Dezlegăm blestemul resurselor naturale
România este prinsă în blestemul resurselor naturale. Paradoxal, suntem bogat înzestrați cu resurse, dar avem un nivel de bunăstare al cetățenilor redus. De ce? Pentru că suntem pe ultimul loc în UE în ceea ce privește eficiența economică a utilizării resurselor naturale. Concret, productivitatea resurselor pe kilogram de materie primă consumată în România este doar 0,63, de peste trei ori mai mică decât media europeană de 2 euro/kg, conform ultimelor date oficiale ale Eurostat (obținute prin raportul dintre PIB-ul/locuitor la paritatea puterii de cumpărare și cantitatea de materie primă consumată).
În acest domeniu, performează țări precum Olanda, Luxemburg, Marea Britanie, Spania și Italia, aflate pe primele locuri în UE.
România obține venituri din resurse naturale de 2% din PIB. Spre deosebire de noi, Norvegia, de pildă, obține venituri de aproape 11% din PIB, conform datelor publicate de Banca Mondială.
Propun printr-un proiect de lege pe care îl voi depune în următoarea sesiune parlamentară înființarea unui Consiliu Public-Privat de Supraveghere în domeniul Resurselor Naturale. Acest nou mecanism de monitorizare a legislației, birocrației și a managementului resurselor naturale are menirea de a asigura mai multă transparență și eficiență economică sporită în valorificarea resurselor naturale în avantajul românilor. Doar prin creșterea transparenței managementului public al resurselor naturale putem garanta reducerea gradului de corupție și a practicilor neloiale în domeniu. Putem obține acest lucru doar printr-un parteneriat consolidat între administrația publică, actorii privați și cetățeni.
Găsiți aici o analiză amplă dedicată economiei resurselor naturale.
Comentarii 0