„Gaura lui Dragnea” este de fapt o cacialma. Deficitul e mai mic cu 1,2 mld lei față de proiecția bugetului pentru anul 2016. Iată cifrele clare explicate

12 ianuarie 2017

Răspunsul la falsa acuzație a lui Dragnea că s-ar fi găurit bugetul țării cu 10 miliarde de lei își primește răspunsul clar, fără anchete parlamentare, din partea analiștilor economici ai INACO – Inițiativa pentru Competitivtate. Vă prezentăm sintetic (și detaliat în atașament) cifrele bugetare. Ele ne arată fără echivoc că cheltuielile efective sunt mai mici decât cele estimate (-10,8 mld lei), această diferență fiind mai mare decât cea dată de veniturile efective și cele estimate la începutul anului (-9,6 mld lei), ceea ce a dus la diminuarea deficitului țării cu 1,2 miliarde lei față de proiecția din legea bugetului aprobat.

Diferența între veniturile totale ale bugetului țării (BGC) între estimările de la sfârșitul anului 2016 (31 dec) și programul inițial aprobat pentru anul 2016 se ridică la -9,6 miliarde de lei, care provin din următoarele diferențe principale:
– sumele primite de la UE: -8,3 miliarde de lei;
– impozite și taxe pe bunuri și servicii: -3 miliarde lei, care provin din TVA: – 0,7 mld lei; accize: – 0,5 mld lei, iar restul din alte taxe și impozite pe bunuri și servicii;
– venituri nefiscale: – 1,3 miliarde de lei;
– Aceste diferențe au fost parțial acoperite de surplusurile din încasările pe impozitul pe profit, salarii, venit și câștiguri din capital: +2,9 miliarde lei.

Diferența între cheltuielile totale ale bugetului țării (BGC) între estimările de la sfârșitul anului 2016 (31 dec) și programul pentru anul 2016 se ridică la – 10,8 miliarde de lei, care provin din:
– transferurile total: -5,7 miliarde de lei, care provin în mare parte din proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile: -6,6 mld lei și din alte transferuri -1,4 mld lei, dar și de transferurile între unitățile administrative: -0,4 mld lei; compensate de surplusul de 2,4 mld lei de la transferurile pentru asistența socială;
– cheltuielile cu bunuri și servicii nerealizate: -2,9 miliarde lei;
– cheltuielile cu personalul : – 0,5 miliarde de lei;
– cheltuielile de capital/investiții: -0,5 miliarde lei.

Ceea ce inseamnă că deficitul estimat cu care se închide bugetul țării în anul 2016 este cu 1,28 miliarde de lei mai mic decât cel proiectat. Mai exact -19,6 miliarde lei estimat la 31 dec 2016 (-2,6% din PIB) față de cel proiectat inițial în legea bugetului de -20,9 miliarde lei (-2,8% din PIB).

image

imageimage

 

image