Conferinţă de presă la sediul PDL Bihor: Fuziunea dreptei a intrat în linie… dreaptă

9 iulie 2014   |  43 comentarii

1.     Fuziunea dreptei a intrat în linie… dreaptă

Responsabilitatea unificării dreptei nu trebuie delegată generaţiilor viitoare. O facem noi şi nimeni nu mai poate opri proiectul de fuziune al dreptei. Aşteptările electoratului PNL-PDL şi încrederea populaţiei întăresc fundaţia pe care se construieşte noua dreaptă unită şi o întreagă naţiune.
Realitatea este că despre marea dreaptă se vorbește de 25 de ani, dar s-a ratat mereu acest deziderat. Dreapta a fost sub-mobilizată din cauza fragmentării. Pretenţiile prea mari, miile de scuze şi minţile obtuze au fost bariere vizibile. Ori, dacă vrei să faci proiecte istorice, sacrificiile personale sunt obligatorii.
Sunt mândră să fac parte din acest pas important pentru limpezirea şi reîmprospătarea spaţiului politic românesc.
Negocierile s-au intensificat şi evoluează chiar mai bine decât ne-am aşteptat iniţial.

Þ  Calendarul arată în felul următor:

 • În primul rând,
  Până pe 15 iulie vom stabili statutul noii formaţiuni politice, programul politic şi protocolul de fuziune.
 • În al doilea rând,
  Va trebui testat atent candidatul la preşedinţie şi tandemul președinte-premier. Avem nevoie de un unic candidat, puternic şi credibil. Oamenilor le plac echipele care se înţeleg. Cercetarea pentru desemnarea numelui alianţei şi a prezidenţiabilului ne va livra rezultatele până pe 20 iulie. Candidatul unic al dreptei se va bate cu Ponta. Ponta se bazează pe trădători şi, la fel ca Năstase sau Geoană, se crede deja câştigător. La guvernare, PSD face multe nemernicii: legea amnistiei, a educaţiei, haosul fiscal, penalii, incompatibilii sau numirile aiuritoare sunt doar câteva exemple. Ponta nu are însă nicio problemă să se mintă şi pe sine însuşi.
 • În al treilea rând,
  Congresele PNL şi PDL de fuziune au fost decise pentru data de 26 iulie. Foarte probabil, tot pe 26 iulie, vom absorbi FC în PDL. Aşadar, Forța Civică va intra în proiectul de fuziune al dreptei prin absorbţie.
 • În al patrulea rând,
  Evenimentul de amploare pentru anunţarea candidatului va avea loc în luna august.
 • Nu în ultimul rând,

  Am stabilit şi măsuri tranzitorii, ca de exemplu conducere bicefală la nivel central şi local până în anul 2017. Armonizarea echipelor va fi un proces de durată care implică multă înţelepciune şi prospeţime.

  În final, cred că un produs politic nou trebuie să aibă un nume nou. Sunt convinsă că orice problemă are şi o soluţie. Trebuie găsită cea mai atractivă denumire pentru români.

  2. Doar dreapta unită poate aduce bunăstarea în Bihor!

Þ  Nivelul de trai al bihorenilor este mai scăzut decât cel la nivel național.

 • Un bihorean primește lunar, în mână, puţin peste 1230 lei, adică cu 472 lei mai puțin decât media națională. Asta înseamnă că salariul mediu net al bihorenilor este cu 28% mai mic decât media națională.
 • Pensia medie în Bihor este sub 800 lei, cu 46 lei (5,7%) mai mică decât media națională.

Þ  Firmele bihorene continuă să se confrunte cu dificultăţi mari.

 • Anul trecut, 1.826 de companii au intrat în insolvență, cu aproape jumătate (40%) mai mult decât în anul 2012.
 • Numărul de firme intrate în insolvență a continuat să crească cu peste 6% în primele 5 luni din anul 2014 față aceeași perioadă a anului trecut.
 • Industria locală a crescut, dar a evoluat mai slab decât industria la nivel național: 3% creştere în județul Bihor în primul trimestru din anul 2014, față de peste 10% la nivel național.

Þ  Nivelul salariului depinde şi de nivelul de pregătire şi de educaţie a forţei de muncă.

 • Mă îngrijorează că promovabilitatea la BAC a scăzut cu peste 5 puncte procentuale anul acesta față de anul trecut. Ştiu că două licee din Bihor au promovabilitate zero, iar aceşti tineri au nevoie de pregătire potrivită pentru aptitudinile lor ca să aibă şansa la un loc de muncă onorabil şi un trai decent.
 • Niciun elev bihorean nu a obținut media 10 la BAC în județul Bihor. Îi felicit însă pe cei doi elevi care au obținut medii peste 9,9: Baciu Cătălin (9,93) și Sebeșan Ioana (9,9), ambii de la colegii din Oradea, dar și pe absolvenții celor două colegii din Oradea care au înregistrat promovabilitate de 100%.

  3. Oradea, exemplu de bune practici

PDL organizează luni, 14 iulie, ora 16, la Hotel Intercontinental din București, o dezbatere dedicată industriei verzi și economiei circulare. Știu că județul Bihor are preocupări serioase în acest domeniu.

 • Invit firmele şi ONG-urile din domeniul industriilor verzi la această dezbatere publică pe care o organizează Guvernul Alternativă al PDL în colaborare cu PNL și cu Fundația Konrad Adenauer pe tema economiei circulare.
 •  România reciclează numai 1% din deșeuri, față de media europeană de 27%. Avem oportunități noi de creștere economică, de investiții și de creare de locuri de muncă în zona economiei circulare. Din păcate, în România ultimilor 25 de ani s-a vorbit mult prea puțin despre rolul economiei circulare care înseamnă reutilizarea, renovarea și reciclarea materialelor și a produselor. Ceea ce este considerat „deșeu” poate fi transformat într-o resursă.
 • Oradea este înscrisă în „bătălia” celor 32 de municipalități pentru titlul de Orașul Reciclării 2014, în vederea dezvoltării sistemului de colectare selectivă, organizată de compania Eco-Rom Ambalaje.

Þ  Oradea oferă României exemple de bune practici în domeniul reciclării:

În martie 2014, Bihorul a fost împărţit în şase zone de colectare a deşeurilor.

Aduse la Oradea, acestea sunte sortate în staţii speciale astfel încât să poată fi reciclate. Tot atunci a fost inaugurată și o stație care produce energie electrică din deșeuri. Centrală a fost construită cu mai bine de 200 de mii de euro, iar curentul produs va fi vândut în sistemul naţional.