ANAF va fi audiată în data de 23 februarie la Comisia de Buget-Finanțe

2 februarie 2016   |  1 comentariu

Astăzi am propus audierea reprezentanților ANAF în cadrul Comisiei de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților cu privire la legislația secundară aprobată pentru punerea în aplicare a noului Cod de Procedură Fiscală.

image

Este anormal ca pe fondul relaxării fiscale accentuate să crească povara administrativă, ca număr de zile și de proceduri necesare pentru plata dărilor la stat de către contribuabilii corecți. Propunerea mea a fost adoptată cu unanimitate de voturi și va avea loc peste 3 săptămâni. În următoarea săptămână vom transmite ANAF-ului problemele de fond ridicate pentru dezbatere, le vom solicita răspunsul în scris la ele și apoi va avea loc pe data de 23 februarie 2016 dezbaterea tehnică în comisia de specialitate cu ANAF, Ministerul Finantelor Publice și cu reprezentanții patronatelor și a experților de pe piață care doresc să ia parte la aceste discuții.

Am organizat o dezbatere pe fond cu contabilii CECCAR din Satu Mare care mi-au semnalat multe probleme în practică, în luna ianuarie. Am primit în audiență la cabinetul parlamentar reprezentanții asociațiilor patronale. Am primit zeci de semnale negative pe mail. Revolta este majoră. Am făcut două interpelări parlamentare ANAF-ului la care am primit răspunsuri detaliate. Le-am făcut publice. Va trebui să găsim împreună calea justă, să armonizăm pozițiile puternic antagonice, în interesul țării și al contribuabililor onești. În raportul Ușurinței de a derula afaceri și de a crea noi locuri de muncă, publicat anual de către Banca Mondială, România stă cel mai prost la povara administrativă fiscală, pe ultimul loc în UE, dar stăm ‘bine’ la evaziune fiscală.