Consiliul județean și municipiul Satu Mare nu respectă criteriile de transparență a informațiilor publice prevăzute de lege
Edilii județului și ai municipiului Satu Mare ascund de ochii lumii achizițiile publice efectuate în anul 2015 și veniturile angajaților, cu toate că legea obligă de 15 ani ca aceste informații vitale să fie făcute publice în mod transparent.
Consiliul Județean Satu Mare nu respectă prevederile transparenței informațiilor publice conform Legii nr. 544/2001 în urma analizei datelor în luna ianuarie a anului 2016. Astfel, deși legea obligă, nu veți găsi informațiile cu privire la:
– Achizițiile publice efectiate în anul 2015;
– Veniturile salariale la zi (pe categorii de personal).
– Actele normative de funcționare și organizare a structurii consiliului județean;
– Atribuțiile departamentelor;
– Numele și prenumele persoanelor din conducere și ale funcționarului public responsabil cu difuzarea informațiilor publice;
Nici municipiul Satu Mare nu respectă criteriile de transparență impuse de Legea nr. 544/2001. Deși legea obligă, nu veți găsi informațiile publice legate de:
– Bilanțul contabil pentru anul 2014;
– Programele și strategiile proprii (2015);
– Achizițiile publice din anul 2015;
– Veniturile salariale la zi (pe categorii de personal);
– Modalitatile de contestare ale deciziilor autorității publice;
– Atribuțiile departamentelor;
– Numele și prenumele persoanelor din conducere și ale funcționarului public responsabil cu difuzarea informațiilor publice.
PNL a adoptat o rezoluție privind creșterea gradului de transparență în administrația publică locală, pentru stimularea participării cetățenilor la luarea deciziilor, în data de 15 februarie 2014, pe care o transmit integral:
„Creșterea transparenței în administrația publică locală și stimularea participării cetățenilor la luarea deciziilor
– cerințe civice și imperative politice –
În ultimii ani, România s-a schimbat profund. În stradă sau la urne, în mediile de socializare online, românii au transmis un mesaj clar: societatea românească trebuie să se îndrepte într-o direcție în care voința politică și voința cetățenilor sunt una și aceeași. Au cerut clar și direct un alt mod de a face politică, adică o politică mai transparentă și o implicare mai mare a cetățenilor în deciziile autorităților centrale sau locale. Astfel că, în anii care vor urma, devine imposibilă acceptarea vechiului model de administrație publică locală, distant și opac.
Partidul Național Liberal a înțeles semnalele din societate. În consecință, a adoptat un set de criterii de integritate pentru funcțiile publice, ca răspuns imediat. Însă, vrem să mergem mai departe. Vrem să dăm un impuls democrației locale prin creșterea gradului de transparență al administrațiilor publice locale, precum și prin stimularea participării și implicării cetățenilor în treburile locale.
Cele două obiective nu trebuie să mai fie doar obligații legale, ci practici politice curente, interiorizate și aplicate la nivelul tuturor administrațiilor conduse de către aleșii locali ai PNL. Desigur, noi, liberalii, ne dorim această schimbare pentru toate administrațiile locale.
Astfel, PNL va recomanda primarilor, precum și candidaților în alegerile locale susținerea democrației locale prin:
· creșterea gradului de transparentizare a actului administrativ
· stimularea participării cetățenilor la luarea deciziilor
Rezoluție
PNL recomandă primarilor și candidaților însușirea prevederilor Memorandumului – ”Creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public”
Memorandumul – ”Creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public” pus în dezbatere publică de către Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic și Cancelaria Prim-Ministrului se adresează în primul rând administrației publice centrale. Cu toate acestea, conținutul acestuia poate fi un bun și util reper pentru administrațiile publice locale din România.
Partidul Național Liberal recomandă primarilor liberali să ofere cetățenilor administrații locale mult mai transparente și mult mai deschise, facilitând accesul la informațiile de interes public.
Partidul Național Liberal recomandă candidaților liberali în alegerile locale din iunie 2016 să ofere cetățenilor angajamente pentru o politică deschisă și participativă.
Astfel, ca un prim pas concret în susținerea unor administrații deschise, PNL recomandă însușirea, cel puțin într-o primă etapă, a memorandumului elaborat și pus în dezbatere publică de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic și Cancelaria Prim-Ministrului.
Principalele obiective ale memorandumului care pot constitui o sursă de inspirație pentru aleșii locali ai PNL sunt:
· Creșterea accesului publicului la informațiile de interes public, prevăzute minimal de lege și suplimentar;
· Îmbunătățirea proceselor de structurare a informațiilor și de comunicare a acestora în spațiul public;
· Promovarea transparenței ca măsură efectivă de prevenire a corupției;
O politică în interesul cetățenilor este cu siguranță o politică deschisă. Acesta este ingredientul cel mai important pentru a reînnoi legăturile cu cetățenii. Dacă vrem să trecem la un nou nivel de încredere între cetățeni și administrația publică locală, atunci este timpul să facem mai multă lumină în treburile publice.”
Comentarii 3
Consiliul județean și municipiul Satu Mare nu respectă criteriile de transparență a informațiilor publice - Politica in direct
Razboi politico-mafiot « Motanul Incaltat
Abandonul scolar. Dezbatere propusa de Dl. Iohannis « Motanul Incaltat