Andreea Paul la Realitatea FM: Nu cred ca se va ajunge la un al doilea imprumut de la FMI. Avem, in sfarsit, o lege a responsabilitatii fiscale

31 martie 2010   |  26 comentarii

Preşedintele Traian Băsescu a avansat, în cadrul întâlnirii de ieri cu directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn posibilitatea ca ţara noastră să apeleze la un nou împrumut extern.

„Este o ipoteză care se bazează pe materializarea unor riscuri de vulnerabilitate externă ale României. Depinde inclusiv de dinamica pieţelor externe, de măsura în care acestea ies sau nu din criză în 2010 – 2011. Dar, eu nu cred că se va ajunge la acest al doilea împrumut, intrucat probabilitatea de materializare a acestor riscuri este relativ redusă”, declară, la Realitatea FM, Andreea Vass, consilierul economic al primului ministru Emil Boc. Mai mult decat atat, inainte de a dezbate oportunitatea unui nou imprumut trebuie sa epuizam toate caile strategice de imbunatatire a absorbtiei fondurilor externe nerambursabile, de imbunatatire a colectarii veniturilor publice prin eliminarea fisurilor din Codul Fiscal, respectiv trebuie sa diminuam semnificativ evaziunea fiscala

Pe de altă parte, aceasta crede că o discuţie serioasă referitoare la posibilitatea contractării unui nou împrumut nu poate avea loc mai devreme de începutul anului 2011. „Ultima tranşă pe care o avem de luat de la FMI este chiar in martie 2011. Asadar, o discuţie în acest sens mi se pare uşor prematură”, menţionează Andreea Vass.

„Când vom încheia acest acord, cel mai probabil vă vom solicita un acord stand by de asistenţă sau o linie de credit flexibilă. Vom vedea împreună ce soluţie trebuie adoptată în ce priveşte România, pentru că este clar că, atât timp cât suntem într-un acord cu dumneavoastră, România este mai credibilă”, i-a spus Traian Băsescu directorului general al FMI, în timpul întâlnirii de la Palatul Cotroceni. Nu este prima oară când şeful statului vorbeşte despre o asemenea posibilitate. La începutul acestei luni, el a sugerat că România ar putea fi nevoită să ceară încă un împrumut financiar extern pentru a face faţă crizei.

Asculta interviul integral aici despre implicatiile legii responsabilitatii fiscale si despre probabilitatea unui nou acord cu FMI.

Continutul principal al angajamentelor asociate imprumutului de la FMI este, de altfel, cel prezentat inca din campania electorala in Programul de Guvernare al PDL. Aportul major al FMI sta in prezent in cel putin trei efecte directe de care a beneficiat Romania in ultimii doi ani: dimensionarea mai corecta a indicatorilor macroeconomici si o performanta mai mare in monitorizarea lor; credibilitate mai mare a programului asumat de catre Guvernul Boc pe o piata internationala tulbure; mobilizarea altor actori internationali care au venit cu un raspuns rapid la necesitatile noastre de finantare in conditii favorabile. Se stie ca nimeni nu finanteaza ieftin o tara cu dezechilibre macroeconomice semnificative, asa cum era Romania, in plina criza economica globala.