Media turbata sub talpa politicului

28 februarie 2010   |  53 comentarii

Voi ce posturi mai urmariti si ce presa cititi?

Politicul a infrant, cel putin pentru moment, puterea mass-mediei. De cate ori deschid un canal TV sau vreun ziar cunosc dinainte tonul si nuantele imprimate in actul jurnalistic. Cata plictiseala! Ma dezgusta politizarea excesiva si pervertirea verticalitatii jurnalistice devenita la fel de abuziva, insuportabila si absurda ca si actul politic in sine. Ma dezgusta in egala masura analistii si colegii politici „abonati” la diferite trusturi mediatice sau chiar la tabloide, cu aparitii constate ori pozitive, ori negative, atat de usor identificabile. Mi-e dor de analize impartiale, de fond, asa cum mai gasesc doar la Hotnews sau Dilema Veche. Mi-e dor de presa care informeaza si care formeaza opinii, care promoveaza conduite societale sanatoase.

Nu agreez defel polarizarea mediei si absenta impartialitatii in dezbaterea publica. Nu pot sa fiu in acord nici cu comunicarea exclusiva pe canalele prietenoase Guvernului, nici cu hartuirea nejustificata a reprezentantilor Guvernului pe canalele ostile. Senilele propagandei au distrus increderea in televiziuni, nu doar cea in Guvern. O spun sondajele, dar nimeni nu se grabeste sa faca publice si aceste concluzii.

– RTV si Antenele sunt montate pentru denigrarea publica a actului guvernamental si sacrifica nejustificat bunele intentii, in defavoarea romanilor.
– B1TV si OTV sunt montate pentru sustinerea initiativelor guvernamentale, fara a provoca in niciun fel decizia sau faptele publice, tot in defavoarea romanilor.

Calitatea media a scazut cu o viteza ametitoare si nu aduce niciun plus democratiei firave care ne incearca. Verticalitatea actului jurnalistic este grav pervertita in ambele sensuri si nimeni nu are de castigat din aceste practici excesiv politizate care ori frustreaza, ori prezinta hiperbolic gesturile decidentilor. Dam semnalul unei natiuni turbate, care nu poate selecta bobul de neghina , iar gradul de subculturalizare a populatiei este in favoarea imposturii si a manipularii.

Din cei mai buni prieteni ai romanului de rand, jurnalistii, au devenit caractere tranzactionabile pe tabla de sah politic. Luptati pentru independenta voastra! Devoalati impostura jurnalistica! Nu asteptati sa vina cutremurul chilian peste voi.

Cine altcineva sa mai cultive luciditatea si autenticitatea actului jurnalistic? Unde sunt reactiile societatii civile? Cine ar trebui sa lupte pentru independenta jurnalistilor?

Invariabil, ma intreb daca este posibila primenirea clasei politice fara o revolutie a jurnalismului si a justitiei in Romania. Cele din urma au asistat de prea multe ori pasive la impostura politica si publica.