Afacerile de familie devin mai puternice decât companiile deținute de stat.
28 octombrie 2016
Compania internațională de consultanță McKinsey lansează recent o interesantă analiză despre oportunitățile afacerilor de familie care capătă forță globală.
În ultimii 30 de ani, creşterea numărului de consumatori, scăderea costurilor de producţie şi extinderea lanţurilor de aprovizionare la nivel mondial au facilitat dezvoltarea companiilor multinaţionale. În prezent numărul companiilor multinaţionale s-a dublat comparativ cu anul 1990. Câştigurile nete ale acestora au crescut de la 7,6% din PIB-ul global în 1980, la aproape 10% în 2013, depăşind creşterea PIB-ului cu 30% în aceeași perioadă.
Oportunitățile au fost valorificate și de afacerile de familie. Ponderea afacerilor de familie în Topul Fortune Global 500 a crescut de la 15% în anul 2005, la 19% în anul 2013, potrivit McKinsey&Company.
În urmă cu 5 ani, fondatorii sau familiile lor deţineau aproximativ 60% din companiile de pe pieţele emergente, fiecare cu vânzări de peste 1 mld. de dolari. Încă 4 mii de companii s-ar putea alătura acestei liste, astfel încât întreprinderile familiale vor reprezenta 40% din cele mai mari companii ale lumii până în anul 2025, faţă de 15% în anul 2010, potrivit cercetărilor McKinsey.
Afacerile de familie sunt prezente de mult timp în Europa, însă astăzi se întâlnesc într-un număr mai mare în unele economii emergente, cum ar fi China, India, America Latină şi Asia de Sud-Est, unde generează aproximativ 40% din totalul veniturilor. Acestea predomină în sectoare precum: comerţul cu amănuntul, bunurile de larg consum şi sectorul automobilelor. Se găsesc într-un număr mult mai redus în transporturi, utilități, în domenii inovatoare precum industria farmaceutică sau IT. Cele mai puternice afaceri de familie sunt cele care oferă angajaţilor lor sentimentul de implicare în dezvoltarea afacerii.
Afacerile de familie devin mai puternice decât companiile deținute de stat. Cele active în economiile emergente au tendința să se concentreze pe expansiune și creștere rapidă, în timp ce în economiile dezvoltate pun accent pe productivitate și pe creșterea valorii brandului. De altfel, afacerile de familie concentrează 80% din valoarea brandurilor globale, cele mai multe dintre ele fiind active în economiile dezvoltate.
Comentarii 0