Elevii sătmăreni nu vor beneficia de programul „Cornul și laptele” până în decembrie, din cauza procedurilor birocratice

11 octombrie 2016

 La două săptămâni de la începerea școlii, am primit o sesizare la cabinetul parlamentar conform căreia elevii sătmăreni nu au primit cornul și laptele, prevăzute prin programul național. Astfel, am trimis către instituțiile vizate – Ministerul Educației, Consiliul Județean Satu Mare și Inspectoratul Județean –  o întrebare parlamentară prin care am cerut să ne explice de ce întârzie acest program și când vor beneficia elevii sătmăreni de acest program (vezi întrebarea aici).

Răspunsul primit de la Consiliul Județean Satu Mare spune clar, cu subiect și predicat, nu doar că acest program a fost întârziat, ci și că elevii sătmăreni vor putea beneficia de acest program abia începând cu sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, dacă nu vor exista contestații.

Cum s-a ajuns în această situație?

Întocmirea documentației pentru atribuirea acordurilor-cadru, în județul Satu Mare, privind furnizarea produselor lactate și de panificație pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și privat, precum și pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și private cu program normal de 4 ore, a fost demarată din luna iulie, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial structura anului școlar 2016-2017. Însă, din cauza faptului că începând cu 1 ianuarie 2016 cota TVA a produselor lactate a fost redusă la 9%, iar limita valorii zilnice stabilită prin lege, de 1,17lei/elev, a rămas neschimbată, a fost necesară creșterea valorii unitare maxime a produselor lactate și de panificație. În acest sens, Consiliul Județean Satu Mare a solicitat punctul de vedere al Ministerului Agriculturii și al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură. Răspunsurile acestor instituții nu doar că au depășit termenul prevăzut de lege de 30 zile, acestea au fost primite abia în data de 31 august 2016 și respectiv în data de 13 septembrie, dar nu au fost nici concludente. Prin urmare, Consiliul Județean Satu Mare a transmis documentația de atribuire la Societatea pentru Excelență în Administrația Publică în vederea verificării acesteia de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Înainte de începerea școlii, în data de 9 septembrie, documentația a fost respinsă de ANAP, Consiliul Județean fiind nevoit să refacă documentația și să o redepună în data de 14 septembrie. Dacă de această dată nu vor exista contestații, programul va putea fi implementat în județul Satu Mare începând cu sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie.

În județul Satu Mare, peste 40 de mii de elevi și preșcolari sunt înscriși în sistem, conform ultimelor date disponibile INSSE. Pentru foarte mulți dintre aceștia, programul „Cornul și laptele” reprezintă o masă esențială. De altfel, au fost raportate numeroase cazuri în care copiii veneau la școală special pentru această gustare.

Am trimis, astăzi, Ministerului Educației o nouă întrebare parlamentară pentru a afla cine se face responsabil pentru această situație, cine va plăti pentru această neglijență, dar mai ales care sunt măsurile pentru a remedia mai repede această situație.