Bilanț dramatic: 1 din 5 cereri depuse pentru rambursarea costurilor cu concediile medicale ale angajaților nu au fost decontate de CNAS
La începutul acestui an, am adresat CNAS o interpelare privind întârzierile în rambursarea costurilor aferente concediilor medicale către agenţii economici. Detalii aici: http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari.detalii?idi=44492&idl=1
Bilanțul este dramatic: 1 din 5 cereri depuse pentru rambursarea costurilor cu concediile medicale ale angajaților nu au fost decontate de CNAS. Asta înseamnă că 152 de mii de cereri sunt nerezolvate, din cele aproape 822 de mii depuse. Dintre acestea peste 60 de mii de cereri depuse legal au termenul depășit pentru rambursare cu mai mult de 2 ani, iar 92 de mii au termenul de rambursare depășit cu mai mult de 1 an.
Una dintre cauzele enunțate de CNAS este lipsa personalului cu atribuții în gestionarea acestor cereri. În realitate, agenții economici îmi semnalează că nu de puține ori sunt plimbați cu vorba. Cred că instituțiile abilitate trebuie să verifice urgent aceste chestiuni. Mai semnalez o problemă de fond: în timp ce unele instituții sunt suprapopulate, altele duc lipsă de personal. Problema este lipsa de transparență. Am putea evita aceste blocaje administrative prin publicarea pe site-urile instituțiilor a atribuțiilor fiecărui angajat, a fișei postului, a CV-ului său, de ce nu, chiar și a interviului de angajare etc. Cer să se întâmple acest lucru inclusiv la CNAS.
Comentarii 3
Aveti perfecta dreptate, la cnas este un mare haos.
Buna ziua d-na deputat.
Cu permisiunea d-voastra, si avand in vedere faptul ca sunteti una din putinele persoane din politica romaneasca in care am incredere, va adresez cateva cuvinte in speranta de a ma asculta si de ce nu, poate, de a fi alaturi in incercarea mea de a reusi intr-un sistem, cel al administratiei publice, system inca pus sub tirul a multor semne de intrebare si de indoiala.
La Cnas, pentru ca tot ati prezentat pe blog interpelarea d-voastra si raspunsul acestei institutii, pe 2 martie 2016 sunt scoase la concurs (intr-o maxima lipsa de transparenta si lipsa de publicitate) posturile de directori ale cas-urilor din toate cele 41 de judete, bucuresti, cas armata. Posturile au fost vacantate in octombrie, prin modificarea legii indicatorilor de performanta, si pentru a scoate “elegant” de la conducere pe cei de la casele judetene sustinuti de pnl (nu ma adresez d-voastra ca sunteti membru pnl, e o simpla conicidenta, asa s-a intamplat in octombrie, nu ma intereseaza politica). Au ramas doar cei “frumosi” la conducere, pe posturile vacantate.
Sunt o persoana care a lucrat in sistemul acesta, acum cativa ani, am vazut cum merg lucrurile, si fara sustinere politica, din pacate, nu ai nicio sansa, sau mai bine zis, vreau sa cred, ca, nu ai avut nicio sansa pana pe 2 martie.
Avem guvern tehnocrat, avem premier technocrat care in primele zile de mandat a declarat ca “imediat după instalarea la Palatul Victoria, „voi incepe o operațiune de evaluare a tuturor angajaților din administrație, atât funcționari publici, cât și personal de conducere, pe baza unor criterii de eficiență asemănătoare celor folosite în interiorul Comisiei Europene” si ca „evaluarea va lua în calcul eficiența angajaților, nu apartenența politică” si am mare incredere in dumneavoastra, asa cum am specificat anterior.
Sunt inca indecis daca sa particip sau nu la concurs, si sper sa am in dumnevoastra un real sprijin in directia de a fi un concurs exact cum este la Bruxelles si exact cum este intr-o mare transnationala din capitala noastra, sa conteze doar ce cunostinte ai. Un concurs tehnocrat, cu reguli tehnocrate, ca sa fim in trend.
Sunteti o voce in mass media, pe surse.ro este cel mai citit site de stiri, nu exista la mijloc niciun interes personal, decat Romania este in joc, idealurile noastre, ca poti sa reusesti fara politica in sistemul administratiei publice.
Sper ca veti citi acest lung mesaj si sper din suflet sa aveti reactie, pentru o persoana care chiar are incredere in dumneavoastra.
Multumesc mult, un weeckend frumos sa aveti.
De ce fac bancile profit in Romania? « Motanul Incaltat