Firea a lovit nesportiv în candidatura Bucureștiului la capitală culturală în 2021

29 iulie 2016

Cred că e timpul să își primească o porție zdravănă de argumente doamna primar Gabriela Vrânceanu-Firea pentru eroarea de a boicota iubitorii de sport de pe bd. Kiseleff. Andrei Tiut a punctat deja detaliul că problema traficului blocat e doar pentru partidele care au sediul pe bulevardul respectiv, adică pentru PSD: http://www.stiripesurse.ro/de-ce-vrea-firea-sa-aduca-ma-inile-inapoi-pe-kiseleff_1144598.html. Problema și mai gravă este că de dragul PSD și din lipsa de drag pentru sport, primarul Firea boicotează prin deciziile sale candidatura Bucureștiului ca și capitală culturală în anul 2021.

Iată argumentele pragmatice care confirmă eroarea primarului PSD și contrazice insistența sa antisportivă:
 
1. În perioada desfășurării evenimentului Via Sport din weekend, traficul din întregul București este la cel mai redus nivel din săptămână și din an. Concret, în perioada weekend-urilor, vârfurile de trafic pe șoseaua Kiseleff sunt astfel:
– în zilele de vineri, în intervalul orar: 17:20- 18:30;
– duminica, în intervalul 19:30 – 20:30.
Ori bd. Kiseleff a fost pus la dispoziția iubitorilor de sport și de relaxare activă din București în perioada concediilor de vară, de vineri seara, ora 22, până duminică la prânz, ora 14. Evenimentul Via Sport este în al șaptelea an de funcționare și aduce tenisul de masă, voleiul, escalada, baschetul, tenisul cu piciorul, mini fotbalul sau  bătaia cu apă și multe altele în inima bucureștenilor: http://www.viasport.ro/dupa-6-ani-si-3-weekend-uri-via-sport-se-inchide/.
2. În weekend, traficul este la o treime din media zilelor lucrătoare. Valorile de trafic în zilele lucrătoare se ridică la aproximativ 15 mii de mașini/zi, iar în zilele de weekend, din perioada verii aproximativ 5500 de mașini/zi. Valorile de trafic reprezintă estimări în urma discuțiilor avute cu Poliția Rutieră și Transportatori. Primăria nu are studii exacte, consistente de acest gen.
3. Impactul deciziei doamnei primar Firea va fi major asupra candidaturii Bucureștiului la capitala culturală europeană în anul 2021. Să nu uităm că unul dintre cele 11 proiecte finaliste în acceleratorul de idei dedicat acestei candidaturi se numește „DIN STRADĂ LUCRURILE SE VĂD ALTFEL” care este propus cu dedicație pentru adolescenții care își petrec timpul liber în fața blocului, fără a fi implicați în activități motivante și creative. Numărul de participanți la evenimentele Via Sport este unul controversat: organizatorii evenimentului susțin că participau aproximativ 5000 de persoane în fiecare weekend, iar municipalitatea susține că participau doar câteva zeci de persoane. Adevărul este ca în funcție de eveniment, o medie a participanților în fiecare weekend era de aproximativ 1000 – 1500 de persoane. Dar scopul municipalității ar fi trebuit să fie stimularea evenimentului și al participării sportive, dezvoltarea brandului sportiv de masă al Bucureștiului și împletirea lor creativă cu activități, nicidecum anularea evenimentului Via Sport.