De ce trebuie politica să caute să implice femeile?
Primul răspuns e simplu: pentru a fi mai legitimă, mai reprezentativă și mai democratică. Jumătate din populația României este de gen feminin, iar cealaltă jumătate de gen masculin. Această reprezentare nu se regăsește, în oglindă, în politica românească.
Al doilea răspuns este că echilibrul de gen produce rezultate mai bune decât dezechilibrul grav de gen existent astăzi. Nu sunt de vină votanții că avem atât de puține femei, ci partidele politice care decid listele de candidați.
Societatea civilă ne-a trimis rezoluția formulată de către Coaliția pentru Egalitate de Gen: Apelul la acțiune „2016 – an electoral – Cum vor fi reprezentate femeile în alegerile locale și parlamentare”, care poate fi consultată aici.
Vă reamintesc că am organizat și o consultare publică cu privire la acest aspect: www.femeileinpolitica.ro.
Iată proiectele de lege pe care le-am coordonat, alături de expunerile de motive, depuse astăzi în Parlament și lansate spre dezbatere publică:
- Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii 115/2015 pentru alegerea administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001,precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.
- Expunerea de motive pentru propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 115/2015 pentru alegerea administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001,precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.
- Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.
- Expunerea de motive pentru propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.
Nu suntem pionieri. 15 state europene au legiferat cotele de gen, iar alte 15 state europene au introdus cu rezultate remarcabile cotele voluntare la nivelul partidelor politice.
Mulțumesc tuturor participanților la dezbaterea generată pe marginea acestei propuneri de către PNL.
Comentarii 2
1990… « Motanul Incaltat
Despre situatia din Polonia « Motanul Incaltat