BNR conștientizează gradul de pauperizare agresivă a cetățenilor români activi pe piața muncii, cu venituri adeseori medii spre mari, din cauza creditelor în franci elvețieni?
ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ
Pentru: Banca Naţională a României
Către: Domnul Guvernator Mugur Isărescu
Din partea: Doamnei Deputat Maria Andreea Paul
Tema: Creditele în franci elveţieni
Stimate Domnule Guvernator,
Vă rog să ne puneți la dispoziție cu celeritate o notă de fundamentare actualizată cu implicaţiile conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul instoric de la data încheierii contractelor de creditare, aşa cum s-a agreat de principiu în Comisia de Buget şi Comisia Juridică, reunite ieri – 4 octombrie, în Camera Deputaţilor.
Totodată, vă rugăm să ne prezentaţi avantajele și argumentat riscurile pe care le presupune această decizie politică şi nu numai.
Vă rugăm să răspundeţi explicit şi la următoarele întrebări:
- Câte credite în franci elveţieni s-au încheiat în România până la sfârşitul anului 2008 și în ce cuantum?
- Câte credite în franci elveţieni acordate populaţiei mai sunt astăzi în derulare și în ce cuantum?
- Câte credite în franci elveţieni acordate populaţiei au fost externalizate și în ce cuantum?
- Câte credite în franci elveţieni au beneficiat de conversia în lei sau în euro până în prezent și în ce cuantum și condiții? Cunoașteți condițiile aspre în care au fost ele încheiate? Care au fost ‘beneficiile’ pentru cei creditați în franci și pentru bănci? S-a împărțit riscul valutar în mod echilibrat între bănci și cei creditați sau nu?
- Care este motivul pentru care nu s-a reuşit închiderea conversiei din franci elveţieni pe cale amiabilă, prin negociere individualizată, până în prezent, așa cum ați declarat în cadrul audierilor parlamentare?
- Cum vă raportați la documentele oficiale ale UE care reclamă „practicile iresponsabile de creditare”, „produsele bancare înșelătoare” etc., având în vedere că România nu a făcut excepție în spațiul comunitar?
- BNR conștientizează gradul de pauperizare agresivă a cetățenilor români activi pe piața muncii, cu venituri adeseori medii spre mari, din cauza creditelor în franci elvețieni? Care sunt soluțiile susținute de către BNR în aceste situații?
Vă mulţumesc.
Andreea Maria Paul
Deputat PNL de Țara Oașului, Satu Mare
Comentarii 1
Doamna deputat, felicitari pentru aceasta interpelare a guvernatorului Isarescu, care trebuie sa raspunda, asa cum i-ati cerut, cu celeritate la toate intrebarile. Sa fiti sigura ca raspunsurile vor fi aproximative, caci cu complicitatea tacita a BNR, bancile au cam transformat Romania intr-o jungla financiara. Dovada stau dobanzile la creditele de orice fel, care sunt si de zece ori mai mari, decat in tarile civilizate – din vestul Europei.
Francul elvetian s-a strecurat inselator si in Romania, desi bancile stiau ca e o moneda de refugiu, extrem de instabila in conditii de criza economica. In plus, analistii economici erau la curent cu criza francului elvetian di Australia, din anii ’80. Lista argumentelor poate continua, vietile sutelor de mii de romani, care sufera din cauza creditelor in franci, referindu-ma la cei imprumutati, impreuna cu familiile lor extinse, insa, mult mai greu! Sunt noua-zece ani de cand, fara a vedea culoarea bancnotelor de CHF, platim luna de luna la ghiseele bancilor lei, la cursul casei lor de schimb, rate usturator de mari si nejuste! Stim ca bancile ne fura, simtim ca ne injosesc, ne ofera cu marinimie un curs de licitatie, cu 0,5 bani (0,005 lei) mai bun decat cel al casei de schimb. Vedem ce se intampla in Europa de Est, in tari precum Ungaria, Polonia, Croatia, pe tema francilor elvetieni. Bancile ar putea rezolva situatia, reducandu-si profiturile uriase.
Va multumim ca va avem, ca ati inteles perfect despre ce e vorba, ca militati pentru a ne ajuta sa ne recapatam viata! ANPC joaca in folosul bancilor, cu sefivefemeri care lanseaza scrisori, luate drept litera de lege de catre banci, etc.
Va dorim succes luni si marti si in cariera.
Cu consideratie, V. Dinu, Alba Iulia