Ce am făcut pentru tineri?
18 martie 2016
Mulți mă întreabă ce am făcut pentru tinerii sătmăreni ca să rămână în țară, acasă, știut fiind că șomajul în rândul tinerilor este cel mai ridicat de ani de zile. Le răspund concret: am propus și am făcut programul SRLD în anul 2011, prin care s-au creat până în prezent peste 9.100 de noi locuri de muncă prin cele peste 1800 de noi firme deschise de către tineri în România, din care 239 de locuri de muncă s-au creat în Satu Mare, iar 76 de tineri sătmăreni au avut șansa să-și deschidă propriile firme. Datele sunt oficiale, conform răspunsului Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, la întrebarea parlamentară pe care am adresat-o: „Impactul programului dedicat tinerilor debutanţi în afaceri”, în data de 15 februarie 2016.
Care sunt facilitățile pe care le-am creat pentru tineri?
Prin programul SRL-D, bugetul public acordă alocaţii financiare nerambursabile de cel mult 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri. La rândul lor tinerii debutanţi în afaceri au obligaţia de a crea cel puţin două noi locuri de muncă, pentru care statul român scutește tinerii antreprenori de la plata CAS pentru salariile până la nivelul mediu pe economie. Asta nu înseamnă că salariul oferit nu poate fi mai mare. Poate fi. Dar statul te scutește de la plata CAS doar până la nivelul salariului mediu pe economie și pentru cel mult 4 angajați. Mai multe detalii legate de acest proiect şi condiţiile sale de aplicare puteţi găsi aici:
http://www.aippimm.ro/categorie/programe/programul-tineri-debutanti/
De ce am optat pentru această soluție?
Pentru că șansa la un loc de muncă crește odată cu extinderea bazei antreprenoriale. Dacă locurile de muncă noi pentru tineri sunt create de alți tineri, antreprenori debutanți, satisfacția este dublă.
Câți tineri și câte tinere au beneficiat de programul SRLD în Satu Mare?
Dintre cele 239 de persoane nou încadrate în muncă prin programul SRL-D, 31% sunt femei şi 69% sunt bărbaţi.
Pe ce loc se află județul Satu Mare în țară din perspectiva numărului de beneficiari ai programului SRLD?
În anul 2011, județul nostru era pe locul 3 în România, cu 21 de societăți beneficiare.
În anul 2012, eram pe locul 5, cu 29 de firme beneficiare.
În anul 2013, eram pe locul 6 în țară, cu 19 firme beneficiare.
În anul 2014, am căzut pe locul 15 în țară, cu doar 4 firme beneficiare.
În sfârșit, în anul 2015, am urcat pe locul 8, cu cel mai mic număr de tineri beneficiari.
Această evoluție se datorează micșorării bugetului public alocat programului SRLD de către PSD. O nouă micșorare era pregătită pentru anul 2016. Din fericire, guvernul PSD a căzut, iar amendamentul pentru suplimentarea cu încă 1,7 milioane lei a programului dedicat tinerilor debutanți în afaceri, pe care l-am depus și susținut personal la bugetul pentru anul 2016, a fost agreat de către guvernul Cioloș și votat de Parlament. Așadar, sumele disponibile prin acest program sunt de 22,7 milioane lei în anul 2016.
A meritat efortul?
„Programul pentru dezvoltarea și stimularea înființării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri” s-a dovedit a fi cel mai eficient în alocarea banilor publici dintre toate cele 8 programe suport dedicate întreprinderilor mici și mijlocii în vigoare în ultimii 6 ani. Când spun eficient, mă raportez la indicatorul celui mai mic cost public pentru stimularea creării unui nou loc de muncă în sectorul privat.
La ce vă așteptați în viitor?
Încurajez sătmărenii care au o idee de afacere, dar nu dispun de resursele financiare necesare pentru demaraj, să se înscrie în acest program.
Comentarii 0