Comisia Europeană, Banca Mondială și PricewaterhouseCoopers confirmă urgențele „României business”

21 noiembrie 2013   |  15 comentarii

Guvernul Ponta merge pe un drum greșit. Dovada vine si din analiza Comisiei Europene, apărută ieri în mediul public: „European Commission, Directorate-General for Economic and Financial Affairs Romania: Balance-of-Payments Assistance Programme 2013-2015” și din raportul realizat de Banca Mondială și PricewaterhouseCoopers „Paying Taxes”. Este clar că se impunea dezbaterea de urgență a mediului de afaceri și PDL, „România Business” din 18 noiembrie a.c. (detalii aici)

Iată politica dăunătoare a USL, reliefată și în raportul Comisiei Europene:

– mediu de afaceri viciat. Stagnarea României, locul 72 în clasamentul global Doing Business-Banca Mondială;

– Întreprinderile de stat – management defectuos, reforme întârziate, politizare;

– Privatizări eșuate în serie;

– Guvernanță corporativă cu efecte limitate (numirea de manageri și consilii de administrație buni profesioniști, nu politruci, asa cum face acum guvernul Ponta);

– Nivelul scăzut al investițiilor străine directe. Semestrul I al anului 2013 – fluxuri de investiții străine directe de 577 milioane de euro de euro, în scădere de la 776 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2012. Incomparabil mai mici față de 2007, când nivelul lor reprezenta 7 miliarde de euro;

– Întârzierea ofertelor publice inițiale planificate în întreprinderile de stat din energie, inclusiv la Hidroelectrica. În sectorul feroviar, acumularea arieratelor se eternizează;

– Subminarea strategiei privind energia prin întârzierea calendarului privind liberalizarea prețului la energie și starea financiară precară a producătorilor de energie electrică termo cu costuri mari.

Iată urgențele României, convenite cu Comisia Europeană:

– Reglementări de relaxare fiscală;

– Încurajarea afacerilor prin legislație care să asigure facilități privind finanțarea și competitivitatea;

– Dezvoltarea României creative.

Raportul Comisiei Europene „European Commission, Directorate-General for Economic and Financial Affairs Romania: Balance-of-Payments Assistance Programme 2013-2015” poate fi găsit integral aici.

Principalele concluzii ale raportului realizat de Banca Mondială și PricewaterhouseCoopers au fost:

– România se află pe poziţia 134 în clasamentul Paying Taxes 2014, în urcare două poziții față de anul trecut. Țara noastră este devansată în top de țări precum Botswana (locul 47), Bulgaria (locul 81), Republica Moldova (locul 95), Afganistan (locul 98), Bangladesh (locul 100) sau Bhutan (locul 104).

– O firmă din România face în fiecare an 39 de plăţi către stat în contul taxelor şi contribuţiilor, de 3 ori mai multe faţă de media UE, pentru care pierde 200 de ore, iar cea mai mare parte din povara fiscală este distribuită pe muncă.

– Numărului de ore necesar pentru conformarea cu legislaţia fiscală este de 200 pe an în România. Țara noastră este a treia cea mai bine clasată ţară din Europa Centrală şi de Est la acest capitol, după Estonia (81 ore) şi Lituania (175 ore), dar înaintea Slovaciei (207 ore), Sloveniei (260 ore), Ungariei (277 ore), Poloniei (286 ore), Cehiei (413 ore) şi Bulgariei (454 de ore).

– Cu toate acestea, situaţia României este îngreunată de slaba utilizare a posibilităţilor de plată online, ceea ce face din România în continuare ţara cu cel mai mare număr de plăţi de taxe într-un an din Europa Centrală şi de Est – 39.

– La nivelul UE, numărul mediu de plăţi fiscale este de 13,1, de trei ori mai puţine decât în România, iar numărul mediu de ore necesare pentru conformare este de 179.

– Rata totală de taxare a profitului companiilor din România este de 42,9% faţă de 41,1% la nivelul UE. Această rată este compusă în cea mai mare parte din taxe şi contribuţii asupra muncii, care reprezintă 31,5 puncte procentuale din total. Impozitarea profitului reprezintă 10,3 % din povara fiscală.

Raportul realizat de Banca Mondială și PricewaterhouseCoopers „Paying Taxes” poate fi găsit integral aici.

Acestea sunt cererile mediului de afaceri și ale PDL repetate zilnic.

2014 este anul României Business. Altfel, blocajul economic este inevitabil.