Despre nostalgia binelui public sau cum impletim din nou salariile

5 mai 2010   |  58 comentarii

Interviu la Radio Romania Actualitati, azi, 5 mai 2010, orele 13.00, radio-rom-ora-13_5-mai_inceput_si_stirea si partea a doua radio-rom-ora-13_5-mai_secventa-din-radiojurnal.

Nu mai avem nicio scuza pentru amanarea reformei administratiei publice, a transparentizarii cheltuielilor publice si a responsabilizarii decidentilor publici, pentru amanarea revizitarii Codului fiscal in sensul includerii tuturor tranzactiilor si a veniturilor care nu au fost fiscalizate pana in prezent din cauza primatului unor interese particulare, pentru neglijarea evaziunii fiscale, pentru neabsorbtia rapida a fondurilor europene sau pentru amanarea dezvoltarii parteneriatelor public-private. Inainte de a epuiza toate aceste cai de diminuare a risipei bugetare, de economisire a banului public si orientarea spre investitii, nu sustin si nu accept nicio forma de modificare a cotei unice sau a TVA. Asta daca dorim un buget public pro-competitivitate, pro-investitii, pro-crestere economica, pro-transparenta si pro-integritate, nu la sfantul asteapta, ci acum.

Sunt obligata sa revin asupra catorva recomandari aspru criticate la vremea aceea si asupra unor avertismente pe care le-am lansat inca din iunie-august 2009:

A. Vass: Alternativa disponibilizarilor din sistemul bugetar ar fi cresterea taxelor, o solutie nefericita Realitatea FM, 11 august 2009

Romania s-a clasat pe locul al cincilea in Uniunea Europeana dupa nivelul cheltuielilor publice din Produsul Intern Brut, dar ocupa penultimul loc la capitolul dezvoltare economica. De aceea masura recomandata de Fondul Monetar International de a reduce ponderea cheltuielilor publice de la 9 la 6 la suta in cativa ani este una corecta. Declaratia ii apartine consilierului economic al premierului Emil Boc, Andreea Vass. Care explica la Realitatea FM ca alternativa disponibilizarilor din sistemul bugetar ar fi cresterea taxelor pentru populatie, lucru inacceptabil.

„Cheltuielile publice care pot sa fie diminuate tin de capitolul achizitii publice, cheltuieli cu reclame si deplasari. De altfel, foarte multe tari care s-au confruntat cu problema suprapopularii administratiei publice au optat pentru reduceri inca de la inceputul acestui an. Este vorba de Bulgaria, Ungaria, Croatia, Estonia, Lituania si aaa mai departe”, spune Andreea Vass.

Asculta interviul aici.

Andreea Vass la Radio France Internationale, 24 iunie 2009

„Salariile si pensiile vor fi platite fara doar si poate. In schimb, in administratia publica avem trei optiuni: ori vom creste taxele ori diminuam numarul de angajati in aparatul public ori diminuam salariile”.

Asculta aici, respectiv citeste aici.

Andreea Vass: Unii bugetari pot fi concediati. Toate primele de Craciun – taiate, Realitatea FM, 18 iunie 2009

Andreea Vass, consilier al premierului Emil Boc, spune la Realitatea FM ca plata salariilor incarca excesiv bugetul in momentul actual si ca solutia ar fi concedierea unor bugetari si taierea tuturor primelor de Craciun.

„Este foarte greu de asumat o astfel de decizie dar , din punct de vedere economic, este recomandabila. Trebuie sa distribuim echilibrat pierderile cauzate de aceasta perioada dificila nu doar asupra sectorului privat ci si asupra sectorului public”, spune Andreea Vaas.

Asculta declaratia aici.

Ce s-a intamplat pana acum?

Discutam in continuare despre nostalgia binelui public si impletim salarii, sporuri si prime castigate de drept.
Institutul National de Statistica ne arata ca disponibilizarile s-au facut extrem de lent, iar la prima ora a diminetii ca in sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net în martie 2010 fata de februarie 2009:
– administraţia publică (+2,9%)
– învăţământ (+5,0%),
urmare a acordării în luna martie, în unele unităţi, a sumelor din alte fonduri şi a primelor ocazionale (, premii anuale, Prime de Paste, al 13-lea salariu pentru anul 2009). În activităţile de sănătate şi asistenţă socială (-0,1%) s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net, datorita premiilor anuale acordate in primele doua luni ale anului 2010.