Inca cateva idei pentru combaterea economiei subterane:

5 februarie 2009   |  6 comentarii

1. Indicatori de performanta fixati in avans si cunoscuti public pentru fiecare institutie publica. Nu sunt indepliniti, toti responsabilii pica. Fara adunari, fara discutii, fara comitete si comitii.

2. Executia bugetului sa fie facuta publica lunar.

3. Simplificarea legislatiei. Cei care-si doresc sa iasa din economia neagra trebuie sa stea la prea multe cozi la cel putin 3 insitutii. Prea dificil. Oricine vrea sa se declare platitor de taxe ar trebui sa petreaca la fisc maximum 5 minute.

4. Reducerea numarului de impozite si a contributiilor sociale – principala cauza a evaziunii la nivelul IMM-urilor (sa nu ne mai ascundem dupa deget).

5. Bugete multianuale de investitii.

6. Un comitet care sa urmareasca sumele ce ar putea fi obtinute de la UE, care sa faca un calendar cu disponibilitatea lor si cu gradul de acoperire a cofinantarilor. Cum statul nu poate acoperi tot, propun parteneriat public-privat pentru restul de bani, in asa fel incat sa se atraga mai mult. Mi-as dori ca in comitetul asta sa fie doar oameni sub 35 de ani care stiu engleza si care nu adorm atunci cand citesc legislatie.

7. Un program de sprijinire a economiei nu poate fi serios realizat atata timp cat nu suntem capabili sa sesizam cand se prabuseste “intr-un ritm neanticipat de nicio autoritate” un sector. Datele INS sunt estimate in corelatie cu ceea ce s-a intamplat cu un an inainte (adica se extrapoleaza sondaje curente pe evolutia de anul trecut), asa ca nu pot surprinde in timp real caderea economiei. Prin program de sprijinire a economiei inteleg:

o Deduceri fiscale: contributii sociale, impozit pe profit

o Parteneriate public-private care sa relanseze sectorul constructiilor

o Investitii productive ale statului (adica drumuri si sisteme de irigatii)

o Concedierea angajatilor la stat care nu produc nimic. Statul cheltuieste aiurea prea mult.