First week, first winners
La sfarsitul primei saptamani a „Concursului de criza” multumesc tuturor celor care au crezut si cred in furtuna de idei, in rolul si forta consultarii publice chiar si pe un site privat, in crezul ca fiecare dintre noi poate influenta cursul deciziilor. Spusele Suzanei vin manusa: „Nu-mi pare rau daca am realizat sau nu ceva in viata, insa nu cred ca am dat inapoi societatii tot atat cat a investit ea in mine„. La fel si randurile lui Felix: „daca un cetatean incalca o reglementare suporta o amenda sau o penalitate pe care o datoreaza statului (…) daca un functionar incalca un drept al unui cetatean acesta nu trebuie sa plateasca nimic„. Dumitru ne ridica repede moralul: „prin eliminarea negativismului intai de toate, se poate trece la o gandire pozitiva„.
Cateva concluzii ferme ale participantilor se pot desprinde pe fondul ideii larg impartasite ca masurile formulate nu sunt neaparat anticriza, ci masuri ale normalitatii. Pare imposibil un rezumat al celor peste 650 de comentarii, peste 50 de e-mail-uri si cam 20 de telefoane. Am reusit, totusi, sa le strang in patru buchete de esenta tare.
1. Avem nevoie de o populatie bogata, nu de un aparat birocratic bogat.
Cea mai mare parte a interventiilor au reclamat cheltuielile bugetare excesive, actele de coruptie si de abuz in guvernare. Aceasta situatie este evitabila prin intarirea structurilor intermediare de audit financiar, analiza sociala, evaluarea functionalitatii sistemului economico-politic, proiectarea de norme si standarde de functionare institutionale si restructurarea de personal. Transparenta cheltuielilor publice, a licitatiilor, a salariilor bugetarilor, zacamintele care sunt trecute „strategic” la secret de stat sunt chestiunile concrete recomandate care tin exclusiv de vointa politica.
Prin Constitutia Romaniei, puterea a fost data integral partidelor politice ce reprezinta incubatoare de afaceri, nu incubatoare de politici publice. Din aceasta cauza avem un numar de disfunctionalitati evidente ce se reflecta in sindromul institutiilor slabe si in dificultatea guvernarii. In Parlament exista reprezentanti teritoriali alesi pe colegiul electoral care reprezinta interesele locale si reprezentanti etnici care reprezinta interesele culturale. Reprezentantii breslelor profesionale nu sunt parti active constante in comisiile de specialitate din cele doua camere si din Guvern. Din aceste motive dezvoltarea nu este sustenabila, ci contextuala, dependenta de afacerile grupurilor de interese. Din aceasta cauza se observa un numar de disfunctionalitati evidente ale institutiilor statului.
2. Evaziunea fiscala este a „doua credinta” in Romania.
Cu alte cuvinte, fura nu doar guvernantii, ci si guvernatii. Privarea statului de venituri uriase la buget este rezultatul interactiunii slabe intre sistemul bancar – guvern – resursele naturale si sociale – politicile publice. In general, acest circuit este paralizat de lipsa cadrului stimulativ pentru un control serios si de lipsa informatizarii administrative si fiscale intr-o platforma unica la nivel national. Or numai cu informatizarea si unificarea bazelor de date ale tuturor institutiilor financiare poate fi satisfacuta si nevoia datelor comparative care sa permita elaborarea de legi adecvate situatiilor reale si transferul de bune practici. Propunerile concrete nu s-au oprit doar la cele doua aspecte. Multi sustin reducerea poverii fiscale pe salarii, impozitarea terenurilor agricole pentru stimularea comasarii, controlul sever al domeniilor cu potential mare evazionist, solicitarea de bonuri fiscale de catre toti consumatorii, legalizarea spagii in spitale prin chitante taiate la fiecare sectie in parte.
3. Tara noastra are nevoie disperata de o strategie pe termen lung
Avansul economic din ultimul deceniu se datoreaza in mare parte pregatirii pentru aderarea la UE. Avantajele competitive date de agricultura, turism, IT, cinematografie, sursele de energie regenerabile, educatie si cultura trebuie sa se regaseasca printre segmentele forte ale economiei romanesti spre care sa fie orientate strategic resursele. Pentru mai buna asimilare a fondurilor europene s-a propus continuarea simplificarii procedurale, a scurtarii perioadelor de evaluare, publicarea de „exemple de succes” pe site-urile autoritatilor de management, dar si formarea rapida de consultanti in materie. Infiintarea Consiliului National de Competitivitate, in parteneriat public – privat, este si unul dintre proiectele mele politice.
4. Voi incheia cu recomandarea lui Zamolxus: „Cumparati produse autohtone si importati mai putina mancare.”
Propunerea castigatoare a acestei saptamani, purtatoare a mai multor autori (Curea Nicolae, Marele Crocodil, Anca Oprescu, Alin Corha, Cristian D., Florin S., ), este urmatoarea:
Utilizarea somerilor si a detinutilor la munca in folosul comunitatii, in special in domenii precum constructia de drumuri, reimpaduriri, indiguiri, ecologizare, reciclarea bunurilor.
Castigatorii acestei saptamani vor fi contactati direct pe adresa de e-mail indicata pentru discutia care va avea loc maine la Palatul Victoria. Alaturi de domniile lor mai invit urmatorii participanti pe care ii consider in egala masura castigatorii primei saptamani:
Dan Selaru – pentru pachetul de masuri prezentat aici chiar daca nu sunt in totalitate de acord cu acestea
Marian July 10th, 2009 at 9:24 am – pentru argumentatia nevoii unei strategii de dezvoltare pe termen lung a Romaniei
Florin Colceag – e-mail cu privire la diferenta dintre statul natiune si statul guvern si modelul propus pentru organizarea sustenabila a statului
Manuela Voicila July 10th, 2009 at 4:39 pm – pentru strategia reducerilor de personal
Ovidiu July 9th, 2009 at 3:18 pm – propune un pachet de masuri, dar retin in mod special ideea stimulentelor pentru export si cea a combinarii problemei somajului cu cea de mediu – somerii sa fie implicati in activitati in folosul comunitatii prin impaduriri masive ale terenurilor distruse, ecologizarea unor zone, colectarea si reciclarea de deseuri etc.
Laur – July 9th, 2009 at 3:27 pm
si
Mircea – July 9th, 2009 at 8:40 pm
si
Ehud Elia July 10th, 2009 at 4:50 am
si
C.B. July 10th, 2009 at 3:42 am
si
Daniel Negut July 10th, 2009 at 7:10 am
– abordeaza succint evaziunea fiscala si propun urmarirea informatica a circuitului banilor si documentelor in economie
Constantin – July 8th, 2009 at 5:49 pm propune sistemul rotativ al licitatiilor, astfel incat nici o firma sa nu controleze mai mult de 20% din piata achizitiilor publice dintr-un domeniu (ex. IT) si inscriptionarea bilingva romana-engleza a garilor centrale, aeroporturi si alte locuri publice.
Anca Vlad July 10th, 2009 at 6:07 pm – propune un program amplu de formare rapida a consultantilor in materie de fonduri europene
Alexei July 9th, 2009 at 6:37 pm – pentru propunerea stimularii productiei interne, publicarea bunurilor importate de Romania pe un site
Marian Dan July 9th, 2009 at 10:07 pm
si
Andrei Hogas July 10th, 2009 at 9:03 am
– pentru propunerea folosirii puscariasilor la constructia de autostrazi, drumuri parcari, reimpaduriri ale terenurilor degradate etc. in schimbul zilelor libere.
Bibliotecaru July 8th, 2009 at 3:39 pm – pentru propunerile legate de agricultura – serele ecologice – si de cinematografie
Turnofftheglory July 9th, 2009 at 11:04 pm – propune restructurarea personalului din trusturile publice de media: SRR si SRTV
Daniel July 10th, 2009 at 3:38 pm – pentru abordarea crizei ca si criza psihologica
Ciorca Ioan July 10th, 2009 at 7:58 pm – detinatorul unui brevet de inventie (un nou principiu de functionare a motoarelor termice)
Concursul continua, iar postarile de pana acum raman in concursul din saptamana a doua. Astept in continuare propunerile dumneavoastra la postarea Concurs de criza. Linkul de pe homepage va faciliteaza accesul rapid. Intre timp eu voi argumenta in urmatoarele postari de ce nu cred ca stau in picioare unele propuneri deja lansate.
Comentarii 108
@Ion Adrian: eu am spus ca pentru mine a fost singurul proiect realist si realizabil intr-un timp relativ scurt. Deci departe de mine gandul de a induce pe cineva in eroare.
@ Anca Vald: eu lucrez in domeniul fondurilor europene si al investitiilor de peste 4 ani, tot in Timis. Ii cunosc personal pe toti acei oameni care scriu proiecte pentru administratii publice si le stiu prea bine problemele, pentru ca fac parte dintre ei. Insa nu cred ca acesta este mediul propice pentru a discuta o astfel de problema. Ca si concluzie: am punctat o mare parte dintre propunerile tale si in comisia de dialog din prefectura Timis, dar si in fata reprezentantilor politici pe care ii cunosc din diferite medii(de la consilieri judeteni la parlamentari si ministrii). Te astept la o cafea in Tm sa discutam mai multe.
@Andreea: multumim pentru ocazia de a putea dezvolta unele idei ce pot aduce un plus in relationarea institutionala! spor si multa bafta!
Propunere de masura anticriza:
Renegocierea tratatului de evitare a dublei impuneri precum si a tuturor celorlalte acorduri economice existente intre Romania si China in sensul adoptarii celor mai favorabile prevederi posibile pentru investitiile de capital chinez in Romania, in limitele permise de EU si de celelalte acorduri internationale la care Romania este parte.
Argumentatie:
Nivelul actual de trai in Romania, asa modest cum este, nu poate fi sustinut decat pe baza fluxurilor de capital extern. Fara intrari de capital extern situatia ar fi mult mai dificila decat este (am simtit-o cu totii in anii 80). Urmaresc cu destula atentie evolutia crizei la nivel global si opinia mea este ca nu vom asista prea curand la reluarea fluxurilor de capital dinspre EU si SUA. De fapt este posibil, chiar probabil, ca directiile in care se misca banii in lume sa se fi schimbat definitiv.
De prea multe ori am fost cu un pas in urma celorlalti. Acum am avea o sansa sa fim cu un pas inainte, sa anticipam si sa valorificam la maxim, in masura posibilitatilor noastre, aceste schimbari ce oricum vor avea loc, ne place sau nu! Intrebarea nu este DACA ci CAND.
Hint: http://www.ft.com/cms/s/0/b576ec86-761e-11de-9e59-00144feabdc0.html?nclick_check=1
@Anca Vlad,
Andreea are noroc cu acel A4, caci in zona ei de activitate de regula insomnia se trateaza cu numaratul de la 1 pana la maximum 30.
dn,
si apoi am constatat ca nu era asa si ca Anca fusese premiata.
Eu doar iti multumeam ca ai atras atentia asupra propunerii dnei Anca Vlad. Inducerea in eroare se referea la faptul ca din cele ce spuneai tu nu rezulta ca a fost si premiata ceea ce m-a suparat nu pe tine, ci pe viata
Daca s-a inteles ceva deranjant ptr tine scuza-ma.
dn,
Oricum, in Tm e mai aproape decat la Palatul Victoria pentru mine.
Vin la cafea.
Spune-mi unde si cand, si apar.
Mersi.
Solutia personala ca sa scapati de saracie e sa aveti un loc de munca bine platit. Va recomand un loc de munca pe vas de croaziera pentru ca eu personal am reusit sa strang 11 mii de euro in doar 14 luni pe vasul Celebrity galaxy . acum sunt in vacanta si citesc ziare pe net si ma minunez cand vad ca romanii nu au habar cat de mult este nevoie de oameni ca ei pe vasele de croaziera. Daca vrei lista cu joburi pe vase actualizata la zi si vreti informatii de ultima ora despre salarizarea pe fiecare companie in parte intrati pe siteul asta: http://feeds.feedburner.com/CruiselifeTipsCruiseshipGuestsOrCrewMembers si dati click pe linkurile albastre.
Nu uitati sa bagati siteul asta in internet explorer si sa il vizionati. Va poate salva de la saracie: http://feeds.feedburner.com/CruiselifeTipsCruiseshipGuestsOrCrewMembers