirii a inceput deja de vre-o 15 ani. P este inca vre-o 15 ani va veni pentru toti ! Oricum, boala unui sistem incepe in momentul in care nu are ce face cu banii !! Iar Europa de vest nu avea ce face cu banii, motiv pentru care „a cumparat” o parte din Europa de Est. Simplu, nu ?
@Gina & Bibliotecaru
http://www.andreeavass.ro/blog/2013/01/mediul-privat-e-sufocat-sub-povara-birocratiei-si-a-celor-20-de-taxe-noi-sau-majorate-impuse-de-usl-e-socant-ca-in-anul-2013-economia-romaneasca-trebuie-sa-sustina-din-nou-un-salariu-mediu-mai-mare/
Gina, prea buna parere despre sine combinata cu parerea proasta despre ceilalti te pune in ipostaza pe care ne-ai aratat-o. Un singur lucru, intelege macar la ce fac referire, nu te trezi … sa raspunzi la altceva.
Stimate domn, desi nu suntem economisti ne aventuram sa discutam despre. Demonstratia dv. nu contrazice afirmatia d-nei Paul. Stradania dv. de a minimaliza o reusita nu este logica in sine. Exportand Dacii si importand alte tipuri de vehicule si echipamente de transport este o afacere extrem de profitabila. La fel si in cazul celuilalt exemplu. Comparatia dv. (cu bananele) este ori nepotrivita, ori voit nepotrivita pentru a reflecta un repros nemeritat. Desigur importanta este balanta import/export, iar evolutia la care faceati referire suporta un comentariu mai amplu ce iese din contextul discutiei.
@ Radu
Stimate domn,
Am impresia că nu înţelegeţi ce am spus. O bună parte (mă feresc să spun CEA MAI MARE PARTE, pentru că nu am cifre) din ceea ce exportă România sunt produse de import.
Ba chiar şi mai rău, România exportă lemn şi importă hârtie (mă îndoiesc că aţi mai văzut de minimum un deceniu hârtie de scris de producţie românească), exportă grâu şi importă făină sau biscuiţi… Exportă gaz ieftin din extracţie internă şi cumpără gaz scump de la ruşi. Ceea ce este chiar şi mai grav.
România exportă banane, citrice, mango, ananans, avocado şi nuci de cocos în cantităţi sensibil mai mari decât tomate, morcovi, castraveţi, mere, pere şi gutui. Suntem un mare exportator de cafea pentru Europa…
Eu nu o contraziceam pe doamna Paul cu nimic, am verificat şi cifrele erau exacte. Sunt convins că între preţul de export şi cel de import este o diferenţă şi un câştig. Eu spuneam însă că privind numai creşterea exporturilor nu putem să tragem o concluzie de natură economică dacă nu luăm în seamă şi variaţia importurilor.
Dacă am ieşit din context, asta este, îmi cer scuze… eu cred că eram chiar în plin contextul discuţiei.
@B
Este altceva!
Nu am iesit din context, ok.
Parerea mea e ca o crestere a exporturilor e de bine, totusi. (Aici era contrazicerea …).
Păi nu asta spuneam şi eu? Evident că dacă se exportă ceva, chiar dacă e ceva importat, este de bine, că se exportă pentru a obţine un profit.
@ Radu….așa cum m-am obișnuit, nimic nou sau la obiect…..eu nu am o părere proasta despre nimeni si spre deosebire de u, eu nu etichetez oamenii! Imi formez o opinie personală despre respectivul pe baza discutiillor etc. Faptul k tu esti repetitiv obsedat cu massmedia aservita, cu binele facut de pdl, cu admiratia fata de providentialii pdlisti, etichetarea tuturor opiniilor diferite de cea a ta ca fiind bolsevice, comuniste, reducerea totului la frustrarea ta fata de comuniști si bolsevici, moguli etc mă indreptatesc pr mine sa te consider prost! Dar consecvent! Ai talent, k si dna. Paul in a evita răspunsul concret! Tu ai câteva răspunsuri….atât!
Nimic nou, Guvernul trecut sau cel prezent, fara un program pro-activ de reindustrializare, ce stiu sa faca altceva, decit sa cresca veniturile prin impozitare.
Este adevarat ca, macar PDL nu denumea programul national de impozitare, drept „program de dezvoltare economica”…
Stefan RADOVEANU says:
February 4, 2013 at 11:12 pm
Stefan RADOVEANU says:
February 4, 2013 at 2:51 pm
Stefan RADOVEANU says:
February 1, 2013 at 12:14 pm
@
Andeea VASS
Care este diferenta intre TVA si ICHA (impozitul pe cifra de afacerii).
ICHA se aplica si la servicii ???
Merci
Bien Cordialement
Astept raspunsul detailat pe e mail !!!
——————————-
ASTEPT TOUJOURS RASPUNSUL DVS.
MERCI
Andreea Vass a făcut această declaraţie într-o emisiunea difuzată la postul TVR Internaţional in 2010
„Dacă nu o să facem treaba asta suntem nişte tâmpiţi. Trebuie să o facem măcar în al 13-lea ceas şi părerea mea este că altă soluţie nu avem”, a spus consilierul, după ce a fost întrebată dacă Guvernul va fi în stare să pună în aplicare măsurile de austeritate.
Mai bine faceau sistemul eficient.
Rezultatul masurilor actuale are acelasi, efect dar la scara mai mare, incluzand agricultorii si privatii.
Dupa cum se vede sant „”la fel de tampiti”” ,sper sa aiba la urmatoarele alegeri 20% impreuna cu PDL,sa apara o alta forta politica cu gandul si faptele pentru toti,nu numai pentru ei.Bani sant, dar problema arzatoare e ca se impart la politicieni si acoliti lor,normal ar fi ca sa beneficieze fiecare dupa contributia si munca lui.
DESPRE INCREDERE
Am vorbit in postul de ieri al d-nei Paul despre increderea acordata prin vot si cred ca merita sa insist. Poate ca a fost ideea cu care m-am sculat de dimineata.
In fond este ideea care transcende posturile d-nei Paul de dupa alegeri si nu numai. Demonstratia gazdei este corecta, riguroasa, aratand ca USL practica o demagogie de trista amintire. Evident ca acest lucru are darul de a revolta pe cei ce si-au pus sperantele in aceasta coalitie, este cat se poate de omeneste, desi indignarea se adreseaza mesagerului.
Tot natura noastra „prea umana” bagatelizeaza INCREDEREA asociind-o SPERANTEI. De aici ni se trag tot felul de necazuri si dam vina pe NOROC, spunem ca n-am avut noroc. In realitate lucrurile stau al dracului de alt fel. NOROCUL invocat este cam 90% din ceea ce ar fi trebuit sa fie RATIUNE, speranta (va spun eu pentru ca am locuit pe strada Sperantei) nu are nimic de a face cu increderea.
Singura varianta optimista a guvernarii PSD (spuneam si alta data ca USL este un alint) este sa ramanem ca la inceput, sa stagnam, conditie in care singurul dezavantaj va fi risipirea timpului. Vom imbatrani cu totii inutil. Adica vom incerca sa ne schimbam viata in mai bine abia dupa ce increderea electoratului va constata o profunda dezamagire.
Demonstratia mea se bazeaza pe experienta trecutului. Lunga perioada de tranzitie a cunoscut 2-3 tresariri de bunastare si un lung sir de promisiuni si dezamagiri. Perioada cea mai infloritoare a fost perioada DA, pe un program comun PDL-PNL desi alterat politic de PSD. Esenta reusitei a constat in implementarea acelui program comun, iar confruntarea dintre PDL si PNL (opozitia PDL, dar ramanerea unei colaborari pe proiect) a evitat pentru moment convergenta spre linia PSD.
O alta perioada pe care eu o socotesc ca bine orientata (economic si politic) a fost cea a guvernarilor PDL, umbrita de trecerea printr-o criza profunda si confruntata cu rezistenta la schimbare, specifica romanilor. Desi extrem de controversata, afirmatia mea corespunde datelor statistice confirmate.
O a treia perioada ar putea fi cea a Guvernarii Nastase, perioada devenita buna in urma prestatiilor guvernarii Isarescu.
Ceea ce vreau sa demonstrez este ca PSD nu a inregistrat salturi economice niciodata. Chiar si perioada epocii de aur nu a reusit sa fie decat in aparenta o perioada de succes economic, neluand in considerare regimul de sclavie. La acestea se pot adauga inechitatile specifice regimului de tip STATUL-PARTID, democratia de vitrina. Fata de aceste marete realizari ale PSD oare ce asteptari putem avea si ce INCREDERE?
Imi doresc sa cititi pe la televizor – fie el si B1 sau orice altceva – analiza dumneavoastra , insotita de o alta , o paralela intre viziunea Dvs si a fostului PDL referitoare la buget , cu consecinte .
Dupa mine , Romania se va bantustaniza si vom avea din nou drumurile pline de colb din perioada copilariei , putem viziona Morometii ca sa aflam ce vom deveni .
Tin sa va comunic constatarea personala ca PDL in momentul de fata este distrus , nu se mai vede , nu mai exista . Si imi pare rau .
A gresit Dl BOC facand economie la capitolul comunicare , a gresit mentinand in functii politice oameni care au dus PDL si nu numai de rapa .
Noi …. ce sa facem , mai mult de un vot nu avem , si curand nici ala nu va mai valora nimic .
Va doresc sanatate , ca altceva ….
@Ghilotina
Asa au mai plecat si cei dupa mineriada.
Ieri am aflat ca parintii scumpei noastre nepoate, cea cu rezultate formidabile la invatatura, au decis ca viitorul ei sa fie altundeva.
Va ramane loc aici pentru vuvuzele si oligofreni.
D-le Gabi t,
Integrarea in UE inseamna intergarea si in sistemul si valoarea „europeana”de produse si preturi, gindite pentru a stimula economsirea si investitiile. Economisirea la consumatori si investitiile la furnizorii de servicii si energie.
Aceasta situatie (logica) ,impune un anumt ritm de dezvoltare economica nationala,care atrage dupa sine o crestere a veniturilor firmelor si salariilor angajatilor. Odata cu criza, ceeace am facut noi, adica o anumita austeritate, au facut-o si tarile dezvoltate. Doar ca acolo, socul crizei este minor, fiidca salariile diminuate nu au insemnat saracie lucie si asezarea sub limita de subzistenta.
Criza a afectat mai puternic, tarile mai ramase economic si industrial in urma, ca Portugalia, Spania sau Grecia, care au stagnat economic pina in 1978, din cauza dictaturilor miltare.
Pentru noi care am stagnat si din 1990 incoace, reusind sa producem disparitia economiei si industriei nationale, cresterea de preturi la care ne aliniem in 2013 este catastrofala,iar o crestere economica care sa ajute cu venituri firmele, cu salarii si pensii cetetenii, nu exista. In 2010 si apoi in 2011 ,am oferit Presedintelui si Guvernului Boc,un „program de reindustrializare” care putea asigura o crestere economica peste 4 la suta ,peste media UE!
Credeti ca au vrut careva dintre ei sa cunoasca, evalueze si implementeze programul in economie? In locul masurilor de austeritate, exista programul economic anticriza! Trebuiau sa fie timpiti ca sa nu aplice programul de austeritate, cind aveau la indemina un proiect national economic, de iesire din criza!
Iata ca PDL este pe cale sa iasa, pina si din memoria politica a romanilor,iar toata aceasta zbatere, nu-l va scuti de intrarea pe linia moarta, pe care se afla PNT-cd!Cine a fost contra programului economic?Oare ghiciti, d-le Gabi t?
@CALIMAN EUGEN
Bine d-le Caliman, mergeti cu explicatia frumusel si cand ajungem la punctul nevralgic incepeti cu improvizari. Scuze, dar eu nu stiu de ce program anticriza vorbiti. Eu am sustinut mereu ca este absolut ilogic ca cineva sa-si faca hara-kiri fara a avea un motiv intemeiat. Dv. veniti cu alta versiune, dar nu am inteles bine pe ce se bazeaza.
Miza pe disparitia PDL este iarasi o exagerare (v. Mark Twain). Perspectiva involutiei politice din RO este sumbra desigur, doua partide, aflate intr-o situatie aparent diferita, sunt pe muche de cutit, PNL si PDL. Perspectiva partidului unic poate sa imbete pe PSD-isti, dar nu va deveni realitate. Asta ne spune ca delay-ul revenirii la normalitate (statul de drept, democratie) va fi chinuitor de mare. Rolul PDL este acela de a fi alaturi de fortele progresiste (conducator sau nu), iar acest rol ii va asigura longevitatea. Istoria a dat deja acest verdict, iar cel care va fi taxat de istorie nu poate fi decat PSD. Sa nu se inteleaga ca acest proces va fi rapid, este posibil sa dureze decenii, dar de durata lui va depinde adancirea dezechilibrelor sociale, adancirea saraciei. Pentru RO procesul trecerii de la comunism nu s-a incheiat, iar toata harababura pe care o constatam se datoreaza acestui proces in derulare, cu un final determinat = disparitia comunismului = instaurarea statului de drept. Pentru moment oscilam intre diferite forme ale STATULUI – PARTID, mai mult sau mai putin consolidat.
PNT nu este singurul partid istoric aproape disparut. PSD-ul lui Cunescu a ramas pe mana lui Atanasiu care l-a vandut mostenitorilor PCR. PNT a avut multi tradatori pe care ii vedem azi in tabara coalitiei tradatorilor (PNL si-a tradat principiile si doctrina, UNPR este o chintesenta a tradarii s.a.), iar compatibilitatea unor fosti membrii PNT cu PSD-ul de azi si de ieri reprezinta o eroare logica in sine (ciorbea, constantinescu …).