Decalog profesional
Alexandru Cumpănaşu a lansat public în numele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României solicitarea ca fiecare candidat la parlamentare să-şi prezinte decalogul profesional, răspunzând la 10 întrebări cheie. Am răspuns la toate şi i le-am transmis. Cred că ele trebuie cunoscute şi de către dumneavoastră.
Decalogul profesional al parlamentarului Andreea Paul
1. Candidatul/parlamentarul să prezinte public un plan managerial propriu în care pornind de la programul de guvernare al partidului său să prezinte cel puțin 10 obiective și măsuri concrete pentru circumscripția în care candidează.
Prioritatea cea mai importantă a viitorului Parlament trebuie să fie simplificarea și eliminarea necorelărilor din legislația românească. Am prezentat deja public un Plan managerial detaliat, „Forța economică inteligentă a României”, preluat de exemplu în Ziarul financiar sau în Informația zilei.
Principalele 10 propuneri detaliate în Plan:
- 800 de mii de locuri de muncă noi cu salarii medii de 1.000 de euro
- Cea mai ieftină benzină din Europa
- Reindustralizarea României, pe domenii strategice, cu argumente ce ţin inclusiv de forţa de muncă pe regiuni, de tradiţie, de şcoli, de nevoile viitorului
- Peste 100 de kilometri de litoral turistic, de la Gura Portiţei la Vama Veche, şi strategii turistice regionale
- Agricultura trebuie să treacă printr-un mare „audit” naţional
- 800 de km de autostradă
- Scara de valori a societăţii româneşti trebuie reclădită prin educaţie şi cultură, treaptă cu treaptă pe aceste două axe: pe meritocraţia susţinută de cultură şi educaţia cetăţeanului remarcat în domeniul său de activitate
- Pensiile părinţilor şi bunicilor noştri nu pot rămâne sub nivelul de supravieţuire
- Strategie şi planificare în România prin crearea Consiliului Naţional pentru Competitivitate (CoNaCo)
- În politica externă, să acţionăm. Nu doar să re-acţionăm. Avem atuuri mari: poziţionarea strategică şi bogăţiile naturale.
În plus, am susținut în PNL diminuarea CAS la 16% pentru angajat și angajator, măsură introdusă în programul de guvernare al PNL.
2. Să prezinte public un portofoliu de minimum 10 activități desfășurate în parteneriat sau în beneficiul comunității din circumscripția unde va candida.
Pe unde am trecut, este un pic mai bine decât înainte. Iată dovezile:
- Am depus un amendament (decembrie 2014) la Legea bugetului de stat, votat în 2015. Urmarea: modernizarea laboratorului de analize medicale al Spitalului orăşenesc din Negreşti Oaş în anul 2015 prin alocarea din bugetul ţării şi suplimentarea bugetului local cu 500.000 de lei
- Am depus un amendament la bugetul de stat 2016. Urmarea: Deblocarea finanțării variantei de ocolire a municipiului Satu Mare și obținerea sumei de 20 de milioane de lei pentru anul 2016, fără prevederea creditelor de angajament.
- Dotarea cu laptopuri a laboratorului IT al Liceului Ioniţă G. Andron din Negreşti Oaş, cu calculatoare pentru două şcoli din Călineşti Oaş şi pentru o altă şcoală în Satu Mare, detalii aici.
- Crearea programului dedicat tinerilor debutanţi în afaceri SRLD, în anul 2011, prin care s-au creat peste 9400 de locuri de muncă, până în prezent, prin intermediul celor aproape 2000 de noi firme SRLD, dintre acestea 76 de firme au fost înființate de tinerii debutanți în afaceri sătmăreni și au dus la crearea a 239 de locuri de muncă, în județul Satu Mare.
- Suplimentarea cu 1,7 milioane lei a programului dedicat tinerilor debutanţi în afaceri, printr-un amendament pe care l-am depus şi care a fost acceptat la bugetul ţării pentru anul 2016.
- Majorarea valorii nominale a tichetului de masă, la 15 lei, printr-un amendament depus și susținut la Proiectul de Lege nr. 314 din 2016, care a primit avizul favorabil al Comisiei de Muncă. În prezent, acest Proiect de Lege se află în curs de adoptare.
- Suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu suma de 2,5 milioane lei pentru finanţarea unor acţiuni culturale de maximă importanţă şi prestigiu, care au fost organizate în anul 2015, printr-un amendament pe care l-am depus şi care a fost acceptat la bugetul ţării pentru anul 2015.
- Suplimentarea cu 200 mii lei, printr-un amendament pe care l-am depus şi care a fost acceptat la bugetul ţării pentru anul 2015, pentru dezvoltarea produselor turistice în scopul creării de locuri de muncă și dezvoltării potențialului României ca destinație turistică
- Realizarea albumului monografic al Țării Oașului și a unei platforme on-line www.taraoasului-romania.ro în vederea promovării potențialului turistic și investițional al Țării Oașului.
- Promovarea Grupului de Acţiune Locală a Ţării Oaşului într-un capitol de carte dedicat managementului agriculturii, publicată în SUA, la o editură de primă ligă internaţională.
- Recuperarea până în anul 2015 a 10 milioane de euro la bugetul ţării în urma deconspirării în teza mea de doctorat a unuia dintre cele mai mari carteluri de pe piaţa românească, cartelul de pe piaţa insulinei.
- 7 legi care îmi poartă semnătura dedicate economiei, educației și culturii sunt astăzi în vigoare, dintre cele 89 de propuneri legislative inițiate.
- Reducerea TVA-ului la 19% din 2017, în urma amendamentului pe care l-am depus la modificarea Codului Fiscal din anul 2015.
- Reducerea TVA-ului la cărţi, manuale şi accesul la evenimente culturale şi sportive la 5% din 2016, tot în urma amendamentului pe care l-am depus la modificarea Codului Fiscal din anul 2015.
- Alocarea sumei de 1 milion lei pentru agenția națională de presă AGERPRES în vederea dezvoltării și modernizării în conformitate cu standardele europene, printr-un amendament depus și acceptat la bugetul țării pentru anul 2016.
- Promovarea femeilor în mediul politic și economic prin cele două volume publicate (detalii aici și aici) precum și prin intermediul unor proiecte de lege depuse și aflate, în prezent, în dezbatere în Parlament.
- Derularea unor campanii sociale, precum campania social-educativă la nivel național „Ai în plus o carte, dă-o mai departe” prin care au fost create mini-biblioteci în mediul rural sau campania anti-viol a antreprenoarelor „Nu înseamnă Nu” sau campanii de conștientizare a impactului violenței domestice, campanie care s-a concretizat într-un proiect de lege care se află momentan în dezbatere parlamentară.
3. Să nu fi suferit condamnări care să îi interzică dreptul de a alege și de a fi ales.
Nu este cazul.
4. Să prezinte public un set de valori și principii pe care și le asumă pe perioada mandatului.
Integritate – A greși e omenește și se spune că din greșeli învățăm, însă atunci când acestea ies în afara legii, vinovații nu au ce căuta în politică. Minciuna are picioare scurte – cea mai simplă cale de a avea succes este de a fi sincer. Față de tine, față de cei din jur, față de cei pe care îi reprezinți.
Empatie – Pentru a face treabă, trebuie să cobori de pe scenă, cu picioarele pe pământ aproape de cetățeni, să le înțelegi problemele, să găsești soluții viabile alături de ei.
Implicare – Principiul activismului, al implicării, al energiei puse în slujba cetăţenilor, adică al hărniciei, este vital. Fără energie şi dedicare, degeaba ai integritate şi competenţe, căci cetăţenii nu vor beneficia de ele. Am întâlnit cazuri de persoane integre şi competente, dar absente la locul de muncă din Parlament. Care este aportul lor? Niciunul. Energie înseamnă şi să-ţi placă să stai printre oameni, să le vorbeşti, să le asculţi problemele şi propunerile. Altfel nu poţi fi un bun şi acceptat decident public, fie la nivel local, fie central.
Competență – Principiul competenţei în funcţii publice înseamnă abandonarea obiceiului de a promova politruci, baroni politici sau unelte ale acestora. Fără competenţe, adică profesionalism, degeaba eşti integru şi te implici; nu ai cum să le faci bine cetăţenilor.
Experienţa câştigată de-a lungul timpului m-a făcut să înţeleg că „tehnocraţii”, profesioniştii şi „specialiştii” nu au de ce să stea departe de politică; trebuie să se implice și să nu-i lase pe alţii mai slab pregătiți să ia decizii care ne privesc pe toţi.
Liberalism – Îmi asum principiul fundamental al lucrului bine făcut, și nu mă tem niciodată să susțin concret valorile liberale aplicate pozitiv. Valorile politice, sociale și economice liberale, care elimină politicianismul nereactiv, gol de conținut, fără rezultat, valori care fac imposibilă stagnarea. Promovez întotdeauna dreptul la egală exprimare în orice domeniu, încurajez valoarea fiecăruia dar și competiția, militez pentru eficiență și rentabilitate.
5. Să aibă o experiență în muncă de minimum 5 ani, cu prezentarea unor rezultate în activitățile desfășurate.
Sunt doctor în economie din anul 2008, lector universitar la Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din București, unde predau Guvernanță Economică Europeană și Politici Europene. În cei 8 ani, cât am fost cercetător la Institutul de Economie Națională al Academiei Române, și nu numai am publicat peste 250 de articole științifice, 12 cărți de co-autor, 2 cărți de autor și am coordonat 2 volume colective.
Dincolo de experiența academică, am o experință de încă 10 ani în instituțiile publice de primă linie: trei ani consilier la Administrația Prezidențială, trei ani la Parlamentul European, apoi trei ani consilier pe probleme economice a doi premieri în Guvernul României și iată, aproape patru ani deputat de Țara Oașului, secretar în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, președinte al Comisiei Economice pentru Țările din Inițiativa Central-Europeană (ICE), membru în Comisia pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați a Camerei Deputaților, vicepreședintă a Grupului parlamentar de prietenie cu Statele Unite Mexicane, membru al Grupurilor parlamentare de prietenie cu Republica Africa de Sud și Regatul Țărilor de Jos (Olanda).
În timpul mandatului de deputat, am depus 89 de propuneri legislative, din care au fost promulgate 7 legi, azi în vigoare, am avut 331 de luări de cuvânt în Plenul Parlamentului, 177 de declaraţii politice, am semnat 26 de moţiuni. Am avut 267 de interpelări şi întrebări parlamentare, dintre care peste 70 au fost despre problemele oamenilor din Satu Mare semnalate în cadrul audienţelor locale. Activitatea parlamentară poate fi consultată aici. În urma tuturor acestor rezultate, am fost declarată cea mai harnică femeie deputat din legislatura 2012-2016, conform celei de-a Patra Ediții a Indicelui Agregat al Activității Parlamentare.
6. Să prezinte public minimum 10 recomandări ale unor lideri respectați ai comunității unde vor candida.
- Dan Mihai Șuta, Decanul Baroului Satu Mare: „Andreea Paul este activă, responsabilă și obiectivă.”
- Rodica Victoria Grădinar, Director executiv CECCAR Filiala Satu Mare: „Pe domeniul economic, Andreea Paul este cel mai activ și harnic deputat.”
- Cosmin Rațiu, Președintele Colegiului medicilor Stomatologi în județul Satu Mare: „Andreea Paul este un om foarte activ, un om foarte deștept și înțelept.”
- Diana Mitruț, Managerul Spitalului din Negrești Oaș: „În numele colectivului Spitalului Orăşenesc Negreşti Oaş mulţumesc pentru sprijinul şi atenţia acordată în timpul mandatului de deputat. Prin sprijinul doamnei Paul pentru obţinerea finanţării de 500.000 lei, pentru reparaţiile şi dotarea laboratorului de analize medicale, personalul medical îşi desfăşoară în prezent activitatea în condiţii decente, iar pacienţii beneficiază de analize medicale efectuate pe aparate competitive. Totodată, mulţumim pentru deschiderea arătată în transmiterea către decidenţi a propunerilor spitalului pentru actele normative aflate în dezbatere publică. Precizez faptul că în ultimii zece ani, de când urmăresc aceste probleme, Andreea Paul a fost singurul deputat care s-a interesat de problemele unităţii noastre.”
- Mitică Păcurar, Director General Ardudana S.A.: „Satu Mare după revoluție nu a avut un parlamentar ca Andreea Paul. Asta cred și simt sincer. Dacă am fi avut, astăzi ajungea altundeva județul nostru, din păcate.”
- Gheza Istvanfi, ultimul meșter olar al Țării Oașului: „Îi doresc Andreei Paul să aibe curajul să lupte în continuare pentru Țara Oașului.”
- Remus Țiplea, fotograf, finalist la Sony Awards Photography 2016 (Negreșți-Oaș): „Andreea Paul este foarte implicată în fenomenul oșenesc. Eu nu mă pricep la politică, dar ceea ce am văzut în media și on-line mi-a arătat că ține foarte mult la oșeni.”
- Erdös Carol, actor la Teatrul de Nord Satu Mare: „Andreea Paul a demonstrat nu o dată că e un bun economist, că ştie să dezbată problemele economice în folosul oamenilor şi ce e ușor de observat că are o demnitate şi o cunoaştere a lucrurilor în profunzimea lor. A reprezentat cu multe intervenţii oportune judeţul Satu Mare. Cred că dumneaei e un parlamentar de care avem nevoie în Parlament. Faptele dânsei o recomandă.”
- Feher Alexandru, fotograf și expozant internațional (Vama): „Andreea Paul este persoana verticală, atașată zonei Oașului.”
- Balta Dumitru, profesor la Școala gimnazială Certeze : „Îmi place faptul că Andreea Paul este o persoană serioasă, acesta este adevărul, căreia îi place să-i spună albului alb și negrului negru. Niciodată nu i-a fost rușine să recunoască când a greșit și este un lucru extraordinar, de omenie.”
7. Să prezinte public un plan de minimum 10 măsuri privind consultarea cetățenilor din circumscripție pe perioada mandatului.
În mandatul meu de deputat, am încercat să fiu de fiecare dată aproape de sătmăreni și de problemele lor. Am înțeles că pentru a face treabă, trebuie să cobori de pe scenă, cu picioarele pe pământ aproape de cetățeni.
- Pentru o consultare permanentă am organizat audiențe periodice în Țara Oașului, în urma cărora am depus peste 70 de interpelări și întrebări parlamentare în încercarea de a soluționa problemele sătmărenilor. Am organizat întâlniri cu tinerii, cu oamenii de afaceri, cu ONG-urile din zonă, cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din Satu Mare.
- Am avut numeroase întâlniri cu creditații în franci elvețieni și am fost totodată și coordonatorul grupului parlamentar tehnic de lucru pentru găsirea unor soluții pentru acești cetățeni.
- Am încercat să duc mai departe oamenii și tradițiile de valoare din Țara Oașului. Am organizat expoziția fotografică a tradițiilor Țării Oașului în Parlament, în încercarea de a promova tradițiile oșenești. Am promovat oamenii talentați.
- Am lansat platforma on-line taraoasului-romania.ro unde oșenii pot urmări principalele evenimente și care totodată are scopul de a promova potențialul turistic și investițional al zonei. Am realizat albumul monografic al Țării Oașului.
- Am promovat Grupul de Acțiune Locală al Țării Oașului, printr-un capitol publicat într-o carte de specialitate din Statele Unite.
- Am promovat femeile antreprenor, două dintre doamnele care conduc afaceri de succes din județul Satu Mare și-au spus povestea în cel mai recent volum pe care l-am coordonat și în care apar istorisite peste 50 de mărturii ale unor doamne de succes din România. Scopul acestui volum, ca de altfel și cel al volumului „Forța politică a femeilor” este de a impulsiona femeile să își deschidă propria afacere, respectiv să se implice în politică.
8. Partidele politice să facă o evaluare publică, cu interviuri, a fiecărui candidat pentru a testa maturitatea, integritatea și profesionalismul.
Voi recomanda acest lucru Partidului Național Liberal. Sunt întru totul de acord că transparența reprezintă cheia succesului. Nu de puține ori am cerut instituțiilor publice să fie transparente, să publice datele astfel încât fiecare cetățean să le poată accesa rapid (detalii aici și aici și aici și aici), și chiar să publice CV-urile și interviurile de angajare ale angajaților.
9. Să fi absolvit cel puțin un curs de leadership sau să prezinte 10 măsuri din care să rezulte aptitudinile de a comunica și a conduce o comunitate.
Am absolvit cursurile de leadership din cadrul Programului Public Leaders in Southeast Europe, organizat de Harvard Kennedy School, în anul 2012, la Istanbul. Am fost comunicator în prima linie a echipelor prezidențiale de dreapta în ultimii 10 ani. Am fost unul dintre cei mai activi parlamentari în spațiul public, în lansarea de noi teme și în prezentarea celor mai importante evenimente internaționale în România. Mai multe detalii, aici.
10. Candidatul/parlamentarul să facă dovada specializării într-un domeniu de activitate, precum și înțelegerea legislației aferente domeniului ales.
Economia, cu doza ei mare de subiectivitate dată de tensiunea dintre ştiinţa înţeleasă ca rigoare şi imprevizibilul comportament uman, mi se pare de-a dreptul fascinantă. Am iubit dintotdeauna cifrele. Am fost olimpică națională la matematică. Am ales să urmez Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice București, iar în 2008 prin teza mea de doctorat „Analiza practicilor anti-concurențiale și derogatorii în noul context al economiei globale” am deconspirat unul dintre cele mai mari carteluri de pe piața românească de insulină care lovea direct în bolnavi. Rezultatul a dus la obținerea la bugetul de stat a 10 milioane de euro, până în anul 2015. Am urmat numeroase stagii de pregătire la universități precum London School of Economics – Londra; Harvard Kennedy School, University of Essex – Colchester; IKU Research Center – Budapesta; Maison des Sciences de l’Homme – Paris; SPRU Research Center, SUSSEX University – Brighton, Marea Britanie, Universitatea din Trieste, Italia, Stanford University – Şcoala doctorală de vară (Palo Alto, CA, 2005) și am beneficiat de numeroase granturi. Timp de opt ani am fost cercetător la Institutul de Economie Națională al Academiei Române.
Întreaga mea activitate academică se reflectă astăzi în rezultatele obținute ca lector universitar doctor la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ca deputat în Parlamentul României, dar și ca economist.
Ca lector universitar la ASE îmi desfășor activitatea didactică și de cercetare curentă de 8 ani. Ca deputat, am avut 89 de inițiative legislative și peste 500 de intervenții parlamentare pe teme economice. Ca membru al Partidului Național Liberal, am coordonat echipa care a conceput programul economic al partidului.
Comentarii 3
Am inteles ca intentionati sa candidati tot in acest judet. Cu toata opozitia PNL Satu Mare. Eu sper sa gasiti modalitatea de a candida si de a castiga.
Asa trebuie sa fie un deputat, singura problema este cu conducerea partidului din care faceti parte. Daca ati fi presedinta partidului as vota pentru dumneavoastra indiferent de numele partidului.
Foarte bun si acest decalog dar trebuie completata legea prin care daca nu indeplineste un punct din acest angajament sa fie tras la raspundere si imediat sa-si dea demisia din Parlament sau functia pe care o exercita !
A doua oara sa nu mai poata intra in cursa pentru ocuparea nici unei demnitati publice cel putin o legislatura !
Mult succes stimata doamna !