Cauză și efect: lipsa transparenței și corupția

21 octombrie 2015

O societate coruptă nu este ceva natural, firesc. Corupția, însă, este cauzată întotdeauna de lipsa unei trăsături naturale a unei societăți contemporane: transparența deciziilor/în comunicare. Daca nu poți vedea în orice moment, pe Internet, bugetele instituțiilor publice centrale și locale, pe ce și cum se cheltuie banul public, toți angajații instituțiilor publice cu salariile lor, CV-urile cu pregătirea profesională și experiența în domeniu a fiecăruia, fișele posturilor cu atribuțiile respective, înseamnă că riscul de generare a corupției este maxim. Poate uneori aceste lipsuri de informare, de transparență, vin din nepriceperea în comunicare. Cu toate că există legi care să sancționeze acest lucru. De obicei însă lipsa tranparenței înseamnă că autorităție de la diferite nivele își oferă ocazia să acționeze penal la adăpostul unui paravan. Și cine va fi atât de puternic încât să nu cadă în păcat?! Nu prea mulți.

Accesul direct, on-line, al cetățenilor la informațiile publice este așadar cheia diminuării corupției în spațiul public. În România și pretutindeni în lumea de azi.
Vreau să propun ca toate instituțiile publice să transmită on-line și să stocheze interviurile pentru angajare și pentru promovarea angajaților. Cu această măsură simplu de aplicat, riscul corupției va scădea semnificativ. În schimb, va crește șansa profesionalizării administrației publice centrale și locale.

Dacă românii cred în acest mod de a vedea lucrurile, îi chem să solicite administrațiilor din fiecare localitate să ceară aplicarea acestei măsuri! Cu atât mai mult cu cât se apropie campania electorală pentru alegerile locale și cu toții vrem să vedem cu ochii noștri cum se comportă structurile administrațiilor locale.
Chem ONG-urile, studenții, voluntarii să monitorizeze lunar administratiile publice centrale si locale pentru a impulsiona transparentizarea lor prin măsuri precum cea propusă. Avem nevoie de un nou mod de a ne implica, de a curăți, de a îmbunătăți viața comunităților din toată România, din Satu Mare, pana în Giurgiu!
E nevoie de un nou mod de a trăi împreună, pe care mai ales tinerii îl doresc și îl vor impune mai devreme sau mai târziu. Eu propun mai devreme. Până nu e prea târziu.

Nu e prima dată când fac analiza lipsei grave de transparență a informațiilor de interes public sau când cer mai multă transparență. Iată:
– semnalul meu de alarmă, încă din 2012: http://www.andreeapaul.ro/transparenta-informatiilor-publi…/ sau
– interpelarea parlamentară adresată Premierului, din 2013: http://www.cameradeputatilor.ro/interpel/2013/i24B.pdf sau
– solicitarea adresată primăriei din Negrești Oaș, din 2014: http://www.informatia-zilei.ro/sm/andreea-paul-cer-transparentizarea-executiei-bugetului-general-luna-de-luna-si-a-contractului-cu-firma-organizatoare-a-zilelor-orasului-negresti-oas/  sau
– pe cea adresată Eximbank: http://www.bursa.ro/intrebare-adresata-ministrului-darius-v… sau
– problema finanțării cultelor: http://www.andreeapaul.ro/bani-biserica-bani-transparenta/ , ca să dau câteva exemple concrete.