Catre tinerii PDL: Cartea de vizita pe care ne-o cream acum va fi extrem de valoroasa in viitor, invidiata chiar si de catre actualii nostri adversari

4 septembrie 2011   |  43 comentarii

Tocmai m-am intors de la scoala de vara a tinerilor democrat-liberali si ma gandeam ca nu este uşor să fii tânăr în România de astăzi. Ritmul tot mai rapid al schimbărilor, diversitatea modelelor propuse sau autopropuse, abundenţa informaţiilor de tot soiul fac dificilă căutarea identităţii şi stabilirea apartenenţei la un grup sau altul, la o doctrină sau alta. Cu toate acestea, tinereţea reprezintă oricand un avantaj demn de valorificat „smart&right”.

Gândiţi-vă, de pildă, că noi nu am fost contaminaţi cu virusul „socialismului”. Gândiţi-vă că suntem o generaţie căreia i se dă posibilitatea să aleagă şi care poate lua tot ceea ce e bun în democraţie. Gândiţi-vă că avem posibilitatea să reprezentam o forţă în cultură, in tehnologie, în comerţ sau in orice, chiar şi in politica daca reusim să promovam un nou tip de om politic.

Tinereţea este vârsta şanselor

Contam enorm pentru că suntem atât Prezentul cât şi Viitorul. Intrarea în politică insa este momentul din care noi, ca cetăţeni, ne desăvârsim rolul social, începând să modelam lumea.

Ne-am născut liberi şi am crescut în libertate. Am fost formaţi intelectual într-o abundenţă a informaţiei şi a accesului la cultură. Suntem pregătiţi pentru democraţie şi ne regăsim cu uşurinţă în ideologia libertăţii lumii civilizate.

Facem parte din cel mai important partid al României. Guvernarea şi conducerea multor administraţii locale ne oferă oportunitatea transmiterii ideilor şi concretizării acestora.

Tinereţea este vârsta aşteptărilor

Desigur, fiecare urmăreşte îndeplinirea propriilor aşteptări. Ceea ce doresc să vă amintesc sunt aşteptările societăţii, a celorlalţi, aşteptări referitoare la noi.

Vom fi „tineri politicieni” fie până vom înainta în vârstă, fie până când vom confirma

Doresc să devenim maturi prin confirmare, nu prin avansare în vârstă. Avem exemplul, printre noi, a celor care au devenit din „tineri politicieni” care au confirmat şi au devenit „politicieni tineri”. Inversarea terminologică valorează Recunoaşterea, atribut esenţial al Maturităţii. PDL-ul va fi un partid în ascensiune numai dacă promovează tinerii săi membri care au confirmat.

Ne aflam, aşadar, în avangarda schimbărilor sociale şi economice. Suntem capabili să facem diferenţa în bine? Suntem în măsură să schimbam lucrurile în bine? Mai mult, după cum spunea Christine Griffin, noi tinerii, suntem „un indicator cheie al însăşi stării naţiunii”.

O ţară nu are cum să fie competitivă fără oameni tineri, energici şi cu spirit antreprenorial. Performanţele economice nu se pot fundamenta pe o populaţie îmbătrânită, care se acomodează ceva mai greu la schimbările de mentalitate sau de tehnologie. Cultura are numai de câştigat de pe urma implicării tinerilor, ca de altfel şi politica.

Cum bine se ştie, politica nu se bucură de o presă prea bună în România. Or, ca să schimbăm această percepţie, trebuie să înţelegem şi să dovedim că politica este o profesie care nu se cumpără cu bani, ci se învaţă. Trebuie să înţelegem şi să dovedim că politica este o profesie care nu îmbie la lene, ci implică foarte multă muncă în folosul comunităţii. Trebuie să înţelegem şi să dovedim că politica nu este o lină călătorie de plăcere, ci presupune o uriaşă responsabilitate – orice decizie luată se răsfrânge asupra unui popor întreg.

PDL-ul este un spaţiu de normalitate

Normalitatea este izvorul nostru de energie, este ceea ce ne permite să rămânem responsabili. Perioada extrem de dificilă a ţării nu putea fi depăşită fără această responsabilitate, responsabilitate pe care o împărtăşim cu majoritatea populaţiei si căreia nu trebuie sa obosim vreodata sa îi mulţumim pentru sprijin.

Faptul că suntem în PDL în vremuri dificile reprezintă un uriaş atuu al carierei noastre viitoare. Cartea de vizită pe care ne-o cream acum va fi extrem de preţioasă pe viitor: ni se va recunoaşte de către oricine, mai ales de către adversari – dacă nu public, cu siguranţă în forul lor interior – valoarea intrinsecă, responsabilitatea, creativitatea şi fermitatea de caracter.

Ce a făcut Guvernul pentru aceşti tineri?

Am investit în spiritul antreprenorial şi în educaţie, am acţionat în sensul creării de locuri de muncă şi am susţinut financiar angajarea tinerilor.

A început, de exemplu, un amplu proces de flexibilizare a pieţei muncii. Programe guvernamentale speciale au fost dedicate tinerilor. Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri încurajează spiritul de întreprinzător. Statul preia bună parte din riscurile deschiderii unei noi afaceri. Acordă fonduri nerambursabile de până la 10.000 de euro, dar nu mai mult de jumătate din valoarea proiectului de investiţii,şi garantează maximum 80% din valoarea creditului colateral angajat. Rezultatele pe care le avem până astăzi confirmă că iniţiativa a captivat.

Am încurajat tinerii să înveţe o meserie şi să îmbine teoria cu practica. Pentru stimularea angajării pe timpul vacanţelor, Statul acordă 250 de lei / lună pentru angajatori şi contravaloarea lunară a serviciilor de instruire teoretică a ucenicului, fără a depăşi 100 lei lunar, respectiv 250 de lei / lună pe student sau elev angajat pe perioada vacanţelor, pentru cel mult 60 zile.

De asemenea, am încurajat angajatorii să încadreze în muncă tineri absolvenţi. Subvenţiile se acordă timp de 12 luni şi sunt diferenţiate în funcţie de nivelul studiilor, în favoarea celor cu studii superioare: 500 lei pentru nivelul de pregătire primar şi gimnazial; 600 lei pentru nivelul de pregătire liceu şi post-liceal; 750 lei pentru nivelul universitar. Angajatorul este obligat să menţină în activitate angajatul încă 2 ani după finalizarea subvenţiei.

Am continuat, în fine, reforma sistemului de învăţământ. Acesta este un al doilea punct asupra căruia aş dori să insist. Rezultatele obţinute anul acesta la examenul de bacalaureat sunt extrem de îngrijorătoare. Cauzele şi soluţiile sunt atent analizate. În ceea ce mă priveşte, am de spus doar atât – câtă vreme nu vom acorda (şi nu veţi acorda) atenţie şi respect educaţiei şi pregătirii profesionale, avantajele imense despre care am vorbit la început nu se vor concretiza niciodată şi vor rămâne pe hârtie.

Afilierea la un partid politic nu vă scuteşte de muncă, ba dimpotrivă. Un partid puternic, un partid care nu a ezitat să asume guvernarea României într-un moment de profundă criză economică are nevoie de oameni – de tineri foarte bine pregătiţi. De tineri stăpâni pe meseria şi pe cunoştinţele lor care să se întrebe ce pot să facă pentru această ţară. De ce e nevoie de noi? Pentru a construi tara şi pentru a o reaşeza pe principiile de normalitate care ne caracterizează. Desfăşurăm proiecte istorice precum modificarea Constituţiei, modificarea Codurilor juridice, descentralizarea şi reorganizarea terirorial-administrativă, consolidarea independenţei justiţiei pentru ca „imunitatea corupţiei”, atât de prezentă în guvernările anterioare, să fie lipsite de putere, construirea elementelor importante de infrastructură naţională – autostrăzi, informatizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, administraţiilor financiare şi justiţiei etc.

Ce ar însemna să ne mobilizam forţele? Vă las pe voi să raspundeti.

Pentru aceasta, ma simt privilegiata să fim alături unii de altii.