Electorata Vâlcov va împovăra inutil bugetul cu peste 0,1% din PIB, echivalentul a 200 lei pe an pentru fiecare alocație a celor 3,7 milioane copii

22 ianuarie 2015   |  5 comentarii

„Electorata” propusă de guvern nu poate funcționa ca soluție la creșterea explozivă a ratelor la creditele în franci elvețieni. În noua versiune, propusă în comisia de buget a Parlamentului de ministrul Darius Vâlcov, impactul bugetar al „electoratei” PSD va fi de 0,1-0,15% din PIB, echivalent cu creșterea în medie a alocației pentru fiecare copil cu aproape 200 de lei pe an. Putem alege, așadar, între o măsură intervenționistă, împovărătoare pentru buget și ineficientă, și majorarea alocației, în limita aceluiași efort bugetar, pentru cei 3,7 milioane de copii din România.

În forma sa actuală, „electorata Voinea” nu a fost deloc atractivă, nici pentru bănci, nici pentru clienți. Intrată în vigoare anul trecut, pe fondul campaniei electorale, schema propusă de fostul ministru Liviu Voinea prin OUG nu a fost accesată de niciun debitor. Nu a funcționat în vremuri ”normale”, linistite financiar, cu atât mai puțin va funcționa în actualul context de risc valutar. Electorata Voinea s-a dovedit o non-urgență, așa cum electorata Vâlcov în versiunea extinsa se va dovedi o non-soluție.

Debitorii au înțeles că scăderea temporară a ratei și prelungirea perioadei de creditare le vor aduce costuri suplimentare, imposibil de suportat, și că vor ramâne mai mult timp dependenți de bancă.

Așa cum stau lucrurile în prezent, electorata ”reloaded” nu este decât o măsură prin care guvernul toarnă gaz peste un incendiu cu potențial devastator pentru românii împrumutați în franci elvețieni și familiile lor. Totul sub oblăduirea ”marele maestru” Ponta al proastei guvernări și al măsurilor cu iz pur electoral, salvator în aparență pentru imaginea proastă a Guvernului și a lipsei sale totale de credibilitate.