Ca să faci treabă, coboară de pe scenă! Cu picioarele pe pământ, printre sătmăreni

28 septembrie 2016

Nu am putut niciodată privi de sus, de pe scena politică centrală, din capitală, din Parlament, la ce se petrece în viața reală de zi cu zi. M-am dat jos de pe piedestalul funcției de parlamentar sau de membru în conducerea PNL și am venit des printre oameni, printre sătmăreni, de fiecare dată când trebuia să înțeleg mai profund realitatea politică, economică și socială locală. M-am întâlnit cu oamenii, am discutat, am ajuns împreună la conturarea unor proiecte. Așa s-a întâmplat cu varianta ocolitoare a municipiului Satu Mare sau cu cea mai recentă realizare parlamentară, de ieri, pentru majorarea tichetelor de masă la 15 lei, de la 9.57 de lei în prezent.

De peste un an, am făcut un pas în afara luminii reflectoarelor scenei politice. Am renunțat la participarea la „dezbaterile” sterile cu politicieni, am avut puține apariții publice, am demisionat din funcția de prim-vicepreședinte al PNL, păstrând calitatea de co-președinte al Comisiei economice a PNL și pe cea de prim-vicepreședinte al Organizației de femei a PNL. Am încercat în acest timp să îmi duc la capăt proiectele născute din comunicarea cu cetățenii, proiecte pentru care prea mult „zgomot” mediatic sau activitate organizatorică de partid nu le-ar fi adus vreun plus sătmărenilor. De ce am păstrat celelalte două funcții? Pentru a putea introduce in programul de guvernare al PNL propunerea de reducere a impozitării muncii, adică a CAS la 16% pentru angajat și pentru angajator și a TVA la 16% până în 2019 – propunere agreată deja de PNL -, dar și pentru a continua campania de creștere a reprezentării femeilor în scena publică decizională în cea mai dezechilibrată scenă din UE din acest punct de vedere.

Am făcut bine, am făcut rău? Acest lucru doar cetățenii îl pot judeca.

Chiar dacă activitatea mea a fost mai puțin vizibilă, cred că am reușit să duc la capăt mai multe proiecte decât aș fi putut altfel.

Statistic, cel puțin, rezultatele se pot vedea. Mai jos este un tabel cu activitatea mea în Parlament din acest mandat, comparativ cu ceilalți parlamentari din Satu Mare.

Clasament Nume/Prenume Grup parlamentar Inițiative legislative Luări de cuvânt Declarații politice Întrebări și interpelări Moțiuni semnate Indicele activității parlamentare
1 Paul Maria-Andreea PNL 87 330 177 259 26 181.8
2 MARIAN Valer Neafiliat 32 98 48 245 3 80.75
3 Kereskényi Gábor UDMR 55 20 10 34 1 28.7
4 Nicoară Romeo Florin PNL 49 14 7 3 14 21.45
5 Petric Octavian PSD 52 13 12 1 0 21.4
6 Erdei Dolóczki István UDMR 57 13 1 1 1 20.8
7 Silaghi Ovidiu Ioan ALDE 17 13 18 15 1 14.3
8  PATAKI Csaba UDMR 40 6 0 0 0 13.5
Media 48.25 62.625 34 68.875 5.75 47.8375

Așadar am avut 330 de luări de cuvânt în Plenul Parlamentului, 177 de declarații politice, am semnat 26 de moțiuni. Am depus 87 de propuneri legislative, din care au fost promulgate 7 legi, azi in vigoare, dedicate economiei, educatiei si culturii. Am avut 259 de interpelări și întrebări parlamentare, dintre care peste 70 au fost despre problemele oamenilor din Satu Mare semnalate în cadrul audiențelor locale.

Este mult? Este puțin? Desigur, niciodată nu este suficient.

Dar poate cifrele legate de activitatea parlamentară sunt sterile. Să vorbim despre proiectele concrete pe care le-am finalizat în urma primul meu mandat de deputat acordat prin votul dumneavoastră:

Pentru sătmăreni, am reușit să deblochez finanțarea variantei de ocolire a municipiului Satu Mare. Am fost mult jignită nedrept cu privire la această realizare. Dovada video a interventiei mele din Comisia de buget și finanțe și a amendamentului depus este atașată în versiunea online.

Am inițiat realizarea albumului monografic al Țării Oașului și a unei platforme online www.taraoasului-romania.ro pentru promovarea potențialului turistic și investițional al Țării Oașului, așa cum am promis în timpul campaniei electorale din anul 2012.

Am reușit să ajut la modernizarea laboratorului de analize medicale al Spitalului orăşenesc din Negreşti Oaş în anul 2015 prin alocarea din bugetul ţării şi suplimentarea bugetului local cu 500.000 de lei.

Am obținut dotarea cu laptopuri a laboratorului IT al Liceului Ioniţă G. Andron din Negreşti Oaş și dotarea cu calculatoare pentru două şcoli din Călineşti Oaş și din Satu Mare.

Diferitele culte din Satu Mare nu au rămas în afara alocările bugetare anuale dedicate bisericilor.

Ca proiect național, am creat programul național dedicat tinerilor debutanţi în afaceri SRLD (Societate cu Răspundere Limitată – Debutant), prin care s-au creat peste zece mii de locuri de muncă, până în prezent, prin intermediul celor două mii de noi firme SRLD. 76 de firme au fost înființate de tinerii debutanți în afaceri sătmăreni și au dus la crearea a 239 de locuri de muncă, în județul Satu Mare.

Sunt și alte inițiative la nivel național pe care le-am împlinit în acești ani și de care beneficiază sătmărenii deopotrivă.

Am obținut reducerea TVA-ului la 19% din 2017, și a TVA-ului la 5% pentru cărţi, manuale şi pentru accesul la muzee, evenimente culturale şi sportive, în urma amendamentelor la Codul Fiscal care îmi poartă numele.

Am reușit recuperarea până în anul 2015 a 10 milioane de euro la bugetul ţării în urma deconspirării în teza mea de doctorat a unuia dintre cele mai mari carteluri de pe piaţa românească farmaceutică – cartelul de pe piaţa insulinei.

Suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu suma de 2,5 milioane lei pentru finanţarea unor acţiuni culturale de maximă importanţă şi prestigiu, și suplimentarea cu 200 mii lei, pentru dezvoltarea produselor turistice în scopul creării de locuri de muncă și dezvoltării potențialului României ca destinație turistică au fost obținute prin amendamente pe care l-am depus la bugetul ţării în 2015.

Am inițiat derularea  campaniei social-educative „Ai în plus o carte, dă-o mai departe” prin care au fost create mini-biblioteci în mediul rural din toată România, inclusiv în județul nostru.

Am sprijinit promovarea femeilor în mediul politic și economic prin cele două volume publicate „Forța politică a femeilor” (2011) și „Forța economică a femeilor” (2016). Între femeile politician și oameni de afaceri pe care le-am prezentat în aceste cărți se numără și doamne care activează în Satu Mare.

La finalul acestei dări de seamă a activității mele, obligatorie în acest moment de final de ciclu electoral, mai adaug câteva rânduri pentru sătmărenii membri sau simpatizanți activi ai PNL:

Într-un proiect de orice tip greu de finalizat – de business, de agricultură, de IT etc. -, se spune „Înapoi la planșetă!”. Adică trebuie să revezi de unde ai pornit, ce ai reușit să faci, apoi trebuie să reproiectezi parcursul prin care vrei să obții noi rezultate pozitive.

În politică este exact la fel. Trebuie să ieșim din ședințele de partid, din studiourile de televiziune, din Consiliile unde am ajuns și să ne întâlnim cu oamenii. Să discutăm, să analizăm împreună, să ascultăm și mai ales să facem. Nimic nu se poate realiza decât prin comunicarea cu cetățenii.

Oamenii din Satu Mare sunt cei care știu ce merge, ce nu merge, de ce nu merge și în ce direcție ar trebui să mergem. Iar noi trebuie să facem și să refacem lucrurile după cum spun oamenii, dacă avem curățenia și determinarea să vrem să facem ca lucrurile să meargă mai bine. Pentru Satu Mare și pentru țară.