Bombă cu ceas pe piața românească de RCA

27 iunie 2016

Problemele pieței de asigurări obligatorii auto RCA se adâncesc, nu se rezolvă. Criteriile de solvabilitate ale unor companii pe segmentul RCA nu sunt respectate, iar ASF amână nejustificat intervențiile pe care le impune legea pentru protecția pieței și a consumatorilor.

Există informații publice că după cazul ASTRA pierderile acumulate de alte trei companii – însumând o mare parte a pieței de asigurări obligatorii – se adâncesc zilnic. În acest context, gestionarea situației de către ASF comportă o importanță și atenție specială.

Una dintre aceste companii este în insolvență tehnică de 3 ani, alta este în faza de redresare, dar nu respectă indicatorii de solvabilitate, iar încă una acumulează pierderi în continuare și iarăși nu îndeplinește indicatorii de solvabilitate.

Suspiciunile sunt mari în ceea ce privește controlul prețurilor, a fraudelor din sistem și în gestionarea inadecvată a pieței de asigurări obligatorii, având în vedere că pierderile se acumulează în continuare, zi de zi.

Întrebarea este de ce se amână intervenția ASF și se permit acumulările de pierderi? Probabil, pentru că nu se dorește asumarea acestei curățenii necesare a pieței de asigurări de către actuala conducere și se aruncă bomba cu ceas în brațele următoarei echipe.