BNR conștientizează gradul de pauperizare agresivă a cetățenilor români activi pe piața muncii, cu venituri adeseori medii spre mari, din cauza creditelor în franci elvețieni?

5 octombrie 2016   |  1 comentariu

ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ

 

Pentru: Banca Naţională a României      

Către: Domnul Guvernator Mugur Isărescu

Din partea: Doamnei Deputat Maria Andreea Paul

Tema: Creditele în franci elveţieni

Stimate Domnule Guvernator,

Vă rog să ne puneți la dispoziție cu celeritate o notă de fundamentare actualizată cu implicaţiile conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul instoric de la data încheierii contractelor de creditare, aşa cum s-a agreat de principiu în Comisia de Buget şi Comisia Juridică, reunite ieri – 4 octombrie, în Camera Deputaţilor.

Totodată, vă rugăm să ne prezentaţi avantajele și argumentat riscurile pe care le presupune această decizie politică şi nu numai.

Vă rugăm să răspundeţi explicit şi la următoarele întrebări:

  1. Câte credite în franci elveţieni s-au încheiat în România până la sfârşitul anului 2008 și în ce cuantum?
  2. Câte credite în franci elveţieni acordate populaţiei mai sunt astăzi în derulare și în ce cuantum?
  3. Câte credite în franci elveţieni acordate populaţiei au fost externalizate și în ce cuantum?
  4. Câte credite în franci elveţieni au beneficiat de conversia în lei sau în euro până în prezent și în ce cuantum și condiții? Cunoașteți condițiile aspre în care au fost ele încheiate? Care au fost ‘beneficiile’ pentru cei creditați în franci și pentru bănci? S-a împărțit riscul valutar în mod echilibrat între bănci și cei creditați sau nu?
  5. Care este motivul pentru care nu s-a reuşit închiderea conversiei din franci elveţieni pe cale amiabilă, prin negociere individualizată, până în prezent, așa cum ați declarat în cadrul audierilor parlamentare?
  6. Cum vă raportați la documentele oficiale ale UE care reclamă „practicile iresponsabile de creditare”, „produsele bancare înșelătoare” etc., având în vedere că România nu a făcut excepție în spațiul comunitar?
  1. BNR conștientizează gradul de pauperizare agresivă a cetățenilor români activi pe piața muncii, cu venituri adeseori medii spre mari, din cauza creditelor în franci elvețieni? Care sunt soluțiile susținute de către BNR în aceste situații?

Vă mulţumesc.

Andreea Maria Paul

Deputat PNL de Țara Oașului, Satu Mare