Cine are capacitate de muncă trebuie să-și rezolve problemele proprii, nu să ramână prizonierul asistenței statului
Impreuna cu grupul parlamentar al PDL am depus două proiecte de legi noi cu facilități fiscale pentru crearea de locuri de muncă și pentru stimularea antreprenoriatului social. USL a eșuat în a construi o economie pentru oameni. Ocuparea a scăzut, iar șomajul a crescut. Investițiile străine au scăzut. Prețurile au explodat. Asistența pe care și-o permite acum statul român este o cuctă sub presiune. PDL propune soluții reale, pe termen lung, atât pentru cei apți de muncă, cât și pentru categoriile defavorizate de cetățeni.
Cum putem crește numărul persoanelor active, producătoare de avuție, în timp ce numărul celor întreținuți scade? PDL vine cu o inițiativă legislativă prin care propune o serie de mecanisme de sprijinire și dezvoltare a întreprinderilor sociale:
- Scutirea pe o perioadă de un an de la plata impozitului pe profit/venit pentru companiile care angajează persoane aparţinând grupurilor sociale vulnerabile;
- Scutirea pe o perioadă de un an de la plata impozitului pe profit/venit pentru companiile care reinvestesc cel puțin 75% din profitul obţinut în activităţi de restructurare și/sau achiziţie de echipamente tehnologice necesare dezvoltării activităţii economice;
- Consultanţă și consiliere gratuită la constituirea şi/sau dezvoltarea afacerii și pentru accesarea de finanţări în domenii relevante pentru economia socială.
Economia socială reprezintă un sector intermediar între stat şi piaţa privată. Ea răspunde nevoilor sociale ale populaţiei. Principiul său de funcționare: identifică nevoile sociale și răspunde prompt, eficient și transparent printr-o mai bună redistribuire a resurselor sociale. Vorbim despre o redistribuție activă, prin implicare și creștere a gradului de incluziune socială.
Proiectul economiei sociale se alătură inițiativei legislative pentru reducerea cotei unice la 12%, diminuarea poverii fiscale pe muncă cu 5 puncte procentuale și creșterea salariului minim pe economie la 1.000 lei. Sprijinirea concomitentă a mediului de afaceri și a cetățeanului simplu prin crearea de noi locuri de muncă, asigurarea bunăstării individuale, stimularea consumului și reducerea evaziunii fiscale sunt prioritățile zero ale unei Românii ce crește cu viteza melcului (sub 2%).
Prin cele două inițiative ne propunem să creştem calitativ şi cantitativ gradul de ocupare. PDL sprijinp munca și libera inițiativă. Susţinem dezvoltarea spiritului antreprenorial. Contribuim la reducerea discriminării şi a percepţiilor negative privind anumite grupuri vulnerabile. Nu ne mai putem dezvolta rapid pe umerii a doar 3,5 milioane de angajați în mediul privat.
Proiectul de lege integral privind stimularea creării de locuri de muncă prin relaxare fiscală poate fi găsit aici, iar cel privind economia socială poate fi găsit aici.
Comentarii 15
Da,masuri testate ,si rastestate de-a lungul timpului,acestea propuse de PD-L.In linii mari se stiu avantajele si dezavantajele acestui gen de masuri.
Ma surprinde insa altceva,si anume ca nu ati avut curajul sa mergeti mai departe si anume ,timp de 1-2 ani ,ZERO ‘CAS,SI CASS’.
Si am sa va explic si de ce:
daca la nivel de tara se creeaza 1milion de locuri de munca,bugetul este degrevat de somaj,ajutoare sociale,este adevarat,nu va incasa CAS SI CASS,dar economiste prin neplata somajului si ajutoarele sociale.
Prin obligarea firmelor ca locurile de munca nou create sa fie pastrate dupa perioada de gratie minimum 3 ani,poti proiecta in timp bugetele din sanatate si pensii.
Sigur pot fi gindite tot felul de scheme,dar repet ma surprinde ca v-ati oprit doar la impozitul pe profit.
Pai o firma nou infiintata ce ,PROFITUL LUI PESTE PRAJIT SA AIBE?????????
Asa ca,va sugerez,sa fiti curajosi,vizionari si sa ,RUPETI PISICA.
ECONOMIA SOCIALA DE PIATA……………-este o gaselnita,tipic europeana-FALIMENTARAAAAAAA……..
E o contradictie in termeni-DRAMATICA-ORI ECONOMIE DE PIATA,ORI……………ASISTENTA SOCIALA……….
Una cu alta nu se ,PUPA’…………..dar nu intru in detalii,ati inteles punctul meu de vedere………..
Este vorba de cota unica, adica si impozitul pe profit si pe venitul din munca.
Educatia si sanatatea nu pot lua o pauza de la finantare.
Daca firma nu merge, cum il obligi sa pastreze locul de munca 3 ani? Daca nu merge nu poate plati nici retroactiv impozitele.
Haideti cu propuneri operabile.
Eroare dna.PAUL,pai daca nu se infiinteaza locuri noi de munca-NU SUNT IN PAUZA MAREEEEE,EDUCATIA SI SANATATEA?
Doi,daca o firma rezista 2 ani pe piata,INSEAMNA CA E VIABILA STIMATA DOAMNA,BA MAI MULT ARE TENDINTA SA SE DEZVOLTE.
Cum il obligi,tot asa cum il obligi sa plateasca mai tirziu impozit pe profit.
Se pot face acorduri,contracte ferme intre firma si institutiile statului.
Sunt operabile si verificate-sunt PARADISURI ECONOMICE’ unde se gindeste pe termen mediu si lung.
Apoi,STATUL ASTA HAIDUC,ORI CUM NU INVESTESTE UN LEUT,RISCURILE SI LE ASUMA INVESTITORUL.
A si sa nu uit,din nou ati judecat ca ,UN FUCTIONAR AL STATULUI BUGETAR DE PROFESIE-in loc sa judecati pozitiv,plecati de la ideea preconceputa ca ,firmele nu vor fi viabile.
Sigur ca vor fi si rateuri-ASA E IN ECONOMIA DE PIATA,dar de la a incasa ZERO LEI SI A INCASA SUTE DE MILIOANE DE LEI……..
Nu v-am certat,doar v-am atras atentia ca,ati reactionat pagubos-CA MAI TOTI BUGETARI.
Si acum o glumitza-DOAR DL GHERGHINA DE LA FINATE VEDE LUCRURILE AS,UN SFAT-NU MAI STATI NICIODATA IN PREAJMA LUI………..
Si invatati sa va asumati riscuri………..
Mă bucur că se vorbeşte de economia socială şi în general îmi place toată această postare. Economia trebuie să fie pentru oameni, nu oamenii pentru economie, cum au spus şi alţii.
Doamna, haideti mai bine sa vorbim despre planul real. Pana in urma cu un an si jumatate, eram dr. ing. in cadrul unei companii de stat. Eram cel mai vechi inginer dintr-un sector de-al dumnealor. La angajare prin transfer de la o firma privata, ei m-au angajat ca debutant la ei, din sef sectie, deoarece au motivat ca la ei aveam vechime zero, pentru ca nu mai lucrasem in institutia lor. Domeniul din care ma transferasem era pe profil, pe acelasi domeniu. Dupa zece ani de zile numai la ei, timp in care directori in cadrul acelei institutii ajunsesera niste indivizi seralisti si lipsiti de scrupule, ciorditori de motorina si violatori de subalterne, au vrut sa imi puna sef mie, adica superior direct, un fost muncitor care terminase seralul de un an de zile, moment in care nu am mai suportat bataia lor de joc si golania si mi-am inaintat demisia. Va fac precizarea ca eu sunt absolventul unei facultati tehnice la un departament de limba straina, adica am facut facultatea in limba straina, am fost bursier cu stagii practice in strainatate pentru ca am invatat bine, sunt absolvent de master cu media 9.89 si doctorat, calificativul FB, toate la aceeasi facultate si in acelasi domeniu in care eram si angajat, fiind un foarte bun specialist in automatizari industriale si management. Acum, de un an si jumatate stau acasa, nu castig nimic si imi dau de mancare altii. Despre asta este vorba in Romania, probabil ca aici o sa ajungem toti tinichigii si ospatari, tara are nevoie de specialisti dar daca ii avem, ii luam la picioare sau ne batem joc de ei cu duiumul si dupa aceea ne miram de ce nu ii avem. Inchei prin a va face precizarea ca in Romania am trait toti, stim ce am trait pentru ca nu suntem amnezici, am crescut toti, acum nu mai suntem la gradinita, stim toti despre ce este vorba si nu trebuie sa ne traduca nimeni despre ce e vorba in realitate sau din romana in romana pentru ca noi nu intelegem sau nu ne ajuta capul. Aici toti sunt plini de intentii, de teorii si de principii! Da, e foarte bine, dar daca principiile pe care le avem ne-au adus in situatia in care suntem, ele la ce ne-au folosit? ‘Traiti!
Dle. Spoitoru Srefan,v-am citit povestea si m-am intristat.Daca ceea ce ati scris este adevarat,nu-mi ramine altceva de facut,decit fara a va deranja ,ori a va supara sa fac un scurt comentariu.
Asadar din ce scrieti,sunteti o persoana bine mobilata,instruita ,la cel mai inalt nivel.
Bon,acum permiteti-mi sa va spun o banalitate,lumea este nedreapta si imperfecta de cind este ea,ca atare Omul, este condamnat sa se lupte cu lumea nedrepta in care se misca si pe cit posibil,sa-si ia o portie de fericire cit mai mare.
Nici o universitate din lume,oriciti profesori elitisti ar avea nu vor putea transforma un om ,SLAB,intr-un luptator,intr-un invingator.
Pt a fi invingator,lider,trebuie sa ai acest lucru in matricea ta,in ADN-UL tau,si evident sa gasesti mediul prielnic in care sa te dezvolti.
Pasivitatea ,dar mai ales ,RESEMNAREA DV. are toate ingredientele mioritice.
Dle ,daca sunteti cu adevarat Bun’este imposibil sa nu reusiti,totul este sa vreti si evident sa luptati,aici in Romania,ori oriunde altundeva,aiurea……….
CAZI PARA MALAIATA IN GURA LUI NATAFLEATA’
Desfintati dle.Spoitoru,aceasta ,CIMILITURA’ DEMONTATI-O,fiti barbat……..
In afara de faptul ca am trimis peste vreo 10 mii de cv-uri pe f multe site-uri de munca, la Presedintie, Guvern (Cabinetul Primului Ministru), Camera Deputatilor (Comisiei de specialitate), Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, Primaria Generala, Prefectura, institutiile administrative ale statului si care m-au redirectionat absolut toate catre ANOFM, care ANOFM bineanteles ca mi-a comunicat ca din pacate, sunt supracalificat si ca ei deocamdata nu au nicio oferta de munca pentru cei ca mine (dansii lucreaza pe 10 mil/luna, deci va dati seama cat sunt de motivati si de organizati), am contactat si partidele politice, aflate actualmente la guvernare etc. La institutiile statului este o panica generala daca trimiti vreo petitie in acest sens, ei chinuindu-se din rasputeri sa redirectioneze petitia ta catre alte ministere, institutii sau orice, numai sa scape de ea si sa se spele pe maini. Intr-un cuvant am folosit toate mijloacele legale pentru ca imi cauta si a obtine un asa numit „loc de munca” pe piata romaneasca. Va asigur ca ma pricep foarte bine sa scriu o petitie si orice documente in general, adica nu asta ar fi principal problema. De asemenea, avand in vedere ca sunt fost luptator in anumite structure de elita, nu spiritul combativ mi-ar lipsi, studiile, experienta sau vechimea intr-o anumita calificare etc. In principal, dupa 18 ani de munca si multa, f multa experienta acumulata, am ajuns sa inteleg ca pe piata muncii din Romania, principalul ingredient necesar, de care ai nevoie ca sa te poti angaja, nu sunt studiile, calificarea sau vechimea intr-un domeniu, ci cel mai important este „sa ai un om de forta”, o pila, ruda, neam, e cel mai bine daca este! Daca nu ai aceasta pila, mori garantat de foame cu tot ce ai tu pe tine si cu tot ce ai realizat in viata ta. Dupa aceea, ar mai fi o posibilitate si anume, sa platesti o suma, ea variaza in general de la 10000 euro in sus, respectiv „sa dai spaga”. Piata de munca in Romania pe asta merge, daca vrei sa mananci, sa ai succes in viata, sa nu fii visator si sa nu crezi ca viata se mananca cu povesti, cu poezii si cu bune intentii.
P.S.: Oricum, nu uita, in Romania „concursul pe post” s-a desfiintat. El nu se mai practica cam pe nicaieri. Acum ocuparea postului se face la numirea sefului direct. Cam astea sunt concluziile mele de viata. Am putea sa mai discutam, dar da-ti seama ca am alte prioritati decat teoriile, analizele, povestile etc.
P.S.: Daca ai ramas cu impresia ca un tip care este doctor intr-un domeniu, are profilul personalitatii si atributele unui individ care asteapta sa-i pice pere din pom in gura, s-ar putea sa ai o impresie destul de deformata despre realitate, lume, viata etc. Un doctorat se face cu f multa truda si f multa implicare. Poate sa iti faca mentiunea asta si d-na Vass, cunoaste si dansa exact in ce consta. Eu o sa ma descurc pana la urma. Nu am facut decat sa semnalez cu ce se mananca realitatea, pentru ca nu imi plac nici bunele intentii si nici teoriile, filozofiile sau teoretizarile rupte de realitate, de orice context. Orice teorie trebuie probate in laborator, trebuie deomnstrata experimental, pentru ca ea sa isi poata capata validitatea. Altfel, vorbim doar despre vorbe sau ne spargem in teorii. Oricum, iti multumesc pentru raspuns. Bafta.
Problema pe care o ridicati nu este noua si nici nu sunteti un caz singular. Desi exista un Cod al Muncii, desi zice-se ca promovarile sa se faca numai pe baza de competenta indiferent de cat de privata sau nu este o societate comerciala. La patron, daca nu aduci profit, nu prea ai ce cauta, pe de-o parte, pe de alta parte, tot la patron, te trezesti ca muncesti pentru toate rudele si acolitii patronului. Ei, aici este ceva de legiferat daca se doreste curatarea schemelor de personal de reziduri : ITM-urile sa aiba dreptul sa verifice daca salariatii au pregatirea profesionala necesara pentru a ocupa o anume functie si sa poata aplica sanctiuni care „sa arda la prestanta si la buzunar” patronul. Asta pentru ca oamenii competenti inseamna lucru de calitate, iar lucrurile de calitate ne determina nivelul de trai, care ne determina apoi cheful de munca, de a vota pe oarecine, de a plati taxele si impozitele si etc !
Aici se poate vedea potenta si competenta politicienilor. In modul in care formuleaza si identifica problemele si nu in modul in care supravietuiesc in mocirla pe care singuri au creat-o.
Totusi se vede ca cineva a inceput sa vada oarece solutii, dar problemele nu se rezolva de la nivel financiar, dar este adevarat ca se platesc cu bani in cele din urma, cu bani pe care tot noi ii platim cum putem.
Da, e f corect ce scrii. Oricum, sunt pe drum de decolare, am aplicat in urma cu un an si ceva pentru Australia. Sunt intr-o faza avansata a procedurilor de emigrare. Pe aici, ramane cum e aici! Asta e. Bafta. Sal.
Mi-e greu sa inteleg insistenta dumneavoastra asupra cresterii salariului minim pe economie cand este dovedit practic ca aceasta masura duce la cresterea somajului si este o bariera tocmai in calea angajarii celor defavorizati, necalificati… Ca antreprenor, mai ales in criza, nu as angaja un tanar necalificat pe 1000 ron + taxe, sa-mi asum riscul daca e serios si muncitor si sa investesc inca 2 ani in el sa-l pregatesc si sa plece. Dar l-as angaja pe 500-600, daca e de acord, di daca e bun si isi face treaba, cu siguranta am eu grija sa-i cresc salariul si sa-l pastrez lamga mine. Salariul minim e o intentie buna cu efecte proaste.
Daca nu mergem cu intregul pachet de masuri relaxarea fiscala nu este suportabila bugetar.
Fara reducerea numarului de bugetari din administratia locala si centrala si fara ajustarea CORECTA a programelor sociale nici o masura nu va fi sustenabila bugetar.
HEI SA TAIE SALARIILE NESIMTITE ACEST GUVERN,SI SA DEA BANII LA SARACI ! DE CE AVEM DUPA 24 DE ANI MILIOANE DE ASISTATI SOCIALI ? SI BOLNAVI ?
DE CE TIMP DE 24 DE ANI TOATE PARTIDELE SI GUVERNELE AU MACINAT ACEST POPOR,IMPREUNA CU COPIII LOR LA SARACIE SI BOALA ? DE CE ACUM VOR SA MAREASCA PENSIILE UNOR LENESI SI TRINTAORI DIN ARMATA ? CARE NU MAI FAC ARMATA CUM SE FACEA O DATA ?
DE CE UN INFRACTOR,PERICOL SOCIAL,PUSCARIAS,TRAIESTE BINE MERSI IN PUSCARIE CU 7000 LEI PE LUNA SI UN OM HANDICAPAT CU 234 LEI ?DE CE ! DE CE ! DE CE ! PENTRU CA AU FOST TOTI NISTE CRIMINALI SI ASASINI ECONOMICI INDIFERENT DE PARTID,SI SUNT SI ASTAZI !?-ASA CA D-NA ANDREEA MARIA PAUL,CARE A-TI PROMIS CA MA AJUTATI,IAR ACUM VA FACETI CA PLOUA,LASATI ACEST POPOR BOLNAV,MACINAT DE SARACIE SI BOALA ,LASATI-L IN PACE,CA DE VRAJITORI SUNT SATUL ! STUDIATI-L PE HRISTOS SI APROPIATI-VA DE EL SA VA SCHIMBE CARACTERUL SI TEMPERAMENTUL !VA MULTUMESC PENTRU AJUTOR !
Va inteleg pe deplin revolta. Cu luciditate trebuie insa sa desprindem bobul de grau e neghina.
@NISTOR IONEL: Nepoate, n-ai inteles nimic! Si nici d-na Vass nu iti explica cum e treaba! Asta cu sa se ia de la mosieri si sa se dea la saraci, ca de-aia n-au saracii, ca s-au imbuibat prea mult boierii, e o teorie expirata si o strategie indelung uzitata de tot felul de genii politice care invart aceleasi vrajeli, pentru ca nu au minte suficienta ca sa inventeze si ei altele! Ideea e nu sa le taie la toti si sa iti dea tie, ca asta se numeste comunism, adica impartirea resurselor in mod egal la toti, si eu banuiesc ca tu nu esti comunist sau nu mai vreti comunism pe aici!! Nu?! Asa am inteles ca era ultima data!
IDEEA CORECTA E DACA TOT AI ADERAT TU, EU, NOI TOTI DE AICI, LA UNIUNEA EUROPEANA, LA 1 IANUARIE 2007, SA ITI ALINIEZE SI TIE SI VENITURILE, NU NUMAI PRETURILE, SA ITI DEA SI TIE SALARIU CA IN OCCIDENT!
IDEEA E, SA ITI DEA SALARIU SI TIE CEL PUTIN CA ALORA DIN PARLAMENT, NU SA LE TAIE LA TOTI SI SA II FACA PA TOTI DESCULTI, IN SPERANTA CA POATE CA ASA O SA SCAPI SI TU!
TE ANUNT CU REGRET CA ESTI O VICTIMA A IMBARLIGARII UNOR COMUNISTI A UNORA IMPOTRIVA ALTORA, PRIN INFIERAREA CU MANIE PROLETARA A BURGHEZIEI DE CATRE DESCULTI ETC.! Dar banuiesc ca tu esti prea tanar sau prea sarac cu capul, sa fi auzit despre asa ceva. Bafta acolo, la populisme si demagogie, daca stii cumva ce sunt alea! Sa traiesti!
P.S.: Noroc ca ti-a explicat d-na Vass cum sta treaba, care „iti intelege pe deplin revolta”.