CoNaCo: Creativitate aplicată pentru produse globale cu identitate națională
Creativitatea a fost cuvântul cheie al reuniunii CoNaCo de astăzi, 8 decembrie 2011. Membrii s-au reunit pentru a dezbate două teme importante pentru o Românie competitivă în anul 2020: industria și inovarea.
Creativitatea poate cataliza potențialul industrial al României
Specialiștii au formulat o viziune ambițioasă privind creșterea competitivității industriei românești până în anul 2020: „Creativitate aplicată pentru produse globale cu identitate națională”. Industriile creative au fost identificate ca una din axele majore de dezvoltare a României în acest deceniu. Am asistat la propuneri îndrăznețe, dar și la dezbateri aprinse care nu ocolesc defel ideile inovatoare.
Una dintre propuneri a vizat realizarea unui campus de creativitate „Heart of Europe’s creativity” în București, având ca finalitate o expoziție europeană în anul 2018.
O economie creativă are nevoie de un cadru legislativ care să susțină patentarea, brevetarea produselor și serviciilor și protejarea proprietății intelectuale.
România este deja un actor în era economică creativă. Depinde de noi să consolidăm acest rol la nivel european și internațional. S-au conturat patru direcții strategice de dezvoltare a industriilor creative: energie, agricultură, educație, inovare și cercetare aplicată.
Putem să recuperăm decalajul de inovare al României față de media actuală a Uniunii Europene până în anul 2020?
Suntem parte integrantă a strategiei Uniunii Europene Inovatoare 2020. Specializarea inteligentă este calea spre care se îndreaptă statele competitive. România nu poate să facă notă discordantă. Ne-am angajat în Planul Național de Reformă să investim 2% din Produsul Intern Brut în cercetare – dezvoltare până în anul 2020. Efortul va trebui partajat în mod egal între mediul public și cel privat. Provocările vor fi mari, mai ales în zona privată.
Este clar că avem mult de recuperat în eficiența valorificării rezultatelor cercetării. Reprezentanții mediului de afaceri au pledat, evident, cu efervescență, pentru cercetarea aplicată și pentru crearea unui liant puternic de comunicare între cerințele mediului de afaceri și oferta de cercetare aplicată a universităților. Realizarea unei baze de date cu lucrările științifice dezvoltate din fonduri publice, accesibilă mediului privat, este o soluție pe termen scurt pe care România o poate implementa pentru ameliorarea decalajului informațional și de interese.
Din propunerile înaintate reținem aici doar patru: promovarea instrumentelor de finanțare centrate pe excelență, diversificarea modalităților de finanțare, cum este de pildă cazul „voucherelor” pentru inovare, participarea la proiectele de cercetare – dezvoltare ale Uniunii Europene și asimilarea rapidă a tehnologiilor inovative.
Implicarea României în proiectul Extreme Light Infrastructureși în programele europene aflate sub egida CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), FAIR (Facility for Anti-proton and Ion Research), JTI (Joint Technology Initiatives) denotă deschiderea către cercetare – dezvoltare – inovare la scară globală.
Mâine, 9 decembrie 2011, membrii CoNaCo se reunesc pentru a dezbate infrastructura de transport, energia și mediul, ca teme direct intercorelate cu obiectivul creșterii competitivității economiei românești.
Toți cei care doresc să ni se alăture în acest demers de definire a interesului strategic al României competitive în anul 2020 sunt invitați să ne scrie pe forumul de dezbatere publicăwww.conaco.ro, deschis până la 31 decembrie 2011.
Vă invităm să construim inteligent competitivitatea economiei românești! Fără o fundamentare solidă a competitivității nu vom putea vorbi despre creșterea veniturilor și a standardului de viață al românilor!
Despre CoNaCo
CoNaCo este un organism de dezbatere specializată – think tank guvernamental – bazat pe un parteneriat public – privat – academic, înființat cu scopul definirii interesului strategic al României până în anul 2020.
Consiliul reunește 87 de membri reprezentativi din mediul academic, privat şi public, cu scopul elaborării „Strategiei Naţionale de Competitivitate a României 2020” până la sfârşitul acestui an.
CoNaCo este condus de doi co-președinți, dna Andreea Paul (Vass), din partea mediului public, iniţiatoarea acestui proiect, şi dna Irina Schrotter, ca reprezentantă a mediului privat.
Comentarii 7
Stimata Doamna,
As avea o intrebare pina cind mai aburiti poporul asta cu fel si fel de iluzii? nu aveti frica de Dumnezeu? realitatea este asta
Nu vreau sa speriu sau sa vorbesc in termeni apocaliptici, dar lucrurile
sunt mult mai grave decat sunt prezentate de politicienii neamului.
Problema principala a Romaniei sunt pensiile….care in viitorul apropiat nu vor
putea fi platite.
Romania in 2011……. numarul pensionarilor depaseste numarul salariatilor.
5 milioane de salariaţi, peste 1,2 milioane sunt bugetari.
În privinţa pensionarilor, numărul acestora depăşeşte 5,4 milioane.
De asemenea, România are şi aproape 440.000 de şomeri.
POPULATIA ROMANIEI SCADE SI IMPATRANESTE
Statisticile arată că în 2015 vom fi cu 4,6 milioane mai puţini.
Daca acest ritm continua la sfarsitul acestui deceniu
rata de dependenta pentru Romania va fi de 1 la 9, adica un adult care munceste va trebui sa sustina noua pensionari, ca urmare a imbatranirii populatiei. Aceasta rata nu poate fi sustinut economic sau social iar criza economica va deveni o catastrofa umana unica in Europa.
SINGURA SOLUTIE REOREZINTA REINDUSTRIALIZAREA ROMANIEI !!
8,1 milioane de oameni – atâţia lucrau în 1989,
Numărul pensionarilor, inclusiv cei agricoli, era de 3,5 milioane.
Industra Romaniei sa topit si probabil nici in 20 de ani nu se va ajunge la nivelul prerevolutionar
Stimate coleg/colegă, industrie fara muncitori este mai greu de realizat. Pana la urma, va trebui , probabil, sa importam produsele chinezesti însoțite de vreo cateva familii numeroase si prolifice de chinezi, drept bonus. Sau, sa interzicem avortul. In acest din urma caz, va trebui sa gasim bani pentru 1-2 ani de concediu de maternitate.
😉
Rețin enunțul ..,,crearea unui liant puternic de comunicare între cerințele mediului de afaceri și oferta de cercetare aplicată a universităților.”
E de stabilit cine incepe, adica cine initalizeaza un parteneriat solid. Cred ca efortul statului trebuie centrat pe dezvoltarea universitatilor si orientarea lor spre excelența unor instituții de referință cum ar fi Harvard, MIT, Stanford, Yale, Columbia, Cambridge, etc.
Nu vom ajunge prea curând acolo, dar, să ne propunem asta cu convingere și să o luăm în direcția corectă.
😉
Eu cred si numai eu orice specialist in economie..ca, nu este o solutie sa imprumutam bani sa platim pensile puneti 20-30% din acesti pensionarii la munca 4 ore pe zi ca in America si oriunde in lume, nu mai dati sacose electorale si integrati intru-n program impreuna cu Comunitatea Europeana sa faca ceva, aduceti milioanele de romanii din Europa eu va tot spun se pot cultiva capsunii si in Romania, infintatii scolii profesionale pentru Agricultura, unde tineretul sa poata fi atras in Agricultura dar nu au loc de coruptii care bintuie toata Romania, camatarii tiganii care sunt milionarii, desfintati casele de schimb, orice tranzatie sa se faca numai prin Bancii la asta nu va duce capul? specialistii lui peste prajit
Romania salveaza Europa prin Agricultura, fabricii de conservarea produselor si date la export
Pina nu obligati patronatele sa nu mai angajeze oamenii sub baremul de plata ca in toata Europa, pentruca sunteti tara Europeana….este ce-a mai mare discriminare sa vina in Romania si sa plateasca oamenii cu nici jumatate cit ii plateste in Europa atunci dece mai suntem tara Europeana? numai sa fim sclavii Europei?
Am trimis un memoriu Domnului Herman Van Rompuy pentru proiectul meu pentru Agricultura si construirea a 1 milion de Case Ecologice, cu otel din Germania si materiale din America nu ma implic in politica daca va fi aprobat acest proiect dau de munca la peste 1 milion de oamenii si la circa 2 milioane de pensionarii si aduc si totii romanii din Spania
Proiectul este in colaborare cu Guvernu American o sa ne mai intilnim la Bucuresti cit de curind
Ce vor face americanii cu cei peste 14,3 trilioane de dolari datorie suverana, mai mare decat a tuturor tarilor din zona euro la un loc ?
Pana la urma FED va trebui sa dea …socoteala.
😉
Mai omule, Romania nu este Texas, iar romanii nu sunt vite.
Intr-un regim democratic, ceea ce propui dumneata este fantasmagorie curata. De altfel asa cu este si american dream.
Apropo, ce faceti cu cei care stau prin rulote si corturi, dupa ce si-au pierdut casele, crezand in mirajul vietii prospere pe datorie.
Cei care detin controlul parghiilor financiare au transformat zeci de milioane de americani in sclavi pusi sa munceasca din greu pentru a-asi acoperi creditele si a transforma banii falsi tipariti de FED in plus valoare acumulata in buzunarele magnatilor destepti.
Nu mai tine texanule. Va pricepe si America ca trebuie sa se trezeasca la realitate si sa consume atat cat produce.
Stimata Doamna,
Cercetare aplicata sau aplicativa: la ultima competitzie de proiecte lansata de CNCSISCDI se cere ca proiectele sa se finalizeze cu aparate sau tehnologii. Suna bine si in sensul in care vorbitzi. Pe de alta parte:
– in ultimii ani -vezi programele NUCLEU si Parteneriate- scopul a fost cu totul altul si anume cresterea vizibilitatii Romaniei in lume prin cercetare , realizarea de parteneriate in cercetare.
-Consiliul National al Cercetarii a impus norme foarte inalte pentru conducatorii de proiecte, norme privind rezultatele stiintifice publicate in reviste de prestigiu ( ISI ) incercand sa implementeze idea „banii merg dupa valoare stiintifica”.
Ambele masuri par sa fie salutare: Dar, si aici va descriu realitati nu consideratii te0retice:
-Cercetatorii care au facut aparate sunt de alta formatie: aceasta categorie a imbatranit sau s-a rarit pina la disparitie;
-Instrumentele : atelierele de proiectare si prototipuri au disparut odata cu experienta proprie specifica acestor instrumente ajutatoare.
-Tinara generatie lucreaza numai cu calculatorul (nu asta e rau) dar pregatirea inginereasca elementara si traditia inginereasca , scoala (simtul, nasul) inginereasca a adisparut si ea odata cu instrumentele si personalul tehnic ajutator.
Pentru a aface fata subfinantzarii personalul tehnic a fost de mult indepartat .
Pentru a face aparate si tehnologii e important ca directorul de proiect sa aiba o baza stiintifica solida; acesti oameni, in masura in care mai exista nu au urmarit insa publicarea rezultatelor! Daca in institutele de la Magurele exista o traditzie in a face cercetare si a publica rezultate stiintifice fundamentale nu aceeasi e situatia in institutele traditionale de cercetari aplicative. (nu nominalizez) Mai mult: nu va asteptatzi ca un cercetator de la o mare firma producatoare de aparate si tehnology sa–si publice rezultatele!! Astfel ca CNC e in opozitie cu politica pe care v-a o doritzi. Pentru cercetare fundamentala se cer anume oameni , pregatire si pentru cercetare aplicativa altfel de oameni si instrumente.
Din motive de finantare totzi vom face chiar de maine aparate si tehnologii!
Ei, vorba lui Mätache Macelaru, nu e o treaba simpla mancatul (cercetarea) asta!
Desigur ca stiti ca nu e simpla.