Concluzii după discursul președintelui Iohannis din Parlament

16 decembrie 2015   |  1 comentariu

Primele mele concluzii după discursul președintelui Iohannis din Parlament:
Ghetoizarea politicii ne obligă la inovare, creativitate și conectare. Se spune că „din greșeli învățăm”, dar cred că s-au făcut prea multe greșeli, într-atât de multe încât am pierdut mult timp, dar mai ales vieți. E timpul ca România să devină mai responsabilă, iar anul 2016 va fi cred un an al schimbării. Vom avea un an al schimbărilor economice, politice, dar poate cea mai importantă schimbare trebuie să fie cea socială. Schimbarea vine din noi.
5 argumente aduc în acest sens pentru PNL:
1. A sosit timpul să vorbim puțin și să transmitem mult. Decalogul integrității este doar un prim pas în noul drum al PNL. Așadar, am pornit de la oameni, de la resursa umană și de la valorile în care credem: integritatea, competența și implicarea. Momentul e ales la cei 140 de ani impliniți ai PNL. E un moment de acută criză politică. Într-un astfel de moment, istoria și experiența pot fi suport pentru schimbare, pentru o nouă viziune politică.
2. A sosit timpul să folosim corect timpul și verbul. Unii politicieni din opoziție vorbesc despre ce-ar fi făcut ei dacă erau la putere. Ceilalți vorbesc despre ce mult fac la putere, fără să spună de fapt nimic. Asta înseamnă un teribil autism comunicațional politic. Noi, cei din PNL, ne-am propus să micșorăm acest deficit de comunicare fenomenal între politicieni și electorat. Cum? Prin decizii ferme și fapte: aplicarea criteriilor de integritate fără excepție. Aceasta e strategia noastră politică. În schimb, PSD luptă cu criteriile etice ca și cum s-ar barbieri cu lingura de lemn, demagogic și aplicându-le preferențial.
3. A sosit timpul să generăm idei noi. Programe și strategii politice, economice și sociale noi. Societatea se mișcă continuu. Economia se mișcă continuu. Doar politică a rămas încremenită până a ieșit lumea în stradă. Noi, cei din PNL, ne dorim pe lângă integritate să creăm o opinie publică favorabilă propunerilor noastre proaspete din zonele cheie pentru dezvoltare: crearea de noi locuri de muncă bine plătite, combaterea corupției, sănătate, educație și nu numai. Avem un program de guvernare, lansat anul trecut, care acum trebuie actualizat și împrospătat.
4. A sosit timpul generațiilor noi. Bolojan – secretar general. Predoiu – președinte la organizația PNL București. PNL a anunțat depunerea săptămâna viitoare a unui proiect de lege pentru restabilirea echilibrului relativ de gen în spațiul politic. Femeile vor avea șanse mai mari de afirmare în PNL și de reîmprospătare a politicii. Iată cum propunerea mea veche și-a găsit fereastra de oportunitate tot acum. Vom continua să întărim capacitatea organizatorică a PNL la nivel central și local. Ne dorim să construim o structură puternică locală, în toate zonele și particulele administrativ-teritoriale mici în care nu ajunge mai nimeni. Planul de acțiuni la care ne-am angajat conectează PNL cu cetățenii. Ne propunem să câștigăm alegerile locale cu oameni integri și bine pregătiți. Pentru asta am grăbit procesul de fuziune al PNL și am energizat competiția cu adversarii politici.
5. Au rămas și lucruri care mă îngrijorează în continuare. Două dintre ele țin de absenta elitei politice care să educe electoratul și slaba calitate a dezbaterii publice. Îmi doresc ca PNL să reușească în anul care vine să facă clar diferența în bine și să dovedim că se poate. Prin rigoare, seriozitate și profesionalism.