Chem femeile să se implice cu mult curaj în viața publică

23 august 2015

Femeile reprezintă 52% din populația României, dar numai 20% dintre consilierii prezidențiali sau miniștri, doar 12% dintre parlamentari sau dintre membrii consiliului de administrație al BNR. Prezența masculină de 80-90% nu are legătură cu competența, ci mai degrabă cu inerția instituțională lipsită de curaj în numirile publice, numiri dezechilibrate de gen nejustificat. Nu mai există domeniu în care femeile să nu exceleze profesional. Le chem să se implice cu mult curaj în viața politică și trag un semnal de alarmă că peste jumătate din populația României este grav subreprezentată în decizia publică.

Avem modele de femei curajoase, „pioniere” în diferite domenii, chiar pionere mondiale, despre care nu se înghesuie formatorii de opinie să vorbească:
– Sarmiza Bilcescu e prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume cu un doctorat în drept.
– Elisa Leonida Zamfirescu este prima femeie inginer din lume. Virginia Andreescu Haret este prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general.
– Sofia Ionescu-Ogrezeanu este prima femeie din lume medic neurochirur.
– Cecilia Cuțescu-Storck este prima femeie pictor muralist din România și prima femeie profesor universitar în învățământul superior de artă din Europa, ca să dau doar câteva exemple.

image

Un moment special: Prima femeie Cetățean de Onoare în Bobota

Comuna Bobota mi-a înmânat titlul de Cetățean de Onoare în data de 21 august. Mulțumesc consătenilor mei și Consiliului local cu o majoritate politică de altă culoare decât apartenența mea. Mă onorează ca o localitate ce datează de 802 ani, cu un tezaur istoric și cultural de excepție, comuna lui Gheorghe Șincai și a seniorului Cornelui Coposu, a multor altor oameni de excepție care s-au afirmat prin forțe proprii, să-mi acorde acest merit de cetățean de onoare. Mă responsabilizează și îmi doresc să le spun tuturor tinerilor din mediul rural, din toate localitățile țării, că SE POATE. Născută în Sălaj, căsătorită cu un bihorean, deputată de Satu Mare și cadru universitar în București.