De ce trebuie politica să caute să implice femeile?

17 decembrie 2015   |  2 comentarii

Primul răspuns e simplu: pentru a fi mai legitimă, mai reprezentativă și mai democratică. Jumătate din populația României este de gen feminin, iar cealaltă jumătate de gen masculin. Această reprezentare nu se regăsește, în oglindă, în politica românească.

Al doilea răspuns este că echilibrul de gen produce rezultate mai bune decât dezechilibrul grav de gen existent astăzi. Nu sunt de vină votanții că avem atât de puține femei, ci partidele politice care decid listele de candidați.

Societatea civilă ne-a trimis rezoluția formulată de către Coaliția pentru Egalitate de Gen: Apelul la acțiune „2016 – an electoral – Cum vor fi reprezentate femeile în alegerile locale și parlamentare”, care poate fi consultată aici.

Vă reamintesc că am organizat și o consultare publică cu privire la acest aspect: www.femeileinpolitica.ro.

1sc 2sc 3sc 4sc 5sc

Iată proiectele de lege pe care le-am coordonat, alături de expunerile de motive, depuse astăzi în Parlament și lansate spre dezbatere publică:

Nu suntem pionieri. 15 state europene au legiferat cotele de gen, iar alte 15 state europene au introdus cu rezultate remarcabile cotele voluntare la nivelul partidelor politice.

image

 

Mulțumesc tuturor participanților la dezbaterea generată pe marginea acestei propuneri de către PNL.