Implicaţii potenţiale ale scăderii populaţiei cu 2-3 milioane în urma recensământului

20 octombrie 2011   |  39 comentarii

Consecinţe ale eventualei scăderii a populaţiei cu 2-3 milioane:

  • nu vom avea mai mulți șomeri,
  • nu vom fi nici mai bogați, nici mai săraci,
  • nu vom fi nici mai slab reprezentați în Parlament,
  • dar cu siguranţă vom avea o populaţie mai puţin numeroasă, aşadar un potenţial mai mic de creştere a consumului intern.

Nu vom fi nici mai bogaţi, nici mai săraci.

PIB-ul pe cap de locuitor va creşte doar pentru că PIB-ul total se va împărţi la mai puţine persoane. Prin urmare, la o reducere a populaţiei cu 2 milioane de locuitori, PIB-ul pe cap de locuitor va creşte cu aproape 3000 de lei, ajungând la 27.439 lei/an faţă de nivelul actual de 24.459 lei/an. Dacă vom avea o scădere mai drastică, deci în cazul unei populaţii de 18 milioane, PIB/loc va ajunge chiar la 28.964 lei/an, în creştere cu peste 18%.

Nu vom avea mai mulți șomeri.

Este posibil ca rata şomajului să crească din cauza scăderii populaţiei active, plecată la muncă în străinătate, însă numărul de șomeri va rămâne același. Menţionez că luăm în calcul cel mai negativ scenariu, în care cele 2-3 milioane de locuitori fac parte din populația activă.

Aşadar, în cazul „dispariţiei” scriptice a 2 milioane de persoane, rata şomajului ar putea ajunge la 8,9%. Raportat la situaţia economică actuală, tot am avea o rată a şomajului mai mică decât media UE, cu 0,6 puncte procentuale. La o reducere cu 3 milioane a populaţiei, rata şomajului va creşte la 10,15%. Am înregistra un nivel al şomajului asemănător Ungariei, care este în prezent de 10,3%, dar sub cel al Bulgariei (11,7%) sau Slovaciei (13,4%).

Vom avea mai puțini parlamentari, dar vom fi la fel de bine reprezentați

O reducere a populaţiei ar trebui să conducă la o ajustare corespunzătoare a numărului de parlamentari.

Păstrând regula prezenţei în Parlament a unui deputat la 70.000 de cetăţeni, numărul de deputaţi s-ar putea reduce de la 330 în prezent la 271 în cazul unei populaţii de 19 milioane locuitori, respectiv la 257 în cazul a 18 milioane locuitori.

Pe acelaşi calapod, al regulii de un senator la 160.000 locuitori, am putea avea doar 118 senatori la o populaţie de 19 milioane locuitori sau 112 reprezentanţi pentru 18 milioane cetăţeni, de la 137 existenţi în acest moment.

Sunt posibile şi alte modificări, de ordin administrativ, precum redimensionarea consiliilor locale şi modificări în alocările financiare către zonele cu populaţie mai mică.