Activitate civică

Update: La începutul anului 2017 am renunțat la activismul politic și am optat pentru activismul civic la standardele profesionale pe care mi le-am dorit, prin crearea think-tank-ului INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, și pentru consolidarea activității mele academice.

Părinții noștri au plecat de la sat la oraș, au câștigat democrația și au dus România în UE. Acum, noi trebuie să apărăm interesele românilor, să aducem prosperitate în țară și Republica Moldova în UE. Acestea sunt cele trei mari priorități ale generației noastre. Pe aceste teme mari, de interes național, dialogul politic trebuie să ia locul competiției.

România este o națiune creatoare care a depășit demult logica politică și economică în care au crezut decidenții de până acum. Românii știu de unde am pornit în ’45 sau în ’89 și unde am ajuns în 2016. Întrebarea este unde va fi România în 2030 și în 2050 când nepoții ne vor judeca pe noi? Asta este ceea ce îmi doresc să-mi spună: că am apărat inteligent interesele românilor, că am adus prosperitate în țară și că Republica Moldova este în UE.

În politică, greșelile nu se răzbună, ci se repară. (P. P. Carp)

f33b88177f5df418772e

Noi românii fie avem o părere foarte bună despre noi şi credem că suntem cei mai deştepţi, frumoşi, potenţi, descurcăreţi oameni din lume, fie înjurăm cu patos tot ce ne e specific, fie negăm că am avea ceva aparte şi odată ajunşi în străinătate ne ruşinăm sau chiar ne declinăm originea. Asta înseamnă că ne lipsesc acele mituri care au făcut Franţa sau Marea Britanie, Cehia sau Polonia. Asta înseamnă că suntem deficitari la capitolul comunitate şi solidaritate.

Printre motive găsesc esenţială actuala răsturnare a scării valorilor. Care sunt pentru noi lucrurile cu adevărat importante? Ce înţelegem noi prin autentic? Ce ne mobilizează?

Prin urmare, mă întreb dacă n-ar trebui să ne temperăm elanul laudativ sau critic şi să-i redăm bunului simţ ceea ce i se cuvine. Altfel spus, să revitalizăm concepte precum profesionalism, toleranţa, moderaţie în primul rând la nivel personal. O societate nu poate să fie funcţională dacă indivizii care o alcătuiesc funcţionează anapoda.

Nu pot accepta că profesioniştii nu aduc voturi. Dimpotrivă, sunt convinsă că numai ei pot face diferenţa în bine. Nu pot să accept că oamenii de calitate superioară stau departe de politică, pe motiv că e foarte corozivă. Nu cred că media e în întregime lipsită de interes pentru abordările constructive ideatic, sobre, fără răgete sau înjurături în barbă, cochetării ieftine sau animalice.

Cea mai gravă realitate o găsesc în abdicarea de la argumentele etice pe considerentul că ele nu aduc voturi. Invariabil, electoratul a devenit la fel de cinic şi de egoist ca şi clasa politică. Avem nevoie de infuzie de bun simţ, eleganţă, promovarea pe criterii de merit, civilitate – lucruri care se pot învăţa.

Ar fi tare bine să înţelegem că „a fi bun român” poate fi sinonim, vorba lui Pleşu, cu „a fi om dintr-o bucată”, iar „mândria de a fi bun român” poate fi sinonimă cu „mândria de a face un lucru aşa cum se cuvine”.

Să presupunem însă că se întâmplă o minune şi devenim cu toţii conştienţi că numai muncind pe brânci şi că numai cu seriozitate vom putea schimba lucrurile şi vieţile noastre în bine, într-o economie liberă. Pentru asta avem nevoie de justiţie, educaţie, sănătate, cultura şi concurenţă în fiecare domeniu. Avem nevoie de un cadru propice, simplu, dar eficient, competitiv, dar amiabil. Şi avem nevoie de oameni care să vrea şi să ştie să facă aşa.