Cum isi propune Guvernul sa stimuleze spiritul antreprenorial al tinerilor?

5 octombrie 2010   |  60 comentarii

De ce tinerii pana la 35 ani? Pentru ca tinerii sunt creativi, increzatori, au idei bune de afaceri, unele stralucite, dar le lipseste finantarea si ii sperie birocratia. Pentru ca tinerii vad tinta, iar maturii calatoria. Primii au nevoie de sprijinul statului pentru a-si atinge tinta. Pentru ca tinerii sunt cea mai vulnerabila categorie sociala in Romania. 1 din 5 tineri sunt someri. Pentru ca tinerii au fost neglijati pana acum de dezbaterile si deciziile publice din pricina inclinatiei lor reduse de a participa activ la vot.

Majoritatea statelor lumii incurajeaza dezvoltarea de scheme de finantare orientate inspre tinerii debutanti in afaceri. Unii opteaza pentru granturi nerambursabile, altii pentru imprumuturi cu costuri mici prin acordarea de garantii de stat. Unii subventioneaza costurilor administrative sau finanteaza capitalul social pentru infiintarea de firme. Altii construiesc scheme atractive pentru tineri printr-o combinatie de facilitate. Recomandarile europene, intarite de catre Directoratul General pentru Intreprinderi si Mediu de afaceri, arata ca astfel de initiative merita promovate la nivel national, regional si local. In tabelul atasat aici:Tabel – scheme pentru tineri debutanti in afaceri gasiti exemple de scheme suport pentru tineri in statele membre, dar si in Brazilia, Argentina, Canada sau Singapore, ca sa enumar doar cateva exemple din colturi diferite ale lumii.

Guvernul Boc propune tinerilor romani un program pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii de microintreprinderi apartinand intreprinzatorilor debutanti, care completeaza masurile anticriza luate pana acum (vezi detalii aici). Anul se incheie mult prea repede, iar procedurile de depunere a proiectelor, de evaluare si de finantare efectiva demareaza abia la inceputul lunii noiembrie. Asa se face ca pentru anul 2010 sunt alocati doar 1 milion de euro acestui program, din bugetul Ministerului Economiei, buget mult suplimentat in anul 2011.

Facilitatile oferite tinerilor:
• Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM (AIPPIMM) acorda alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 30% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 euro . De fondurile nerambursabile poate beneficia atat tanarul care obtine credit, cat si tanarul care cofinantarea planul de afaceri din surse proprii.
• Pentru obtinerea de credite bancare se acorda garantii de stat pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediului Fondului de Garantare.
• CAS datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariati – dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat. Asta nu inseamna ca nu pot primi salarii mai mari.
• Intreprinzatorii debutanti sunt scutiti de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului, cu ocazia constituirii microîntreprinderii.
• Oficiul Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie al AIPPIMM în a cărui rază de competenţă îşi are sediul ofera consiliere, instruire şi sprijin tinerilor.

Obligatiile tinerilor intreprinzatori:
• Sa fie tanar debutant in afaceri – pana la 35 de ani. Sa nu mai fi deţinut şi nu deţine calitatea de acţionar sau asociat. Sa aiba o idee si un plan bun de afacere, care respecta criteriile si exigentele institutiei bancare finantatoare si ale agentiei pentru IMM-uri. Asadar, proiectul trebuie sa fie bancabil. Microintreprinderea poate fi înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanţi asociaţi.
• Sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitati CAEN, insa sunt exceptate următoarele activităţi: intermedieri financiare şi asigurări; tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, plante şi substanţe aflate sub control naţional, precum şi activităţile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.
• Sa angajeze cel putin 2 salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare.
• Sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul precedent.
• Sa depuna la AIPPIMM un raport semestrial de progres.
• Facilităţile nu se mai acorda din clipa în care cifra de afaceri pentru anul in curs depăşeşte echivalentul în lei a 500.000 de Euro.
• Nu se pierd facilitatile acordate daca microintreprinderea se vinde, reorganizeaza sau daca sunt cesionate parti sociale unui alt tanar debutant, pe parcursul celor 3 ani cat are calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant. Se pierd si se recupereaza integral facilitatile daca microintreprinderea se vinde sau cesioneaza parti sociale catre alte persoane decat tineri debutanti sau daca facilitatile sunt obtinute prin fraude.