Monitorizarea lunara a absorbtiei fondurilor europene si stadiul de implementare a masurilor de stimulare a economiei
Nu doresc sa cert acum defel ratacirile inerente ale guvernantei economice din ultimii ani. Am facut-o cu totii mult prea des. Au fost aprig dezbatute, uneori cu rafinament, alteori cu o injusta stigmatizare. Astazi e luni si vreau sa fiu pozitiva. Poate si pentru ca fetita mea a implinit o saptamana. Va propun sa ne conectam la cel mai important ingredient al framantarilor actuale: increderea. Increderea ca lucrurile evolueaza in bine, chiar daca nu cu viteza pe care ne-am dori-o cu totii.
Monitorizarea lunara a absorbtiei fondurilor europene si stadiul de implementare a masurilor de stimulare a economiei ofera doar o palida imagine a realitatii economice romanesti. Totusi, ele se impun.
Mai intai pentru un adevar nezugravit in roz. In al doilea rand, pentru ca discursul public in materie capata dimensiuni grotesti, adeseori nejustificate. Disperarea neputincioasa a celor care si-au facut un murdar obicei din infierarea sistematica a cetatenilor impotriva guvernului actual – desi perplexitatea nu a fost niciodata solutia ideala – este contrabalansata de cateva evolutii net pozitive.
Asadar, ma rezum aici la doua decizii salutare care au vizat:
1. Prezentarea unui raport lunar sub forma unei Carte Albe a absorbţiei fondurilor europene. Asadar, fiecare autoritate de implementare prezinta lunar un raport transparent privind absorbţia fondurilor structurale, care cuprinde în principal evaluări punctuale pe programe şi proiecte, precum şi principalele probleme identificate şi modalităţi de ajustare. Astfel sunt vizibile vitezele diferite in progresul absorbtiei fondurilor europene si sunt preluate semnalele consultantilor privati activi pe piata.
a. Platile efective catre beneficiari – care au atins 903 milioane euro in prezent – au crescut in prima jumatate a anului 2010 cu 52% fata de sfarsitul anului 2009 si de cinci ori fata de sfarsitul anului 2008. Dintre acestea, cele mai mari plati s-au facut pana acum prin Programul Operational Regional.
b. Dinamici similare cunoaste si valoarea proiectelor aprobate, care acopera 3,3 miliarde euro la mijlocul anului 2010: 53%, respectiv de 4,5 ori la aceleasi perioade de raportare ca mai sus.
c. Proiectele depuse se ridica la un cuantum de 10,31 miliarde euro la 30 iunie 2010, adica cu 35% mai mult decat la sfarsitul anului 2009 si de 3,2 ori mai mult decat la sfarsitul anului 2008.
Vezi sinteza aici: Bilant fonduri europene – iulie 2010
2. Stadiul de implementare a pachetului de masuri pentru stimularea economiei:
a. Sprijinirea IMM-urilor prin acordarea de ajutoare de stat în valoare de maxim 200 mii euro (ajutoare de minimis).
b. Amânarea la plată a obligaţiilor restante ale agenţilor economici afectaţi de criza economico – financiară.
c. Încurajarea investiţiilor prin neimpozitarea profitului reinvestit.
Aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru achiziţionarea unei locuinţe sociale.
d. Achitarea datoriilor administraţiei centrale către agenţii economici: facturi restante şi lucrări recepţionate şi nefacturate.
e. Reducerea/eliminare/comasare a unui număr de 215 taxe şi tarife cu caracter nefiscal.
f. Menţinerea cotei unice de impozitare la 16%.
g. Tratarea veniturilor în perioada de şomaj tehnic (maxim trei luni), după cum urmează: din punct de vedere al angajatului – ca venituri de natură non – salarială şi aplicarea regimului corespunzător de impozitare; din punct de vedere al angajatorului: scutirea de la plata contribuţiilor către bugetul de stat şi al asigurărilor sociale.
h. Sprijinirea firmelor care angajează şomeri pe locuri de muncă nou – create prin scutirea de la plata Contribuţiei de Asigurări Sociale.
Programul „Prima casă”.
i. Sprijinirea IMM-urilor prin intermediul Fondului de Garantare şi Contragarantare a IMM.
j. Oferirea de garanţii guvernamentale pentru beneficiarii proiectelor finanţate din fonduri structurale în domenii prioritare pentru economia românească.
k Sprijinirea asociaţilor de proprietari prin garanţii de stat pentru contractarea creditelor în vederea reabilitării termice a locuinţelor.
La acestea se adauga urmatoarele intentii:
l. Eliminarea impozitului minim in toamna anului 2010.
m. Sprijinirea tinerilor întreprinzători prin facilitati care vor fi aprobate pana la sfarsitul acestui an.
n. Simplificarea mecanismelor birocratice – vizand unificarea declaraţiilor începând cu 1 ianuarie 2011.
o. Salarizarea unitară – demarata in 2009 si finalizata pana la sfarsitul anului 2010.
p. Eliminarea pensiilor care nu au la bază principiul contributivităţii – se reevaluează un număr de aproximativ 200.000 de pensii speciale, cu excepţia magistraţilor, potrivit deciziei Curţii Constituţionale; de asemenea, se reevaluează pensiile acordate abuziv pe motiv de boală.
r. Adoptarea celor patru coduri, din domeniul justiţiei.
s. Procesul de descentralizare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi administraţiei publice locale.
t. Implementarea Legii Parteneriatului Public – Privat adoptata de curand in Parlament.
Vezi detalii cu privire la impactul financiar, termen sau numar de beneficiari aici: Masuri de stimulare economica – iulie 2010
Comentarii 27
Andreea, gresesti cand afirmi: SUA si Japonia sau Israel si Finlanda … au devenit cele mai competitive natiuni ale lumii tocmai prin stiinta organizarii inedite, a managementului societal si privat original, creativ.
Evreii au cele mai multe premii Nobel, adica e vorba de stiinta, de capacitatea de a FACE CEVA; Germania face BMW-uri etc., etc. Noi nu facem nimic, dam insa din guri de tzutzari care „organizeaza” nimicul, neantul. Invartim tot felul de vorbe, de forme fara fond, vorba lui Eminescu. Cand vine vorba de realitate, de a PRODUCE CEVA, constatam ca nu avem ingineri competitivi, nu avem invatamant, nu avem infrastructura, nu mai avem medici. In schimb, avem puzderie de „admistratori de afaceri”, „consultanti”, „specialisti in adm.publica”, pe scurt, taietori de frunze la caini, care ar muri de foame daca ar trebui sa-si castige existenta, asa, pur si simplu, facand ceva !
Mai bine ceva decat de loc, mai bine mai tarziu decat … prea tarziu. Planului de Monitorizarea lunara a absorbtiei fondurilor europene ….. ” ii lipseste insa o functie esentiala, fara de care acest instrument ramane doar un simplu „aparat de masurat” esecul.
Ma refer la setul/normele de masuri menite a identifica, mai intai, unde este buba si de a debloca/indrepta/corija erorile de parcurs.
Nu este cazul sa asteptam implementarea si concluziile monitorizarii cu pricina pentru a identifica una dintre cauzele/bubele principale, anume deficitul de functionari publici din cadrul ordinatorilor de credite inzestrati nu doar cu stiinta/competentele aferente acestui job dar, in special cu buna credinta si onestitatea , cu minima responsabilitate.
Am triste si descurajante experiente cu privire la profesionalismul si verticalitatea celor ce ar trebui sa fie motorul absorbtiei de fonduri structurale, am feedback-uri de la multi alti intreprinzatori ce au trait acelasi tip de experienta, bref, avem (aveti, voi guvernul) o grava/majora si insurmontabila problema, calitatea resursei umane angrenate in succesul/insuccesul acestei operatiuni.
Nu stiu ce anume se poate face, daca stimulentele materiale/banesti sunt solutia sau un import masiv de nemti/spanioli/italieni sau chiar greci care sa se puna pe treaba.
Am temerea ca nici dublarea retributiei nu va putea vindeca metehnele/deficitele de gandire ale majoritatii acestor functionari
Multe idei interesante pe aici. Cineva ar trebui sa le adune si sa le foloseasca.
As vrea sa spun si eu ceva despre programul de relansare economica: este atat de firav si cuprinde foarte multe greseli, atat de conceptie cat si greseli voite ,care sa permita coruptia.
O sa va dau cateva exemple: Programul Prima casa, atat timp cat include si vanzarea locuintelor deja construite, nu prea incurajeaza economia ci doar indatorarea la banci, dar nimic nou nu se produce: nici locuri de munca, nici materiale de constructie, nici case noi nu apar. Sau „Rabla”, care nu incurajeaza nimic, decat mentinerea profiturilor fimelor de vanzari auto. Cu exceptia DACIA, dar atunci trebuia gandit altfel.
Sprijinirea IMM-urilor prin acordarea de ajutoare de stat în valoare de maxim 200 mii euro – cred ca mai importanta era sprijinirea infiintarii de noi firme, statul avand doar obligatia sa examineze domeniile economiei in care avem nevoie de investitii urgente si sa directioneze banii acolo. Altfel se poate ajunge in situatia in care deja suntem, sa sprijinim un abator ( s-au construit cu zecile) dar care nu are ce taia, pentru ca nu avem suficiente ferme de animale . Poate nu e cel mai bun exemplu, dar cred ca e sugestiv.
Amânarea la plată a obligaţiilor restante ale agenţilor economici afectaţi de criza economico – financiară- Intreb: De ce? Marea lor majoritate vor astepta ca in final sa le fie sterse. Tot pe motiv de criza.
Sprijinirea IMM-urilor prin intermediul Fondului de Garantare şi Contragarantare a IMM. As miza mai mult pe infiintarea de noi firme. Nu uitati ca multi oameni din sectorul privat, dar si din cel bugetar au fost concediati si nu pot gasi locuri de munca, asa ca de unde crestere economica.
S-a tot vorbit despre coruptie, economie subterana, care sunt masurile?
S-a tot vorbit despre eficientizare. Sincer nu am vazut nimic. In nici un domeniu.
Restul masurilor expuse sunt atat de putin importante, de fapt ele frizeaza normalul, care e greu de atins in Romania.
de cind se zvonea ca sintem in criza (noi am intrat in criza sa fim in trend, este un pretext criza la noi) am zis ca singura solutie sa iesim din ea sint boasele! am avut dreptate!
cred ca la noi este o criza artificiala (dar asa putem sa ne panicam, sa ne imprumutam, sa ne dea fmi *u*e, sa dam cfr moca, sa umilim medicii/profesorii etc).
am fost la o banca sa cer scrisori de garantie bancara sa merg la licitatii, greuuuuuu, nu merita (mi se pare ca sint incuiati la cap astia- si merita falimentul: nu te ajuta cu nimic sa faci cifra de afaceri mare, dar cind o ai abia asteapta sa ti ia comisioane)
daca eficientizezi, tai coruptia si ec. subterana nu mai au bani partidele sa ne minta, si ei trebuie sa ne minta constant!
asa ca nimeni (din cei cu putere de decizie) nu vrea sa schimbe sistemul asta putred, cei care au constientizat ca mizeria trebuie inlaturata sint citiva, dezbinati, sporadici cu putere zero!
nu s pesimist, doar realist.
colonia asta nu i de mina a doua, e de a 10-a! (rusinea lumii)
sint curios cine s preferatii fmi pt preluarea cfr (berceanu=mission complete!_) si daca a putut disparea o flota, pot sa dispara si toate vagoanele de marfa?
dar meritam: soarele se invirteste in jurul pamintului, exista un nene in nori care creeaza formele de viata iar daca sintem obedienti ne da viata vesnica, isarescu i de incredere (iar a iesit pe sticla!), stam pe o comoara dar avem impresia ca sintem saraci lipiti!