CE: Increderea populatiei si a companiilor in economia romaneasca creste in luna februarie
24 februarie 2011 | 10 comentarii
- Indicatorul încrederii populaţiei şi companiilor în economia românească şi-a continuat creşterea şi în luna februarie 2011, cu 4,5 puncte faţă de luna ianuarie, atingând nivelul de 93,8 puncte, conform raportului Economic Sentiment Indicator publicat azi de catre Comisia Europeană.
- Se constată o percepţie îmbunătăţită asupra economiei, în special în sectorul serviciilor, unde se înregistrează o creştere cu 10,7 puncte mai mare faţă de luna ianuarie, urmat de comerţul cu amănuntul (o creştere cu 6,4 puncte) şi industrie (o creştere cu 3,3 puncte), în timp ce încrederea populaţiei a crescut cu 2,4 puncte.
- Doar în sectorul construcţiilor s-a înregistrat o evoluţie negativă, cu o scădere faţă de luna ianuarie cu 0,2 puncte, până la nivelul de -25,3 puncte.
- Creşterea indicatorului încrederii în economie la nivelul Uniunii Europene (cu 1,4 puncte în luna februarie) s-a bazat în principal tot pe îmbunătăţirea percepţiei în sectorul serviciilor.
- Indicatorul încrederii în economie a crescut în majoritatea ţărilor membre ale UE, cu excepţia Franţei şi Italiei, iar cele mai accentuate evoluţii pozitive, înregistrate la nivelul celor mai mari şapte state comunitare, s-au înregistrat în Polonia şi Marea Britanie.
Sursa: Economic Sentiment Indicator, februarie 2011
Comentarii 10
■Doar în sectorul construcţiilor s-a înregistrat o evoluţie negativă, cu o scădere faţă de luna ianuarie cu 0,2 puncte, până la nivelul de -25,3 puncte
Stimata Doamna,
Terminati cu construirea de blocurii socialiste, nu vedeti ca nu sunt rentabile…..si ca pretz de cost si dupa acea intretinerea lor incepeti construirea de case in afara oraselor v-am propus si va mai spun case eologice la un prez de circa 40000 de dolarii, case tip american, din otel special, cu canalizare propie, incalzire electrica si aer conditionat, le dati prima data cu chirie care dupa acea le pot cumpara, case unde oamenii pot creste si o pasare, pot cultiva si legume, florii, aerisitii orasele cu costiugele ceausiste, sa bagi omul in cutii ceausiste, v-am spus chemati-ma si le confectionez in Romania cu otel din Frantza s-au Germania, nu eu ci firme particulare din Romania cu banii Europenii eu vin doar si coordonez afacerea oamenii acestia specialisti au stiut de potentialu acestui proect si le exportam in toata Europa si in Moldova si la Rusii
Analizând produsele realizate de firma dumneavoastră va lansam o propunere de colaborare. Dorim vânzarea produselor dvs pe piaţa României, a Europei si a tarilor din orientul apropiat.
Intr-o prima discuţie pe care am avut-o cu mai mulţi specialişti din domeniul construcţiilor (arhitecţi, specialişti in rezistenta, constructori, instalatori, agenţi imobiliari) s-a tras concluzia ca distribuirea sistemelor de case realizate de dvs. poate fi o oportunitate ca afacere. România reprezintă o piaţa in expansiune deoarece exista un deficit de locuinţe, construcţiile ce se realizează aici au costuri mari nefiind accesibile tuturor categoriilor sociale.
Va propunem sa coordonez lansarea acestei afaceri in România si in aceasta parte a Europei.
Mă numesc sunt de profesie expert contabil si auditor financiar, sunt cenzorul Camerei de Comerţ si Industrie din Cluj-Napoca, care este capitala istoricei Transilvanii. Totodată sunt membru in biroul executiv al Asociaţiei Patronilor si Meseriaşilor Cluj, având contacte cu mediul de afaceri din Transilvania.
Deţin o firma de consultanta financiara, in afaceri, contabilitate si audit financiar ce colaborează cu peste 100 de clienţi, majoritatea lor fiind străini (germani, austrieci, unguri, italieni). Pe sit-ul departamentului de Comerţ al Statelor Unite apărem ca local service provider pentru investitorii interesaţi de afacerile cu România. Suntem consultanţi la organizaţii neguvernamentale (una din ele patronata de George Szoros).
Dintre firmele cliente exista liderul naţional in sisteme de alarma, producător de subansamble electronice pentru autoturismele BMW si Mercedes, un arhitect renumit, firme de prelucrare a lemnului.
Aceasta prezentare am realizat-o cu scopul de a dovedi interesul nostru in dezvoltarea unei afaceri solide, durabile si eficiente.
In cazul in care sunteţi interesaţi in demararea unei colaborări cu noi va rugam sa ne transmiteţi detalii despre produsele care le realizaţi, capacitatea de producţie, condiţiile de livrare, cotaţiile de preţ si orice alte informaţii pe care le consideraţi utile in vederea demarării acestei afaceri.
Derularea unei afaceri rentabile oferă următoarele argumente:
o piaţa românească cu peste 100.000 case.
o piaţa in zona de cel puţin 20.000 case.
Impozitul pe profit in România este de 25%, costurile de constituire ale unei firme sunt reduse (ex. Un capital social de 100$ la un SRL si costuri de constituire 300$ sau 800$ capitalul social la un SA si cheltuieli de constituire 500$).
Preţul terenurilor este următorul:
in zonele centrale preţul terenului este de 150-300$/mp iar la periferii 30-50$/mp. Valori ce pot sa se reducă in funcţie de suprafaţa de teren cumpărata. De aceea realizarea unui cartier cu acest tip de case ar reprezenta o afacere oportuna.
Informaţii despre firma noastră puteţi accesa de pe pagina
In speranţa unei colaborări viitoare va transmitem salutari cordiale.
Cu stima
Cred ca si Domnul Boc cunoaste despre acest proiect era doar Primarul Clujului pe atunci luati legatura va rog cu mine si haideti sa dam de lucru la peste 1 milion de oamenii in tot devizu meu eu platesc oamenii cu 5 dolarii pe ora, constructorii , un cartier de 40 de case il construiesc in numai o luna de zile iar toate materialele le i-au din Germania dela o firma Americana din Germania
Doamna pot activa si pensionarii care mai pot munci renuntind la pensie si contribuind in continuare in felu acestaq acopar parte din plata pensionarilor neactivii
@ Andreea Vass
M-am intrebat de multe ori de ce discursul celor care decid in legatura cu politica (si economica) in Romania nu are legatura cu realitatea. M-am gandit ca poate nu inteleg, poate sunt rau intentionati, poate nu dispun de mijloacele necesare pentru a evalua realitatea, poate sunt constransi de factori externi, etc. Nu am gasit gasit un raspuns care sa fie valabil de fiecare data, pana nu am citit niste studii de pshihologie/psihiatrie.
Acum sunt convins ca cei care decid politica (si economica) in Romania sufera de paranoia si delireaza in grup.
Iata de de, daca aveti rabdare sa cititi, este foarte interesant si instructiv si cred ca imi veti da dreptate:
Ce este paranoia?
Termenul deriva din limba greaca, traducerea aproximativa fiind “in afara logicii” (para = alături, noia = judecată).
Paranoia este o tulburare psihica, ce se caracterizeaza practic prin delir organizat de lunga durata, o alta denumire a bolii fiind de “nebunie sistematizata”.
Delirul poate fi definit ca pierderea simtului realitatii, ce se traduce printr-un ansamblu de convingeri false si irationale, la care insa persoana adera ferm.
Afectiunea este la limita dintre boala psihica si comportamentul normal, fiind destul de greu de diferentiat de un anumit tip de “normalitate”. In majoritatea cazurilor, comportamentul este aparent normal, pacientul este ancorat in realitate, si capabil sa se descurce in societate, sa isi realizeze scopurile propuse.
Care sunt factorii care pot genera aparitia acestei probleme psihice?
Cauza bolii nu este cunoscuta, dar se crede ca exista trei grupe de factori implicati:
1. Trasaturile de personalitate anterioare aparitiei bolii
2. Factorii structurali (cerebrali sau extracerebrali), care sunt determinati genetici si influentati de factorii de mediu social si familial
3. Factorii psihogeni, situationali si biografici, care in final determina tema delirului, fiind considerati cei mai importanti
Personalitatea paranoica are urmatoarele caracteristici:
* .rigiditate comportamentala
* .egocentrism (el este centrul universului in care traieste)
* .lipsa de empatie (incapacitatea de a-i intelege pe cei din jur)
* .impenetrabilitate la critica (orice critica este un atac la persoana sa)
* .este hiper-orgolioasa
* .este megalomana (se “da mare”)
* .se supraapreciaza (isi aroga calitati inexistente, sau isi supraevalueaza calitatile existente)
* .are erori importante in judecarea faptelor celor din jur (pe care le subapreciaza) sau ale sale (pe care le supraapreciaza)
* .este neincrezator total in cei din jur (familie, mediu de munca, prieteni) pe care ii suspicioneaza ca l-ar minti sau insela
Desi judecata paranoicului pare logica, ea porneste de la premise sau interpetari false ale realitatii, pe care nu le verifica niciodata (fiind “sigur” ca are totdeauna dreptate), de aceea concluzia sa finala nu poate fi decat falsa.
Paranoicul persevereaza in convingerile sale pe lungi perioade de timp, acestea fiind intarite de orice “argument” pe care il gaseste, si nu il verifica.
Temele delirante cele mai frecvent intalnite la paranoici sunt:
* .Delir de tip persecutat/persecutor (paranoicul putant evolua din postura de persecutat – imaginar- in cea de persecutor -real)
* .Delir de gelozie (partenerul il insala)
* .Delir erotoman / pasional ( o anumita persoana este clar indragostita de el)
* .Delir de interpretare (interpretarea eronata a faptelor)
* .Delir de marire / grandoare (se crede organizator, conducator, inventator, reformator social politic sau religios, are convingerea ca poseda un mare talent in domeniul sau de activitate, ca are relatii speciale cu persoane sus-puse, la randul sau fiind o persoana marcanta, geniala, descoperitor de solutii in toate problemele)
* .Delirul de revendicare
* .Delir somatic / ipohondru (crede ca are un defect fizic sau o boala remarcata de cei din jur)
* .Delir nespecific -delir fara o tema constanta
Wikipedia mentioneaza o caracteristica destul de ciudata, tendinta paranoicilor de a se crede membru al serviciilor secrete (CIA) sau al familiei regale.
Delirul din paranoia se dezvolta in mod coerent, logic, deseori plauzibil prin prisma interpretarilor bolnavului, convingerea finala a pacientului devenind neclintita ca are totdeauna dreptate.
Paranoicul vede legatura “logica” dintre fapte intamplatoare, fara relatie de cauzalitate intre ele, ajungand astfel la convingeri neconforme cu realitatea. Orice idee pe care o are il mobilizeaza, iar eventualele critici nu sunt acceptate, fiind percepute ca ostilitate, insubordonare, sabotaj sau nedreptate; nu sunt acceptate contraargumente la ideea sa, elementele contrare opiniei sale sunt trecute cu vederea, bolnavul neretinand decat elementele care se potrivesc ideii sale delirante. Caracteristica este inpenetrabilitatea sa la critica .
Faptele din trecutul sau le vede conform ideii sale delirante (de marire, erotoman, etc), descriindu-se ca erou, salvator, liderul grupului de copii/tineri, cel mai .., etc.
Paranoicul nu vede lucrurile direct, ci cauta ce este in spatele lor, pentru a-si gasi argumente in alimentarea convingerii sale, care este deja bina stabilita, inaintea aparitiei argumentelor. Chiar gesturi simple (de exemplu un salut), pot fi interpretate extrem de nefavorabil pentru tinta delirului. Practic, paranoicul trage mai intai concluzia, si apoi, legand fapte intamplatoare, si-o argumenteaza fals. Pentru el lucrurile sunt clare, nu sunt nuantate, dar – partea interesanta- este ca ele nu sunt ori albe ori negre, ci doar negre, sumbre pentru totdeauna, pacientul fiind pesimist iremediabil, pe tema deliranta. Pesimismul sau se poate extinde si in afara temei delirante, putand cuprinde grupul di ncare face parte, orasul, regiunea, tara sau chiar intregul univers, care ii sunt impotriva. In orice imprejurare, paranoicul vede tradarea sa, subminarea autoritatii sale (in familie, la locul de munca, in mediul social), prejudicierea intentionata a activitatii sale, si lipsa de consideratie din partea celor din jur. Interesant este si faptul ca el se apara preventiv (fara sa fie atacat), avand deseori nevoie de aprobarea celor din jur, pe care deseori chiar o obtine formal, ei incercand evitarea discutiilor prelungite , inutile si fara nici o finalitate.
In ciuda acestor devieri de la logica, vazute din afara, actiunile paranoicului raman clare si ordonate, deoarece in majoritatea cazurilor delirul este limitat la o anumita persoana, grup de persoane sau tinta, in afara acestora, comportamentul fiind aparent normal, daca nu este declansat delirul, uneori printr-un simplu cuvand sau propozitie.
Atitudinea celor din grupul paranoicului (familie, colegi, prieteni) fata de el, este interpretata de acesta delirant, determinand inadaptarea acestuia, datorita persecutiei imaginare, bolnavul convins de propria valoare (supraevaluata) si netemeinicia atitudinii rezervate a celorlalti, devine progresiv agresiv , lupta pentru cauza sa – pe care o considera si a altora din grupul sau,(deseori fara nici o dovada, de fapt el fiind autoizolat in grup). El intra in conflict cu cei din grup si societate, devenind din persecutat, persecutor , mai ales daca pozitia sociala permite acest lucru. Paranoicul isi descopera calitati de lider de grup, iar grupul crescand progresiv, poate ajunge sa se considere lider de partid, tara , chiar lider mondial sau mijlocitor al relatiei cu divinitatea.
Din punct de vedere clinic, paranoicul se comporta in aparenta normal, perceptia este normala, la fel si atentia care este insa dirijata spre ideea sa deliranta.
Memoria este conservata, dar pot apare paramnezii (iluzii de memorie) in functie de tipul de delir.
Ideile delirante nu sunt bizare, sunt culese din viata reala. Ele se instaleaza progresiv, tin cel putin o luna, se pot consolida, existand si riscul de contaminare a celor din jur (deliruri in doi / colective); contaminarea poate face ca cei din grup sa considere ca traiesc intr-o atmosfera normala, fiind deseori surprinsi de parerea celor din afara grupului , care ii considera cel putin ciudati comportamental.
Limbajul se imbogateste pe tema deliranta, pacientul informandu-se in domeniul respectiv, si etalandu-si cunostintele.
Activitatea profesionala este in general pastrata in amjoritatea cazurilor.
Viata maritala si activitatea sociala sunt mai afectate decat cea profesionala si intelectuala.
Evolutia bolii.
Delirul se instaleaza treptat, dureaza perioade lungi de timp (ani-zeci de ani), existand o perioada de debut (in care sunt elaborate ideile si convingerile delirante), o perioada de stare (in care are loc transformarea personalitatii paranoiace) si perioada terminala in care delirul diminua progresiv prin inaintarea in varsta.
Diagnosticul pozitiv:
Se face prin prezenta urmatoarelor elemente:
* .idei delirante cu durata de minimum o luna
* .tendinta la sistematizare a ideilor (centrarea lor pe o tema)
* .adunarea de date de la cei din grupul bolnavului
* .analiza modului de justificare a datelor
Paranoicii sunt persoane foarte active, certarete, revendicative, nu rareori procesomane, deseori generand probleme cu implicatii medico-legale – acte antisociale premeditate, motivate de ideea deliranta. Rareori paranoicii devin criminali, deoarece dezvoltarea lor mintala este normala, si tendintei lor de a fi recunoscuti si valorizati social, precum si a rolului justitiar pe care cred ca il au.
Daca paranoicul are coordonarea unei echipe (este manager, sef de echipa, lider politic, etc), se manifesta ca un luptator, dand impresia de hiperactivitate si energie, dar fara eficienta corespunzatoare energiei consumate, datorita orientarii deseori gresite din start a actiunilor, risipei de energie pentru autoaparare si opozitiei la schimbare.
In cazul in care paranoicul este pe o pozitie de subordonare (este executant), manifestarea bolii sale este de obicei interiorizata, mai ales datorita subaprecierii (false de obicei) perceputa din partea celorlalti, el doar ruland mental proiectele pe care ar fi putut sa la finalizeze, si revansele pe care le-ar fi putut lua pentru prejudiciul moral imaginar suferit.
Domnule Basescu treceti de urgentza conducerea vamilor sub conducerea Ministerului Aparari iar totii astia careau furat le confiscati totul
@ Andreea Vass Cum ziceati ca e cu somajul? Cititi, va rog!
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8337561-rata-somajului-ajuns-minimul-ultimului-jumatate-dar-numarul-salariatilor-continua-scada.htm
Date INS? Statistici? Formule matematice si….cum spuneati? Politici de creare de locuri de munca?
Zicea cineva care posteaza pe aici ca guvernul este paranoic…..era bland si gentelman……sunteti autisti, incapabili sa realizati care este realitatea si va amagiti singuri cat de buni sunteti……as vrea sa castigati alegerile din 2012 sa vedem ce o sa mai promiteti….ce o sa mai oferiti romanilor? Deja, dl. Botis incepe sa arunce ideea potrivit careia, anul viitor se va recupera ,,reducerea de 25% din salariile bugetarilor, chiar mai mult”….intamplator? Se va recupera asa cum ati spus….,,reducerea este temporara, pana la 31.12.2010, urmand ca de la 01.01.2011 sa revina la valoarea din luna iunie 2010″…..nu a fost minciuna, ci inducere in eroare, nu a fost furt, ci a fost o gresala, recuperarea de 15% nu a fost recuperare ci marire, nu a fost de 15% ci a fost de la 1 la 12%…..Radio Erevan e pe receptie…..
@ Andreea Vass asta ca sa vedeti cat de ,,corecte” sunt statisticile si datele reale pe care va bazati dumneavoastra cand faceti acele strategii….
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8339655-ipocrizie-europeana-varianta-statistica.htm
v-am mai spus ca va bazti pe date false….cea mai buna idee ar fi sa mergeti personal prin satele, comunele si orasele tarii, sa vedeti fara festivismele si ,,organizarea” mai ceva ca la vizitele tovarasului, care este realitatea pe orice domeniu si sa constatati aplicarea legilor, oridinelor si dispozitiunilor de la centru……..insa, constat fara uimire ca raspundeti preferential, numai laudelor si elogiilor aduse dumneavoastra, PDL si politicii promovate….asta spune multe despre caracterul omului…..cum bine spuneati, ,,ma voi bate pentru dreptul tau de a nu fi de acord cu mine”….asta se vede….cine nu e cu voi, e impotriva voastra iar dl. Basescu nu ramane fara solutii, nu-i asa? Pacat ca dl. Boc este fara solutii mereu…
Succesuri in continuare!
@ Andreea Vss………………….VESTI BUNE DOAMNA VASS……CARBURANTII S-AU SCUMPIT SI PETROLISITII SPUN CA ESTE POSIBIL UN PRT DE 7 RON/LITRU……….
http://www.financiarul.com/articol_57299/se-anunta-noi-scumpiri-la-carburanti–consiliul-concurentei-spune-ca-preturile-sunt-normale.html
Probabil ca, imediat vor urma scumpirile la alimente, servicii etc. URAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! Vesti bune!
Gigi,
Exclus un pret la carburanti de 7 lei.
@ Andreea Vass….va multumesc! Exclus 7 RON dar 6.5, 6.9…etc. merge! Si bazat pe ce? Pe optimismul dumneavoastră? Sau dați ordin? Asta da veste buna! Ca si cu prețurile care cresc, nu-i asa?
@ Andreea Vass….exclus? Azi tocmai s-au scumpit……7 RON nu dar 6,5…6,9… Exclus a fost si reducerea salariilor, indemnizatiilor etc. Nu le mai amintesc….toate au fost excluse dar aplicate! Deci, nu sunt miciuni….dar ce or fi? Ar fi cazul sa va lăsați de meserie….nimic din ceea ce ati spus nu s-a adeverit! Profesionalism si competenta in saracirea populației si imbogatirea clasei politice!
CIP 2011 este un partid politic fictiv al carui nume este un acronim pentru „Competenta, Integritate si Prosperitate”. Adica cam tot ce ne dorim dar nu prea avem in Romania anului 2011. In consecinta Manifestul Economic al CIP 2011, care contine principiile care ar trebui sa stea la baza dezvoltarii durabile a economiei romanesti, este un exercitiu teoretic. Deocamdata.
Romania este un stat democratic, de drept, membru al Uniunii Europene. Economia Romaniei este bazata pe liberul schimb de marfuri si servicii reglementat de o legislatia economica si comerciala in concordanta cu acquis-ul comunitar. Romania are nevoie de o economie deschisa, flexibila si capabila de o crestere durabila pentru asigurarea unui nivel de trai in crestere pentru cetatenii ei si promovarea interesele nationale in regiune si in lume. O economie puternica sta la baza unui stat puternic.
CIP 2011 sustine si promoveaza initiativa si intreprinderea privata ca si principal mod de dezvoltare si crestere durabila a economiei romanesti. Sectorul privat creeaza locuri de munca, isi asuma riscuri comerciale, face investitii pentru dezvoltare si plateste taxe locale si nationale. Taxele colectate de stat de la angajatii si intreprinderile din sectorul privat reprezinta resurse publice care trebuie cheltuite legal, rational, transparent si cu respect.
In consecinta, CIP 2011 considera ca urmatoarele principii trebuie sa stea la baza politicilor economice ale statului Roman:
1.Rolul statului in economie. Statul asigura cadrul legal si judiciar pentru buna desfasurare a liberului schimb de marfuri si servicii. Guvernul ca decident in procesul de alocare a resurselor publice limitate sustine, organizeaza si investeste in dezvoltarea infrastructurii fizice si umane a Romaniei: drumuri si poduri, educatie si sanatate.
2.Disciplina Bugetara. Guvernul Romaniei trebuie sa exercite o continua disciplina bugetara. Deficitul bugetar anual al Romaniei, prin lege, nu poate sa depaseasca 3% din Produsul Intern Brut. Datoria publica externa a Romaniei se plafoneaza, prin lege, la nivelul maxim de 60% din Produsul Intern Brut. Orice derogare temporara de la aceste reguli este exceptionala si trebuie aprobata in Parlament cu o majoritate de minimum doua treimi din voturi.
3.Transparenta Bugetului. Proiectul de buget anual este un document public. Se elaboreaza o prezentare simplificata care explica principalele categorii de venituri si cheltuieli. Prezentarea este larg distribuita prin principalele canale media cu cel putin 30 de zile inainte de dezbaterea din Parlament. Se creaza un mecanism de colectare a sugestiilor si comentariilor membrilor publicului.
4.Fiscalitate simpla, consecventa si echitabila. Cota unica de taxare a veniturilor, profiturilor si castigurilor de capital este de 16%. Taxa pe Valoare Adaugata nu va fi mai mare decat cea din oricare alt membru al Uniunii Europene si nu poate fi schimbata mai des decat o data la trei ani. Taxele sociale vor fi reduse pe termen mediu pentru a incuraja cresterea si legalizarea fortei de munca. Numarul de taxe va fi redus substantial. Se introduce si implementeaza taxarea averilor nejustificabile.
5.Legislatia economica. Legile si masurile de aplicare aferente care afecteaza economia nationala se elaboreaza prin consultare cu principalele organizatii ale sectorului economic privat si ale sindicatelor. Guvernul are un responsabil desemnat, de rang inalt, pentru relatia cu asociatiile patronale si Consiliul Investitorilor Straini. Legislatia muncii prevede dreptul de lucru fara restrictii in Romania a oricarui cetatean al Republicii Moldova.
6.Evitarea conflictul de interese. Pe perioada exercitarii functiei nici un membru al statului de rang inalt, atat la nivel national cat si local, nu poate incheia direct, indirect sau prin intermediul unor terte parti contracte economice sau comerciale care prevad venituri platite din resurse publice. In cazul in care astfel de contracte sunt in vigoare la preluarea unei functii, ele trebuie declarate public si administrate de un manager profesionist si neafiliat politic.
7.Responsabilitatea Cheltuielilor Publice. Autoritatea si responsabilitatea cheltuielilor publice se deleaga la nivel de minister, agentie si, dupa caz, regional. Responsabilii desemnati la aceste nivele raspund direct si raporteaza periodic Ministrului Finantelor Publice. Orice depasire cu mai mult de 5% a alocatiei bugetare trebuie justificata in scris si este facuta publica.
8.Evaluarea Cheltuielilor Publice. Se adopta standarde de costuri si proceduri de verificare la principalele categorii de cheltuieli publice. Aceste standarde si proceduri sunt elaborate cu ajutorul firmelor specializate din sectorul privat. Toate proiectele de investitii publice sunt verificate in concordanta cu standardele de costuri. Implementarea unei investitii publice este verificata periodic in concordanta cu procedurile de verificare.
9.Remuneratia functionarilor publici. Toti functionarii publici permanenti cu un salariu brut (inclusiv sporurile) de mai mult de 1,500 de lei pe luna sau 18,000 de lei pe an sunt supusi unui proces anual de evaluare a performantei. Acest proces se elaboreaza si administreaza cu ajutorul firmelor specializate din sectorul privat si include, dupa caz, reclamatiile sau aprecierile membrilor publicului. Se instituie sporuri de performanta bazate pe rezultatele evaluarii anuale.
10.Ajutorare sociala compasionata si eficienta. In limita resurselor publice limitate statul asigura ajutorarea sociala a categoriilor defavorizate. Se stabileste un nivelul minim al diferitelor categorii de ajutoare sociale (pensii, somaj, copii, alte nevoi) care se suplineste periodic dar nu mai putin de o data pe an in functie de executia bugetara. In acest fel, cand economia privata creste si in consecinta veniturile bugetare se maresc, categoriile defavorizate au cota parte prestabilita din beneficiile cresterii economice nationale.
http://www.contributors.ro/dezbatere/manifest-economic/