Cercetarea sacrificata in dansul bugetar
Premierul francez, Francois Fillon, declara acum cateva zile ca in scopul contracararii efectelor crizei economice care a condus la recentele greve de la Paris, Guvernul propune un plan anticriza de investire masiva in sectoarele cheie. Ele sunt: infrastructura, invatamantul si cercetarea. UE, in ansamblu, si SUA raspund crizei tot prin finantarea sporita a sectorului de cercetare, dezvoltare si inovare.
Teoretic, prin Pactul National pentru Educatie si Cercetare, Romania s-a angajat sa se sincronizeze cu lumea civilizata. In practica, datele facute publice pana acum arata o alocare bugetara pentru cercetare in anul 2009 la aproape jumatate din nivelul stabilit anul trecut – adica de circa 10 ori mai mica, ca procent din PIB, decat media europeana a ultimilor ani. Situatia pare sa pericliteze ceea ce s-a castigat firav in ultimul an, inclusiv pactul mai sus mentionat. Parte din contractele incheiate pe perioade de 2-3 ani vor fi acum brutal intrerupte, iar tinerii cercetatori vor fi, fara indoiala, primii sacrificati in actualul sistem. Angajamentele internationale de colaborarea vor fi direct afectate.
Ceea ce se cere imperativ in schimb este aplicarea pana in panzele albe a principiului enuntat: bani contra reforma si nu pentru alimentarea institutelor capuse care nu produc nimic!
Cercetarea nu este un Ateneu caruia trebuie sa i se dea un banut din mila, prin „cedarea” unei parti din bugetul fiecarei institutii ale statului, asa cum suna acum chemarea politica. Lipsa de civilitate si de progres, de inovare si de performanta vine dintr-o mentalitate alimentata constant de intoarcerea piramidei valorilor cu susul in jos in Romania, de marginalizarea elitelor autentice si de promovarea non-valorii, a clanurilor de familie. Nu mai putem inainta cu spatele spre viitor, nici chiar in cele mai severe perioade de criza economica.
Ar fi de dorit ca actualul Guvern sa defineasca extrem de limpede si responsabil:
– tinta Romaniei in ceea ce priveste atitudinea fata de ‘educatie, stiinta si tehnologie’,
– cerintele calitative pentru o finantare rationala, eficienta, orientata spre asumarea hazardului moral care favorizeaza intotdeauna mintile pregatite (vorba lui Palade),
– criteriile de transparenta administrativa, de corectitudine si etica manageriala, pe scurt integritatea procesului de cercetare si, nu in ultimul rand,
– mecanismele prin care doreste sa impuna schimbari de optica in societatea romaneasca privitoare la ‘stiinta’.
Multe raspunsuri se gasesc in documentele Comisiei Prezidentiale pentru Educatie si Cercetare:
– Daca aceste raspunsuri sunt ‘valide’ din perspectiva actualului Guvern, atunci ele ar trebui dezvoltate, asumate si implementate in ritm alert.
– Daca ‘nu’, ar trebui sa elaboreze o noua viziune.
Personal, cred insa ca lucrarile Comisiei Prezidentiale asigura suportul pentru demararea unei reforme de fond si a unui „buget contra reforma”, viziune impartasita in mare parte de catre membrii comunitatii de cercetatori.
Comentarii 48
Pana una alta, revin asupra unui element pe care l-am pomenit intr-un post anterior. Zilele trecute Guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta, OUG 4/2009 (accesabila AICI) care, la Art. 7 spune:
„Art. 7. – Prevederile art. 49 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările ulterioare, referitoare la creşterea alocaţiilor bugetare, nu se aplică în anul 2009. „.
Si ce prevedea OG 57/2002 la art. 49 alin. (3)? Iata:
„(3) Din bugetul de stat se aloca fonduri pentru actiuni finantate pe baza de programe, precum si pentru celelalte cheltuieli, stabilite in conditiile legii, in cuantum minim de 0,8% din P.I.B., asigurandu-se, in perioada urmatoare, o crestere
a acestora in concordanta cu tendintele inregistrate in tarile din Uniunea Europeana.*)”
Ce avem aici? O ordonanta care spune ca prevederile unei alte ordonante nu se aplica in 2009. De ce nu a abrogat dl. Pogea acest articol blestemat care obliga statul roman sa intre in sincronism cu UE? Era mai simplu pentru toata lumea.
Revenind la discutie, a vorbi de reforma unui domeniu caruia ii acorzi firimiturile bugetului este o dovada de cinism (scuze Andreea). Putem chiar crede ca am primit acest procent jenant deoarece nu ne-am „reformat”. Pe langa faptul ca eu unul m-am saturat de reforma fara de sfarsit din Romania in ultimii 19 ani, vreau sa intreb: turismul s-a reformat? cultura si cultele? internele? transporturile? Categoric nu. Doar ca, probabil acolo sunt tunurile care conteaza. De acolo nu se poate taia, ca sa nu nemultumim clientela. Si, la urma urmei, procentul alocat in 2009 cercetarii va rezolva destul de rapid problema reformarii sistemului. Sistemul se va goli si va fi mult mai usor de administrat. Atunci sa vezi strategii, gandiri adanci, politici si altele asemenea.
Andreea, chiar nu ai de ce sa-ti dai demisia.
Atreides, imi pare rau sa te dezamagesc, dar obiectivul 1% din PIB pentru cercetare deja a fost impins in 2012. An electoral, deh.
@tammy Nici chestia cu ordonanta asta recenta nu o stiam (ca si treaba cu 1% pentru 2012, e pe bune? E tot prin vreo OUG?)…Baietii sunt diabolici, ca sa evite sa incalce o lege care nu le convine pur si simplu o suspenda, amana sau abroga. Halal stat de drept…Dar si reversul medaliei este valabil: am vazut-o in urma cu cateva zile pe madam andronescu, vorbind despre legea 221 (aia cu maririle de salarii la profesori), zicand cam asa: dom’le, noi am vrea sa aplicam legea asta, numai ca in vigoare este ordonanta aia data de Tariceanu care amana aplicarea legii 221. Adica noi am vrea sa dam banu’, da’ nu ne lasa Tariceanu!! Pai de ce nu abrogati nene ordonanta aia, daca chiar vreti sa aplicati legea 221? Adevarul este ca desi l-ati injurat de mama focului pe Tariceanu pentru ordonanta aia in campania electorala, acum va foloseste de minune ordonanta lui…Revenind insa la cercetare, cred ca cea mai mare dovada de fariseism a dat-o comisia aia prezidentiala, care plangea si ea ca vai ce buget mic a primit cercetarea…Cu alte cuvinte, toata lumea, de la presedintie la parlament si guvern, ar vrea ca cercetarea sa aiba buget mai mare, si totusi nu are…Adica noi suntem chiar atat de fraieri incat sa credem ca daca basescu ii dadea ordin lui pogea sa creasca suma, asta nu se conforma? Ca doar stim cu totii cum merg lucrurile in partidul prezidential…Adevarul este ca pe toti ii doare undeva de cercetare, interesul lor pentru domeniu este doar la nivel verbal…
@ atreides – Astia sunt maestrii ai demagogiei. Atata demagogie cata o sa vedeti in urmatorii ani nu ati vazut in 45 de ani de comunism.
Este o tehnica perversa de manipulare, care se poate rezuma la fraza „Sa facem totu’ ! „.
Au inceput prin a critica fostul guvern, dup-aia se iau unii de altii, Stolojan de propriul partid cum ca nu l-ar lasa sa faca ce vrea, dar nici demisia nu si-o da, se ia Boc de Geoana si Geoana de Boc, Basescu de amandoi, Andreea Vass de Boc, Dan Nica de interlopi, Comisia prezidentiala de Basescu, niste chestii demne de Comedia del Arte.
In final, nu se schimba nimic. Scopul este ca electoratului sa i se faca lehamite si in final sa zica, lasa ca-i alegem tot pe astia, ca uite, altii mai buni nu avem…
@atreides,
In Legea Bugetului pe 2009 (proaspat votata in Parlament), in capitolul bugetului Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, cap.II – Politica în domeniul cercetare-dezvoltare si inovare (ANCS)
se spune:
„Programul de guvernare prevede cresterea rolului cercetarii in dezvoltarea si transferul
în economie al tehnologiilor avansate pentru a asigura rolul competitiv al unor sectoare pe
plan international si majorarea cheltuielilor publice destinate sectorului de cercetaredezvoltare
la 1% din PIB pâna în 2012„.
De aici se intelege ca Programul de guvernare impinge obiectivul cu pricina in 2012.
Ce ar mai fi de spus? A, da. In plenul dezbaterilor a existat un amendament de crestere a procentului la 0,5% din PIB, prezentat de senatorul Robu (cinste lui!), amendament respins de plen. Cred ca situatia este cunoscuta si la Bruxelles, dar nu stiu daca si cum comisarul pentru cercetare Potocnic ar putea exercita ceva presiuni pentru aducerea Romaniei in rand cu celelalte state EU. Asa cum bine spuneai: Alea jacta est!. De-acum, scapa cine poate.
Cititi in Programul de guvernare (AICI) capitolul 12.
@Horea Intr-adevar, astia emana un damf ingrozitor de demagogie si pupulism. Tragic este ca foarte multi romani au pus botul la minciunile lor, si cred ca o vor face in continuare, si ii vor vota tot pe ei…
@tammy Hahaha, curat crestere a rolului cercetarii! Oricum, tot e bine ca nu au abrogat inca ordonanta aia privind 1% pe 2010, dar am inteles acum ca nu vor avea nici o jena sa o faca in viitor. Deci, am renuntat sa imi mai fac iluzii…Vorba ta, scapa cine poate.
Draga Andrea,
Poate nu are legatura directa cu cercetarea, dar totusi incerc si eu sa arunc o intrebare, probabil matale ai ceva cunostinte despre ce vorbesc eu.
Deci ma impiedic si eu asa, hoinarind pe internet de situl unui „economist” si pravoslavnic pe deasupra in care respectivul vehiculeaza ideea ca asigurarile de viata sunt opera necuratului si ca un crestin adevarat , sa se fereasca. Ma rog, aberatii de astea sunt multe, desi un absolvent de ASE, totusi, ar trebui macar sa stie care sunt argumentele economice reale pentru asigurari, nu prostiile care le debita el acolo. Asta tine cat de cat de o anumita cultura.
Dar dincolo de aberatiile unui absolvent de ASE pe blogul personal, ii tine isonul un „profesor doctor” in economie pe numele lui Radu Mihai Crisan care afirma ca asigurarile respective tin de interesele financiare „iudaice.,Dupa ce am dat cu google dupa mnealui aflu ca doctyorul in specializarea istoria gandirii economice si-a publica aberatiile legionare la prestigioasa editura cartea universitara, editura „acreditata” de consiliul national al cercetarii … samd
Pai sa-mi ierti intrebarea, dar daca mediul academic admite atata impostura, la ce bun sa te legi de puterea politica ca nu investeste bani mai multi ? Daca guvernul baga bani in cercetare, e sigur ca nu ajung si la astfel de „doctori” ?
Nu ar trebui mai intai facuta curatenie in ograda proprie ?
Ce se mai cerceteaza in lume, pe bani grei? Iata AICI ce au mai „descoperit” cercetatorii americani (o fi fost vreun grant NIH?).