A treia rectificare bugetară a Guvernului Ponta din acest an este ilegală, iresponsabilă și impredictibilă

3 decembrie 2014   |  8 comentarii

Cer public demisia doamnei Ministru al Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, si a domnului Ministru al Bugetului, Darius Valcov, pentru că a treia rectificare bugetară a Guvernului Ponta din acest an este ilegală, iresponsabilă și impredictibilă.

1. ILEGALĂ

Rectificarea bugetară încalcă grav legea responsabilității fiscale. Este a treia rectificare. Potrivit Legii privind finanţele publice (nr.500/2002) și a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare (nr.69/2010), Guvernului nu îi sunt permise mai mult de două rectificări într-un an de zile, iar cea mai târzie rectificare poate avea loc la 30 noiembrie.

2. IRESPONSABILĂ

Excedentul bugetar la 10 luni dă semnalul celui mai incompetent guvern în execuția bugetară din ultimii 25 de ani. Se taie bani masiv de la muncă, dezvoltare și sănătate, după ce pe execuția bugetară pe primele 10 luni s-au tăiat peste 10% din cheltuielile publice cu investițiile. Pe scurt, dacă nu se poate ciordi, guvernul PSD este incapabil să investească (vedeți absorbția foarte slabă și a banilor europeni, respectiv declarațiile înalților demnitari ai PSD ca acțiunile DNA blochează investițiile publice).

3. IMPREDICTIBILĂ

Zero viziune a guvernului, zero proiecte majore de dezvoltare, zero perspective. Rectificarea a fost anunțată vineri seara, pe site-ul MFP, chiar înainte de vacanța de 1 decembrie, fără nicio dezbatere preliminară publică sau în Parlament, fără nicio analiză calitativă care să preceadă acest demers.

Excedentul bugetar cu care se laudă Victor Ponta nu se datorează unei economii care funcționează și care înregistrează progrese. Excedentul bugetar este un rezultat direct a lipsei investițiilor. Echilibrul relativ bugetar pe primele 10 luni ale acestui an s-a atins prin tăierea cheltuielilor cu investițiile cu peste 10% față de anul anterior. NU avem autostrăzi, NU avem proiecte majore în desfășurare care să asigure locuri de muncă. Letargia s-a așternut asupra României. Românii vor să muncească și să împingă țara mai aproape de Europa, însă Guvernul decide să țină banii la ciorap și să sisteze investițiile. Pentru mărirea pensiilor așa cum a promis candidatul la prezidențiale Ponta avem nevoie de locuri de muncă, de investiții și de proiecte. Modul de necheltuire a banilor marca PSD nu micșorează decalajul între România și celelalte state europene, ci îl adâncește și mai tare.