Letonia a intrat in zona euro la 1 ianuarie 2014. USL a amânat intrarea Romaniei până în anul 2018
România nu trebuie să rămână în afara proiectului de integrare monetara europeană daca vrem sa avem preturi mai stabile si dobanzi mai mici.
Unul dintre primele lucruri pe care Victor Ponta le-a făcut când a venit la guvernare a fost să amâne ținta propusă de PDL pentru aderarea României la zona euro în anul 2015. Ponta întârzie astfel măsurile necesare pentru România, iar acum „ își scoate cămașa” declarând că aderarea la euro trebuie să facă parte din marele proiect privind aniversarea a 100 de ani de Romania, iar 2018 este o data rezonabila [1].
Am susținut și susțin în continuare aderarea României la zona euro cât mai curând posibil. Cu cât mai repede, cu atât mai bine absorbim regulile sănătoase economiei țării si nu folosim instrumente artificiale din afara economiei reale: http://www.andreeapaul.ro/2011/04/termenul-2015-pentru-adoptarea-euro-ar-trebui-mentinut/.
La 1 ianuarie 2014, Letonia a devenit cea de-a 18-a țară membră a zonei euro. Drumul spre adoptarea monedei euro nu a fost ușor, însă ambiția Letoniei a fost răsplătită.
Parcursul economic al Letoniei înainte de adoptarea monedei euro prin criza economica:
De la o creștere a PIB de 10% și o creștere reală a salariilor de 20% în perioada 2004-2007, Letonia a cunoscut o scădere drastică a PIB, de 18% în anul 2009. Rata șomajului a urcat la 15%.
Criza economică a fost dublată de o criză bancară, amplificată la rândul ei de colapsul pieței imobiliare. Deși Banca Parex a fost naționalizată, în următoarele 13 zile au fost retrase aproape 650 mil. euro sub formă de depozite. Prin urmare, a fost necesară o nouă injecție de capital din partea statului, de 1,4 mld. euro, adică 19% din bugetul național. În aceste condiții, Letonia a fost nevoită să solicite sprijin din partea FMI, UE și Suedia.
Letonia a primit un împrumut de 7,5 mld. euro, condiționați de aplicarea unui plan de austeritate. Pentru că măsurile solicitate nu au fost luate de la început, Letonia a riscat suspendarea celei de-a doua tranșe a împrumutului în anul 2009. În aceste condiții, țara s-a confruntat cu o creștere importantă a primei de risc pentru titlurile suverane.
În acest context a fost pus în aplicare planul de austeritate, care a constat în:
- Reducerea cu 30% a pensiilor și a salariilor în sectorul public.
- Tăierea cu până la 40% a bugetelor ministerelor.
- Reforma sistemului de sănătate publică.
- Raționalizarea sistemului de educație prin închiderea a 10% din școli și reducerea cu până la 40% a bugetelor dedicate universităților.
- Înjumătățirea împrumuturilor către agențiile de stat și dizolvarea consiliilor de administrație în majoritatea marilor întreprinderi de stat.
- Redirecționarea fondurilor publice către investiții structurale.
- Eficientizarea fondurilor europene. Stimularea atractivității Letoniei în domeniul transporturilor și logisticii a devenit o prioritate. De asemenea, ținta fondurilor europene au fost companiile de export. [2]
Măsurile au fost aplicate de premierul Valdis Dombrovskis, reprezentant al partidului de centru-dreapta, venit la guvernare în 2009 pe fondul protestelor publice față de primele măsuri de austeritate.
Rezultatele nu s-au lăsat așteptate:
PIB-ul a crescut cu 5,5% în anul 2012, iar exporturile s-au majorat cu 12% în anul 2012. Afacerile locale au reușit să se poziționeze pe piețele cu valoare adăugată mare. Deficitul public a fost redus în doar patru ani de la 9,8% din PIB (în anul 2009) la 1,2% din PIB. Datoria contractată a fost plătită cu 4 ani în avans, iar Letonia a folosit numai 4,5 mld. euro din cei 7,5 mld. euro împrumutați în perioada 2008-2010.
Creșterea economică din 2011 a permis Letoniei atenuarea măsurilor de consolidare bugetară stabilite cu creditorii internaționali, deși în 2011 au fost introduse o serie de măsuri fiscale: TVA a crescut de la 21% la 22%, iar rata redusă de TVA a fost majorată la 12% de la 10% anterior, au fost suprimate ratele reduse de TVA la energie, impozitele pe proprietate s-au dublat, s-a introdus impozitul pentru instituțiile de creditare.
În mai 2013 Letonia și-a depus oficial solicitarea de a deveni parte a zonei euro, ca urmare a îndeplinirii criteriilor de convergență nominală:
- Rata inflației s-a ridicat la 1,3% în perioada mai 2012-aprilie 2013; Letonia a devenit, în februarie 2013, una dintre cele 3 țări cu cea mai mică rată a inflației din UE.
- Procedura de deficit excesiv a fost închisă în 2011;
- Datoria publică s-a ridicat la 40,7% din PIB.
- Rata de schimb față de moneda euro a fost stabilă în ultimii 2 ani anteriori.
- Valoarea medie a ratelor nominale ale dobânzii pe termen lung s-au situat la 3,8%, sub valoarea de referință de 5,5% din ultimele 12 luni.
Letonia va avea 3 avantaje importante ca membră a zonei euro:
- Eliminarea atacurilor speculative asupra latului leton;
- Reducerea costurilor de refinanțare a datoriilor suverane;
- Îmbunătățirea condițiilor de refinanțare a băncilor prin accesul al BCE.
Există temerea că progresul economiei letone se datorează numai ajutorului financiar internațional. Economia letonă se confruntă în continuare cu o serie de riscuri:
În primul rând, revenirea la o rată ridicată a inflației, în special ca urmare a creșterii prețului la bunurile primare și a costurilor cu forța de muncă, normale, în parte, ca urmare a redresării economice. În acest context, instituțiile internaționale recomandă: continuarea planului de consolidare bugetară, a reformelor structurale pe piața muncii, diminuarea poverii fiscale pentru muncitorii cu calificare redusă care se întorc pe piața muncii, reducerea sprijinului maternal post-natal, continuarea reformei în sistemul de învățământ universitar și profesional.
În al doilea rând, datoria ridicată pe termen scurt; pentru a onora scadența din 2014-2015, Letonia va trebui să împrumute aprox. 14% din PIB de pe piața financiară.
În al treilea rând, stabilitatea sectorului bancar: 60% din capital este deținut de băncile străine, iar depozitele nerezidenților – majoritatea din Rusia și CSI – se ridică la 33% din PIB, adică aproape jumătate din totalul depozitelor. Mai mult, 80% dintre acestea sunt pe termen scurt.
Cu toate acestea, sectorul bancar leton reprezintă 128% din PIB, mult sub media europeană, iar Letonia rămâne o țară atractivă pentru intrările de capital rusești. Testele de stres bancare din anul 2012 au demonstrat că băncile letone pot suporta o retragere de 50% a depozitelor. Sectorul bancar se redresează, dată fiind reducerea la 12,5% a ratei creditelor neperformante la sfârșitul anului 2012 comparativ cu 19,5% cu doi ani mai devreme.
Pentru a reduce dependența sectorului bancar de depozitele nerezidenților, Letonia a decis să crească capitalul băncilor în momentul în care volumul depozitelor depășește 20% din valoarea activelor. În plus, prima de asigurare solicitată băncilor letone de către Fondul de garantare a depozitelor pentru depozitele non-rezidente este de 3 ori mai mare decât cea solicitată în cazul depozitelor rezidenților.
[1] Guvernatorul BNR, Mugru Isărescu vede posibilă aderarea la zona euro abia în zece ani: „Cu un diferenţial de creştere economică de 2 puncte procentuale pe an în favoarea României, ar fi necesari 10 ani pentru ca nivelul PIB/locuitor să ajungă la circa 60% din media UE“.
[2] Sursa: http://www.robert-schuman.eu/en/doc/questions-d-europe/qe-298-en.pdf
Comentarii 27
IN ROMANIA, PUSCARIA RENTEAZA.
Fara CONFISCAREA AVERII nu scapam de ei. Un calcul simplu:
• Cati bani a furat Adrian Nastase?
Curtea de Conturi a Romaniei zice ca se fura cam 12 miliarde de euro pe an. 48 de miliarde pe mandat. De pilda contractul Bechtel, semnat de Nastase: Romania a platit 1,3 miliarde de euro, pentru o autostrada care nici nu exista (doar 52 de kilometri construiti in 10 ani). Ca premier, Adrian Nastase a ramas cu circa 3-4 miliarde de euro.
• Cat timp a “muncit” Nastase pentru 3 miliarde de euro?
4 ani ca premier. Plus 4 ani in puscarie (daca or fi 4 ani, ca avocatul zicea ca va fi din nou eliberat mai devreme, dupa doar 7 luni).
• In cati ani face 3-4 miliarde de euro un om de afaceri obisnuit?
Pai, de obicei, niciodata. Ca sa ajungi miliardar iti trebuie si geniu (in mai multe domenii, nu doar in specialitatea ta), si munca imensa, dar si sa ai sansa unei “gauri” in piata.
• Bill Gates a vandut primul sau program de calculator in 1975 si a ajuns miliardar in 1987. 12 ani.
• Steve Jobs a pus bazele Apple tot in 1975 si a ajuns la 1,5 miliarde in 1995. 20 de ani.
• In Romania, Radu Georgescu a inceput lucrul la primul sau antivirus, RAV, in 1994. Anul trecut, in 2013, vindea cel de-al treilea produs (Avantgate) si ajungea la circa 100 de milioane de dolari. In 19 ani. Fara nici un contract cu statul roman.
Adica nici unul din ei nu se compara, macar, cu Adrian Nastase. Si atentie: astia sunt oameni din IT, unde se castiga infinit mai mult si mai repede decat in metalurgie, constructii, transporturi, sau orice altceva. Plus ca sunt oameni care chiar au schimbat lumea. Nastase, ce-a schimbat?
De ce e asa de rentabila spaga?
Simplu: investitie minima, cheltuieli minime, taxe minime (angajati zero). Iar in Romania, uite ca si riscurile sunt minime.
Sigur, nătărăii pot sa-i planga de mila lui Adrian Nastase: vai, saracu’…ce viata amara o sa aiba el in puscarie…o sa plateasca cu varf si indesat toti banii aia pe care i-a furat…
Eu nu cred! Eu cred ca o sa fie un detinut de lux. Eu cred ca o sa fie un exemplu de urmat pentru toti hotii: chiar daca sunteti prinsi, oricum ajungeti mai bogati, decat daca munciti ca fraierii!
Daca poporul roman nu ii confisca si averea lui Adrian Nastase (si tututor “năstașilor” din Romania), atunci jaful, subminarea economiei nationale si mafia vor dura la infinit.
Nu va asteptati la zile mai bune, ca nu vor fi: ca nu i-ati invatat inca minte.
“Fara grija, sefu, la dansu e conditii de 5 stele! E deluxe aicea, se poate…”
Victor Ponta s-a ocupat personal de aranjarea celulei profesorului sau, cel care i-a dat doctoratul copy-paste, in…Drept :
• Celula lui Adrian Nastase nu va fi cea aratata televiziunilor. Aceea este doar celula oficiala: dar, dupa filmari, detinutul va fi mutat “temporar” in adevarata celula, cica pentru efectuarea unor renovari. Iar “temporarul” se va lungi cat trebuie.
• Adrian Nastase va fi singur in celula, lucru nemaiauzit in Romania, unde detinutii impart cate 4 acelasi prici.
• Nastase va beneficia de internet si telefon mobil (doar n-o sa astepte la coada, la telefonul inchisorii). De aceste facilitati mai beneficiaza si alti detinuti speciali: Gigi Becali, Sile Camataru (in general, toti cei cu bani).
• Va avea propriul sau duș, separat de ceilalti detinuti.
• Va putea putea sa-si aleaga zilnic mancarea, dintr-o lista selecta de bucate (ca la Hilton sau Marriot)
• Va avea acces liber la cartile din biblioteca sa; orice alta carte va dori, ii va fi adusa cat mai rapid cu putinta;
• Va avea acces liber la surse de informare (ziare, reviste) si, desigur, televizor in camera (marca preferata de fostul premier). Ca sa vada ce ziaristi il injura si pe cine sa aranjeze dupa eliberare.
• Va avea posibilitatea sa fie vizitat oricand de cei apropiati, cu un permis special din partea ministrului Justitiei.
Nota: conform legislatiei Uniunii Europene, nu exista detinuti speciali (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0327:FIN:en:PDF). Orice tratament de favoare este ilegal si plaseaza Romania intre tarile africane, sau intre tarile din fosta Uniune Sovietica. In nici un caz in Uniunea Europeana!
PARLAMENTUL LETON A FOST DIZOLVAT
prin referendum in 24 iulie, la cererea fostului presedinte al tarii. Decizia vine dupa ce Legislativul din Letonia a respins solicitarea anchetatorilor pentru perchezitia locuintei lui Ainars Slesers, suspectat de fapte de coruptie. Rezultatul votului a fost covarsitor: peste 95% dintre letoni au votat in favoarea dizolvariia Parlamentului.
Andreea Paul, Iata o stire aparuta in 2011 care nu trebuia sa-ti scape si care are mare legatura cu succesul Letoniei de astazi.
Insa a aminti despre dizolvarea parlamentului pe blogul unui parlamentar este ca si cum ai arunca franghie in casa spanzuratului.
Evident
Stimate d-le Ioan Se,
Ceea ce ma face sa raspund atacurilor dv. este lipsa lor de logica, absurditatea intreprinderii dv.
1. Pornesc de la premiza ca si dv. ati dori ca societatea noastra sa cunoasca o imbunatatire, ca acceptati regulile democratice in realizarea acestor deziderate.
– Intre acestea, rolul partidelor politice este acela de a convinge populatia ca detin solutii mai bune decat cele ale competitorilor, iar d-na Paul face acest lucru.
– Ne aflam in situatia in care cantarim ofertele si dezamagirile celor doi poli politici si in mod evident polul dreptei se plaseaza peste cel al stangii.
– Din punct de vedere moral si istoric stanga romaneasca ar trebui ca practic sa nu mai existe, dar prin inselarea maselor clasa privilegiatilor comunisti si-a pastrat rolul conducator in era postdecembrista.
– Prin discreditarea PDL dv. va plasati indirect in zona sustinerii celuilalt pol politic. Dv nu evidentiati greselile fundamentale ale socialistilor, nonsensul existentei lor in contextul demonstrarii istorice a inregistrarii constante a esecului.
– In mod absolut nedemocratic dv. sustineti inutilitatea existentei opozitiei in contextul monopolizarii puterii de catre aceeasi clasa politica negata de populatie in ’89 datorita detinerii aceluiasi monopol politic.
– Reactiile dv sunt de ordin sentimental, fidel fiind intereselor acelei clase politice comuniste. Relevanta este rezonanta dv. cu remarca unui „nevinovat” semnat Raducu. De ce va intrebati ridicol daca demersurile d-nei Paul au avut efect, cand orice prost stie ca USL detine 80% din voturile parlamentarilor? In fond dv. reprosati imposibilitatea efectelor imediate ale actiunilor opozitiei, lucru firesc mai ales in contextul dat.
– Ca platitor de taxe, orice cetatean al Romaniei, asigura functionarea unui sistem, iar acesta prevede existenta unui Parlament pluripartid. Faptul ca dv. nu stiti pe ce lume va aflati tine numai de capacitatile dv.
– Obsesiile dv. devin plictisitoare.
2. In cazul in care sunteti un dusman al acestui popor sper sa va primiti cele meritate.
Na ,asta-i buna Euro.Pai daca o tinem in ritmul asta,anul 2018 ne va gasi,pardon ,VA,VA GASI IN FEDERATIA RUSA’ uitindu-va la raportul leu-rubla.
Cu o opozitie pe dreapta,tandari,incapabila sa se uneasca-COMUNISTII USELISTI VOR TRECE CU VOI IN SPATE PE RINDUC STEPA RUSA SI VA VOR ARATA BECIURILE KREMLINULUI,DUPA CARE O SA VA OBLIGE SA CITITI,CAIETE ,SI OPERE ALESE SCRISE DE LENIN,ASA CA SA VA SCOATA DIN CAP,DACA ATI CITIT :
KANT:CRITICISM SI EMPIROCRITICISM,PE NAE IONESCU,PE TUTEA PE CIORAN ………….
Ce zici ANDREEA,nu te ia cu frisoane????????????????Pe mine da,la gindul ca voi sta in Boston,cu un decalaj de 7 ore,uitindu-ma la C.N.N. asteptind o stire din Romania.
U.S.A-a incheiat anul cu o crestere de peste 4%,ce mai caut eu si altii ca mine in Romania????????????/
Si acum pina la frisoanele mele,sa vedem care-i ,PRIMUL FRISON ‘ care il va rascolii rau de tot pe ponta:
Ce coincidenta si gluma in acelasi timp,fiti atenti:
,VICTORIA NULAND,NU VICTOR,de pe malul drept al POTOMACULUI,vine pe malul stin al dimbovitei,sa-l ia de urechi pe VICTOR VIOREL PONTA,PT A-I BAGA IN CAP ……………,RESPECTAREA STATULUI DE DREPT’
Nici nu ,l-au sters bine la gurita,SIRBU SI DACIANA,de osinza de la sarmalele de Craciun,ca iata PONTA IA PRIMA CHELFANEALA ZDRAVANA…………..
Nastase a amanat intrarea Romaniei in UE din 2004, ratand valul celorlalte 8 state est-europene. Am intrat abia in 2007. Ponta si USL au amânat intrarea României in zona euro până în anul 2018, fata de 2015 – tinta stabilita de guvernul PDL. Letonia este al 18-lea stat care ne-a luat-o inainte si a intrat în zona euro la 1 ianuarie 2014.
Deasemeni evident
@Andreea Paul
Trebuia ca atunci, in 2000, oamenii sa fi votat PD-ul, ca nu mai intram deloc in UE. Uitati-va acum, cu Basescu la timona, nu pupam Schengenul.
Insa… ia stai asa!! Hopa!!
E interesanta ideea!!
Ce-ar fi sa votam cu PDL si drept consecinta… sa nu mai intram deloc in Zona Euro!!! 
Cu PDL si Basescu am intrat in UE. Nu cu PSD!
@Andreea Paul
Da, dar vedeti nici in Schengen nu suntem si nici de MCV n-am scapat.
Si atunci?
Sunteti sigur ca datorita faptului ca Basescu detine functia de presedinte nu pupam Schengenul?
Modelul acesta prin care PSD(USL) a scapat de toate tinichelele agatandu-le la coada PDL ne aduce aminte de practicile bolsevice si nu ma amuza deloc!
@Radu
Dar eu nici n-am zis ca datorita faptului ca Basescu detine functia de Presedinte nu pupam Schengenul. Eu am vrut sa spun altceva: ca nu a reusit sa faca de asa maniera incat sa fim in Spatiul Schengen si sa scapam de MCV… El a fost ales democratic asa ca nu putem spune ca datorita faptului ca el detine aceasta functie nu suntem in Schengen. Totusi, cu Basescu la timona noi nu am reusit sa intram in Spatiul Schengen…
Eu chiar am apreciat ca Presedintele Basescu a avut o atitudine dura la adresa Olandei pentru ca se opunea intrarii tarii noastre in Spatiul Schengen, criticand vehement lucrul acesta. Pe de alta parte, 2 ani si ceva PDL a fost la Putere, a format guvernul avand ponderea cea mai insemnata in executiv, strans, unit in jurul lui Basescu. Cu toate acestea nu se poate spune ca a avut succes…
Dar de ce s-a intamplat asa? Este si cineva responsabil?
@ion adrian
E foarte buna intrebarea Dvs.!! Dar eu n-as dori sa deschid aici procese – cine e vinovat, cine nu e vinovat – ci ar trebui sa ne aplecam asupra cauzelor si sa recunoastem ca am gestionat destul de prost integrarea in UE. Adica am acceptat sa ne integram in UE fara ca MCV sa fie definitiv ridicat, lucru ce ne-a pus intr-o pozitie de inferioritate, de rang secund in Uniunea Europeana. Am mers pe principiul dambovitean: „sa ne vedem noi acolo, ca restul vom rezolva noi pe urma”.
A doua chestiune este ca si din partea Puterii, a fost o contributie foarte mare in a arata cat de „corupta” e tara asta „incorigibila”. Basescu si Macovei (nu am dovezi ca ar fi fost platiti de forte straine acestei tari ca sa-i faca rau, deci nu ma voi referi la un asemenea aspect – spun asta ca sa fie clar pentru toata lumea) au avut naivitatea sa creada in sprijinul sincer al Vestului si al SUA in lupta cu coruptia. Din pacate pentru tara asta, au tipat prea tare si au creat, poate fara sa doreasca acest lucru, o imagine deformata acestei tari (ca si cum aici s-ar gasi numai coruptie si ilegalitati), pe care forte ostile Romaniei, din exterior, au preluat-o si au folosit-o cu dibacie impotriva tarii noastre.
Consecinta a fost ca nu s-a diminuat coruptia, nici vizita D-nei. Nuland la Bucuresti nu va diminua acest fenomen, si nici nivelul de trai n-a crescut!
@ion adrian
Eu cred ca atat Guvernul Romaniei cat si Presedintia ar fi trebuit sa protesteze mult mai puternic si sa ajunga chiar pana la actionarea in Justitie a celor care incalca drepturile legitime ale Romaniei, pentru ca integrarea in Spatiul Schengen este un drept legitim al Romaniei, dupa cum a aratat si Presedintele Basescu.
Insa uitati-va cum au actionat cei care s-au opus: s-au legat de imigratie, cand libera circulatie a persoanelor e unul din pilonii pe care se sprijina UE! Romanii si bulgarii erau cei rai, cele doua tari ajungand oile negre ale imputitei asteia de Europe! Si toate acestea facut in termeni maximali: „invazii uriase”, „ne vor invada tara”!! Si s-a dovedit ca lucrurile nu stau nici pe departe asa!
Dupa aceea s-au legat de MCV care arata ca, intr-adevar, Romania e una din oile negre, justifica acest lucru. Ganditi-va: o tara fara MCV mai poate fi considerata problema? Ar mai fi fost o problema pentru integrarea in Schengen daca nu ar mai fi fost MCV. Interesul lor se vede ca era sa sporeasca ostilitatea fata de tara noastra, nu sa coopereze cu tara noastra. Si atunci, desigur, toata lupta anticoruptie dusa de Basescu si Macovei, care arata ca Romania e un stat foarte corupt, trebuia continuata chiar la nesfarsit (caci perfectiunea nu se poate obtine niciodata), tocmai un motiv bun pentru a nu ne admite integrarea in Schengen! Si, desigur, ati ghicit, lucrurile nu stau asa.
Trebuia sa protestam foarte dur, ca sa inteleaga toata lumea ca nu ne jucam si nu ne tragem de sireturi cu cei care in mod voit fac o politica impotriva Romaniei, nicidecum sa ducem o politica in genunchi in fata lor, in fata UE, lucru la care suntem specialisti de veacuri. Cu mare tristete trebuie sa-i dau dreptate lui Patapievici care spunea odinioara ca, citez din memorie, „s-au pisat toti pe capul nostru”.
Pt. ION ADRIAN-
Uite,renunt la egoismul meu ,si la lozinci[lol] si voi incerca un comentariu,pe ,SPUSA’ lui VICTOR PONTA,care ii chema pe pedelisti sub umbrela lui in lupta cu TIRANUL TRAIAN BASESCU:
1-Evident ca nu toti pedelistii mai acatarii,adica din esalonul unu si doi sunt de partea lui TRAIAN BASESCU,si aici ma gindesc in primul rind la cei certati cu legea ,pt ca ideologic ar trebui sa ,CALATOREASCA’ IN ACELASI VEHICUL.
2.-Invitarea PD-Lalaturi de USELISTI,a fost o RAUTATE,PT ELECTORATUL LABIL DE DREAPTA,care ii suspecteaza pe PEDELISTI DE BLAT CU PESEDEII,gindindu-se la VASILE BLAGA SI AFACERILE DIN FAMILIA DOMNIEI SALE.
3-O alaturare de PSD,chiar o alianta,acum sau inaintea turului doi la alegerile prezidentiale,ar insemna sincidere curata a pedelistilor,si ei stiu acest lucru.
4-Si a mai avut un scop invitatia,OTRAVITA A LUI PONTA,ZDRUNCINAREA RELATIILOR SI ASA RAHITICE INTRE LIDERII PARTIDULETELOR DE DREAPTA.
5-Sper ca,prima iesirew publica a DL. VASILE BLAGA,sa fie de bun augur,dupa cum vezi,ESTE SINGURUL LIDER DE PARTID CARE IN 2014 NU A AVUT NICI O INTERVENTIE,SI SA SPUNA FORMULA MAGICA-LISTE COMUNE SI CANDIDAT UNIC PE DREAPTA………
P.S.-Nu stiu dragul meu de ce crezi tu ca as fi egoist,iar despre lozinci ce sa spun,DACA EU SUNT LOZINCARD,IMI TAI VENELE……….FORMULELE CONSACRATE CARE II DEFINESC PE PESEDISTI SI USELESTI,SUNT SAREA SI PIPERUL,sau basa cum spune un amic de-al meu:
ELE,FORMULELE SUNT,FARMECUL DISCRET AL BURGHEZIEI’……………..
P.S.2-Sper ca,comentariul si explicatiile mele sa te multumeasca,nu am pretentia sa fii de acord cu mine.
Cel mai spectaculos eveniment al debutului de an… « Motanul Incaltat
@Andreea Paul
Ce spuneti despre Spania, Grecia, Italia, chiar si Franta – tari care fac parte din Zona Euro dar care nu prea se simt bine acolo? Si sa nu uitam ca Zona Euro a fost si inca este in criza, lucru care ma face sa nu am asa mare incredere in aceasta Zona Euro si nici sa accept ca tara noastra sa se grabeasca pentru a ajunge acolo. Stabilitatea preturilor, de care vorbiti, se manifesta catre centrul Eurozonei si poate sa insemne pentru o tara emergenta precum Romania o si mai mare saracie – uitati-va la Spania sau Portugalia. Iar daca vorbim de stabilitate aici la noi, aceasta poate fi obtinuta si cu moneda noastra nationala, tinand o inflatie mica.
Tind sa fiu de parerea D-lui. Isarescu: 10 ani. Dar imi place mai mult, de pilda, atitudinea Marii Britanii care nu face parte din Eurozona, care si-a mentinut moneda nationala. Si eu cred ca noi trebuie sa ne mentinem moneda nationala, pentru a avea in mainile noastre parghiile de politica monetara. Si nici alte state nu se grabesc sa faca parte din aceasta Zona Euro. Nu vad de ce trebuie sa ne grabim, ca de fiecare data parca, noi, numai noi.
Argumentul Marii Britanii este unul particular, sustenabil, fara nicio legatura cu specificul celorlalte state membre europene.
Mai important e ca Germania ar putea să fi câştigat un aliat în conducerea BCE, după intrarea Letoniei în zona euro
http://www.mediafax.ro/economic/germania-ar-putea-sa-fi-castigat-un-aliat-in-conducerea-bce-dupa-intrarea-letoniei-in-zona-euro-11870850
MOTANILA-In toate statele pomenite de tine,care sufera din cauza euro,suferinta are o cauza comuna:
,Sunt latine,si ideiile de stinga si extrema stinga,ADICA HOTIE CIT INCAPE,CORUPTIE ASIJDEREA,IMPOZITE SA PLATEASCA DOAR FRAIERII,DE MUNCIT SA MUNCEASCA ROBOTII SI NEMTII………..ETC…………
Uite d’aia nu le ,PRIESTE EURO’……………Capiscii???????????????
Sau:you undesrstand????????????
@FRANK ZAPA[KING]
Gresit!
Suferinta se datoreaza nu aspectelor pe care le mentionezi tu, ci monedei care este de acum comuna tuturor acestor state, si anume euro! Lucrul asta a fost evidentiat de mari economisti, laureati ai premiului Nobel, nu neaparat de stanga!
Oricat ar parea de incredibil s-ar putea intampla ca si Germania s-o duca prost cu moneda comuna. Si de fapt nici in Germania lucrurile nu stau chiar foarte bine…
@FRANK ZAPA[KING]
Si apoi fiecare e liber sa aleaga cum traieste. Adica daca, sa zicem, cineva alege sa doarma sub poduri sau pe strada tu ii reprosezi aluia ca nu e neamt sau scandinav? Mi se pare deplasat si chiar, pe alocuri, fascist! 😀
Corect dle. MOTAN,fiecare sa traiasca dupa cum doreste,in acest caz,sa mearga cu dorinta pina la capat-SA NU STEA CU MINA INTINSA LA POARTA CELOR CARE MUNCESC,SUNT ECONOMI SI CHELTUIESC ATIT CIT AU.
Dle. MOTAN,TU NU VEZI CA,VICTOR PONTA E TOT TIMPUL IN PANTALONASI SCURTI????????/
Chiar daca sunt ARMANI,ei tot scurti sunt,stii de ce??????/////
Si apropoo de fascism:
daca a pretinde cuiva sa munceasca,sa respecte propietatea celorlati,sa nu fure si sa nu cerseascaeste fascism,atunci da,SUNT FASCIST,iar voi cei care ginditi asa ingerasi.
Din pacate,cei care au fluturasi rosii prin ,CUTIA UKRAINEANA,CA TINE SUNT CATALOGATI-BOLSEVICI CU APUCATURI CRIMINALE……….
@FRANK ZAPA[KING]
Sa nu stea cu mana intinsa, dar eu va reamintesc faptul ca asa zisa dreapta, cat a fost la Putere, nu a facut nicio privatizare!! Iar a cersi nu inseamna a fura. Unui cersetor daca vrei sa-i dai, ii dai; daca nu, nu-i dai. Un cersetor nu-ti pune revolverul la tampla ca sa te jefuiasca!
,ATENTIE-VICTORIA NULAND IN NOIEMBRIE 2013[CE PREMONITIE]:
Trebuie sa neutralizam rapid o otrava ce afecteaza tinerele democratii din europa[ROMANIA??????????/] SI EURASIA–––––––CORUPTIA[OARE U.S.L.?????????????????????????]
Mai este ROMANIA RAIUL HOTILOR,DERBEDEILOR SI CORUPTILOR??????????
Daca,cazi victima curiozitatii,si nu rezisti tentatiei de a afla ce ginduri il napadesc pe cel mai corupt roman din ultima 100 de ani,ADRIAN NASTASE,raspunzi invitatiei facuta de televiziunile de stiri si intri pe blogul ,PUSCARIASULUI ADRIAN NASTASE.
Eheeee,FIERINTEALA MARE MON CHER,e o incursiune in IADUL POPULAT CU ATIT DE MULTI TICALOSI,incit intrebarea care ma framinta acum,este:
Cum ne-au primit europenii astia naivi in U.E. dar mai ales in N.A.T.O. cum?????????????
Atita nationalism desuet jegos si ordinar,atita mizerie sufleteasca si morala cred eu ca nu gasesti in toate tarile foste comuniste adunate la un loc,in toti fostii sateliti ai comunismului moscovit.
Nostalgiile statului atotputernic,nostalgia dupa puterea discretionara concentrata in miinile uni grup restrins care sa decida dupa bunul plac cine are dreptul la libertate si cine nu,in numele unei asa zise independente a ROMANIEI,TE IZBESTE CU PUTERE IN FATA.
Spiritul revansard,dorinta de razbunare nu il gasesti decit in rindul ultranationalistilor unguri,care fiind extremisti de dreapta,pe ici pe colo se deosebesc de acesti EXTREMISTI DE STINGA ROMANI,dar in esenta si unii si altii,asa cum spunea doamna VICTORIA NULAND,TREBUIE NEUTRALIZATI SI TOXINA ASTA CU CARE SUNT INFESTATI DISTRUSA DEFINITIV.
Ma intreb cum ii va cadea lui ADRIAN NASTASE,aceasta vizita a emisarului american,care in mod sigur ii va cauza reactii disperata.
Pt ca slugile si spalatii pe creier stiu cum vor reactiona,la fel ca sobolanii aflati pe o corabie gata sa se scufunde………………
P.S.-Oare cind vor intelege ,OTRAVITII’astia ca lumea lor ,la fel ca EGIPTUL ANTIC,MESOPOTAMIA,CIVILIZATIA ASTZECA……………..a disparut,ca ei,FANTOME COMUNISTE TREC ACUM PRIN PROCESUL DE IMBALSAMARE,SUFLETUL LOR FIIND DEJA IN IAD…………