Ministrul de Finanțe Teodorovici este definiția incompetenței

16 iunie 2015   |  6 comentarii

Ministrul de Finanțe Teodorovici este definiția incompetenței. După eșecul răsunător al introducerii și retragerii impozitului pe bacșiș, motiv pentru care PNL i-a cerut public demisia, acum recidivează. Ministrul de Finanțe ne anunță un non-sens: adoptarea Codului Fiscal în Parlament luna aceasta și un studiu pentru modificarea acestui nou Cod până la finalul anului. E vorba de o potențială măsură a introducerii TVA de 9% la apă.

Fac doua observatii legate de acest haos fiscal generat sub guvernul PSD:

1. Nu e sănătos să lansezi public promisiuni fiscale pentru care nu ai o analiză fundamentată de suport bugetar și impact economic. Avem o lista lungă de astfel de promisiuni neonorate, așa cum e cazul eliminării supra-accizei la carburant sau a taxei pe clădirile speciale. E o aiureală specifică politicii fiscale a PSD: când ia, ia, când promite că dă, uită!

2. Nu promiți un nou Cod Fiscal stabil însoțit de promisiunea modificării lui în lunile imediat următoare. E o aiureala specifică PSD: curat haos și impredictibilitate fiscală!

In paralel, același Ministru de Finanțe ne anunță că delegația FMI vine în România în data de 15 iulie 2015 și că adoptarea Codului este condiționată de acordul Comisiei Europene și al FMI.

Dacă puterea actuală își dorește cu adevărat să aplice măsuri de relaxare fiscală, propun să fie adoptate amendamentele pe care le-am propus la Codul Fiscal, cele dedicate reducerii cotei standard de TVA la 19% de la 1  ianuarie 2016, respectiv 16% de la 1 ianuarie 2018,  introducerea cotei reduse de TVA de 9% la serviciile de alimentare cu apă potabilă şi pentru irigații, alături de eliminarea supra-accizei la carburanți și a taxei pe clădirile speciale.