Cum isi propune Guvernul sa stimuleze spiritul antreprenorial al tinerilor?
De ce tinerii pana la 35 ani? Pentru ca tinerii sunt creativi, increzatori, au idei bune de afaceri, unele stralucite, dar le lipseste finantarea si ii sperie birocratia. Pentru ca tinerii vad tinta, iar maturii calatoria. Primii au nevoie de sprijinul statului pentru a-si atinge tinta. Pentru ca tinerii sunt cea mai vulnerabila categorie sociala in Romania. 1 din 5 tineri sunt someri. Pentru ca tinerii au fost neglijati pana acum de dezbaterile si deciziile publice din pricina inclinatiei lor reduse de a participa activ la vot.
Majoritatea statelor lumii incurajeaza dezvoltarea de scheme de finantare orientate inspre tinerii debutanti in afaceri. Unii opteaza pentru granturi nerambursabile, altii pentru imprumuturi cu costuri mici prin acordarea de garantii de stat. Unii subventioneaza costurilor administrative sau finanteaza capitalul social pentru infiintarea de firme. Altii construiesc scheme atractive pentru tineri printr-o combinatie de facilitate. Recomandarile europene, intarite de catre Directoratul General pentru Intreprinderi si Mediu de afaceri, arata ca astfel de initiative merita promovate la nivel national, regional si local. In tabelul atasat aici:Tabel – scheme pentru tineri debutanti in afaceri gasiti exemple de scheme suport pentru tineri in statele membre, dar si in Brazilia, Argentina, Canada sau Singapore, ca sa enumar doar cateva exemple din colturi diferite ale lumii.
Guvernul Boc propune tinerilor romani un program pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii de microintreprinderi apartinand intreprinzatorilor debutanti, care completeaza masurile anticriza luate pana acum (vezi detalii aici). Anul se incheie mult prea repede, iar procedurile de depunere a proiectelor, de evaluare si de finantare efectiva demareaza abia la inceputul lunii noiembrie. Asa se face ca pentru anul 2010 sunt alocati doar 1 milion de euro acestui program, din bugetul Ministerului Economiei, buget mult suplimentat in anul 2011.
Facilitatile oferite tinerilor:
• Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM (AIPPIMM) acorda alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 30% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 euro . De fondurile nerambursabile poate beneficia atat tanarul care obtine credit, cat si tanarul care cofinantarea planul de afaceri din surse proprii.
• Pentru obtinerea de credite bancare se acorda garantii de stat pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediului Fondului de Garantare.
• CAS datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariati – dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat. Asta nu inseamna ca nu pot primi salarii mai mari.
• Intreprinzatorii debutanti sunt scutiti de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului, cu ocazia constituirii microîntreprinderii.
• Oficiul Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie al AIPPIMM în a cărui rază de competenţă îşi are sediul ofera consiliere, instruire şi sprijin tinerilor.
Obligatiile tinerilor intreprinzatori:
• Sa fie tanar debutant in afaceri – pana la 35 de ani. Sa nu mai fi deţinut şi nu deţine calitatea de acţionar sau asociat. Sa aiba o idee si un plan bun de afacere, care respecta criteriile si exigentele institutiei bancare finantatoare si ale agentiei pentru IMM-uri. Asadar, proiectul trebuie sa fie bancabil. Microintreprinderea poate fi înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanţi asociaţi.
• Sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitati CAEN, insa sunt exceptate următoarele activităţi: intermedieri financiare şi asigurări; tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, plante şi substanţe aflate sub control naţional, precum şi activităţile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.
• Sa angajeze cel putin 2 salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare.
• Sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul precedent.
• Sa depuna la AIPPIMM un raport semestrial de progres.
• Facilităţile nu se mai acorda din clipa în care cifra de afaceri pentru anul in curs depăşeşte echivalentul în lei a 500.000 de Euro.
• Nu se pierd facilitatile acordate daca microintreprinderea se vinde, reorganizeaza sau daca sunt cesionate parti sociale unui alt tanar debutant, pe parcursul celor 3 ani cat are calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant. Se pierd si se recupereaza integral facilitatile daca microintreprinderea se vinde sau cesioneaza parti sociale catre alte persoane decat tineri debutanti sau daca facilitatile sunt obtinute prin fraude.
Comentarii 60
Ideea este buna. O singura intrebare am: pentru intreprinzatorii ce indeplinesc aceste conditii (varsta pana in 35 ani, care infiinteaza pentru prima data o societate comerciala care are in obiectul de activitate cel mult cinci grupe de activitati CAEN, angajeaza cu contract de munca pe perioada determinata doi salariati), dar care nu doresc obtinerea alocatiei financiare nerambursabile de maxim 10.000 euro si nici garantiile de stat, nu pot beneficia de restul facilitatilor, respectiv:
– scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată.
– scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului, cu ocazia constituirii microîntreprinderii;
– consiliere, instruire şi sprijin din partea O.T.I.M.M.C. ?
Mihaela,
De ce nu? In norme reglementam si aceste chestiuni dupa dezbaterea publica pe care o organizam.
Multumesc pentru raspuns! In acest caz, voi astepta pana la adoptarea normelor si sper sa pornesc cu dreptul (si de ce nu, si cu un mic ajutor) in lumea afacerilor. Mult success in continuare!
Surprize suprize .
Luni 11.10.2010 se zice ca a fost organizata o ” CONSULTARE PUBLICA”
Avind in vedere ca nu a fost un anunt public pentru aceasta intilnire ( nici pe acest sait)
consider ca a fost facuta doar pentru imagine…………..
Sper ca a fost intocmit un document cu aceasta o cazie si ca se va tine cont de pareara CELOR care au participat ( daca exista si o lista cu participanti).
dan,
Consultarea publica inseamna invitarea reprezentantilor institutiilor/asociatiilor/ong-urilor de tineri si a patronatelor cu experienta. Au fost peste 40 de institutii reprezentate si dialogul a fost extrem de constructiv. Opiniile dansilor se regasesc in formatul final inaintat spre aprobare.
in sedinta de guvern din 13 oct nu a mai fost de interes acest proiect
http://www.gov.ro/informatie-de-presa-privind-actele-normative-care-ar-putea-fi-incluse-pe-agenda-de-lucru-a-sedintei-guvernului-romaniei-din-13-octombrie-ora-15-00__l1a110745.html
Va rog sa publicati formatul inaintat spre aprobare.
dan,
Proiectul este in dezbatere publica pana marti. Miercurea viitoare intra in guvern. De ce? Pentru ca dupa consultarea publica din aceasta saptamana, am operat modificari pe OUG in conformitate cu propunerile agreate si se regasesc in noul format la capitolul Transparenta decizionala de pe site-ul ministerului economiei.
Si pentru cei care si-au luat viata in maini si au muncit ca nebunii de la 24 de ani, imediat dupa ce au terminat facultatea?!?
Pentru ei ce facilitati avem?!?! in afara de nenumarate controale, taxari si LECTIA UMILINTEI pe care o invata cu fiecare contact pe care il au cu institutiile statului?
Macar un gest pozitiv avem la adresa lor?!?! de lipsa de respect si apreciere sunt oricum saturati! o discriminare de genul asta mai lipsea… ca ultima dovada ca, cei care au muncit si si-au asumat responsabilitati, nu conteaza chiar deloc!
Sumele pe care va pregatiti sa le aruncati intr-o noua utopie marca „Guvern” ati fi putut sa le scadeti procentual din contributiile enorme care sunt de platit… si ar fi beneficiat toti agentii economici EXISTENTI, intr-un mod absolut nediscriminatoriu. In plus, s-ar fi economisit energiile si resursele pe care le va consuma implementarea ideilor astea „cretze”.
Just think about it!
oreviceanu mihai,
Proiectul este inca in consultare publica. Va respect opinia, dar predomina opiniile care sustin demersul guvernamental.
Hai ce se poate !
Ma bucur ca a fost ridicat plafonul AFN de la 30% la 50%.
„Aportul propriu în numerar al beneficiarului (unde este cazul), va fi vărsat în contul curent deschis la instituţia de credit parteneră, urmând ca pentru fiecare cheltuială eligibilă efectuată să se utilizeze în mod proporţional după caz, cele două componente de finanţare (credit bancar minim 50% şi AFN maxim 50% sau AFN maxim 50% şi aport propriu minim 50%)”
Sper ca Agentia a demarat procesul de selectare al bancilor partnere .
Crieriile de selectie vor trebui sa aiba in vedere DAE minim ,perioada de gratie minim 9 luni , comioane si costuri de administrare a contului( costuri 0).
Pe finantarile de la UE se pot folosi bunurile acizitionate pentru a garanta creditul .
Cred ca ar fi util sa se specifice foarte clar si acesta situatie in lege/norme.
Ce se intimpla in cazul in care banca nu avizeaza favorabil dosarul dar proiectul a obtinut punctajul minim ?
Nu mai vad definte condintiile de garantare FNGCIMM ?
dan,
Ce se intimpla in cazul in care banca nu avizeaza favorabil dosarul dar proiectul a obtinut punctajul minim ?
Proiectul nu se poate derula, asadar nici finanta cu ajutorul statului.
Nu mai vad definte condintiile de garantare FNGCIMM ?
Conditiile sunt clare in proiectul de ordonanta: maimum 80%, dar nu mai mult de 80.000 euro. Restul conditiilor sunt prevazute in statutul FNGCIMM.
ziceati ca va fi o sesiune anul acesta .suntem in noimbreie deja
Avind in vedere ca acest program va fi implementat de o agentie a statului care trebuie sa respecte multe proceduri birocratice .Ce se intimpla anul acesta ?
Ar fi ff util sa existe posibilitatea depunerii proiectului si daca este aprobat sa se infiintete persona juridica . Cum este si la programul Start.
Cind se aproba in guvrent aceaste masuri ?( publica in MO )
Care este calandarul de implementare pe anul acesta ?
Dan,
Din pricina motiunii de cenzura parlamentara si din necesitatea de a respecta cele 30 de zile pentru consultare publica a proiectului de ordonanta si a normelor, ele nu au fost inca adoptate. Imediat ce se incheie cele 30 de zile de consultare publica o adoptam in sedinta de guvern, adica foarte curand in aceasta luna.
Ceva noutati anul acesta ?
Care este forma finala a proiectuui de lege ?
Ziceati la un moment dat ca mai este o finantare de la UE ( 25.000 euro ) Acest program cind incepe ?
Dan,
Eu nu am spus asa ceva, dar exista intr-adevar un astfel de proiect european si nu unul national.
in curma cu 3 zile intrebam care este situatia acestui proiect de lege ( din cite stiu au trecut cele 30 de zile pentru consultarea publica )
pentru ca vreau sa depun proiect.
Un calendar estimativ este posibil ?
Multumesc
dan,
In curand.
Au trecut 6 luni de la lansarea proiectului ………………
Am auzit ca varianta finala este :30% contributie beneficiar si 70% ajutor nerambursabil .Este adevarat ?
Care este forma finala a proiectului ?
Dan,
Maximum 50% din proiect ajutor nerambursabil.