Normele de aplicare ale OUG 32/2016 pentru scutirea de impozit a cercetătorilor așteaptă semnătura Ministerului Muncii și a Ministerului Agriculturii pentru a fi publicate

8 septembrie 2016   |  3 comentarii

Guvernul a adoptat recent Ordonanța de Guvern nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, care vizează acordarea unui tratament fiscal favorabil veniturilor din salarii și asimilate salariilor, obținute de către persoanele fizice care activează în domeniul cercetării-dezvoltării. Aceasta ar trebui să se aplice începând cu 1 august 2016, însă din lipsa normelor de aplicare tot procesul riscă să fie întârziat. Astfel, în data de 31 august a.c, am trimis către Ministerul Educației și către Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare o întrebare parlamentară prin care am solicitat următoarele:

Pentru: Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice

             Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare

În atenția: Domnului ministru Mircea Dumitru

                   Domnului președinte Mihai Robert Dima

Din partea:  Doamnei deputat Andreea Maria Paul

Tema: OUG nr. 32/2016 privind  acordarea unui tratament fiscal favorabil pentru persoanele fizice care activează în domeniul cercetării-dezvoltării

Stimate domnule ministru,

Stimate domnule președinte,

Supun atenției dumneavoastră problema care mi-a fost adusă la cunoștință, la cabinetul meu parlamentar, cu privire la neaplicarea prevederilor OUG nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, din lipsa normelor de aplicare. Această Ordonanță vizează acordarea unui tratament fiscal favorabil veniturilor din salarii și asimilate salariilor, obținute de către persoanele fizice care activează în domeniul cercetării-dezvoltării și se aplică începând cu 1 august 2016, conform prevederilor legale.

Având în vedere cele expuse mai sus vă rog să ne răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Când vor fi publicate aceste norme de aplicare a OUG nr. 32/2016?
  2. De când vor beneficia cercetătorii efectiv de prevederile acestei Ordonanțe?

Normele de aplicare ale OUG nr. 32/2016 sunt cuprinse în proiectul de Ordin comun al Ministerului Educației, Ministerului Economiei,  Ministerului Muncii, Ministerului Agriculturii, Ministerului Finanțelor Publice, care se află în curs de semnare la Ministerul Muncii și Ministerul Agriculturii, potrivit răspunsului privind de la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare. Domnul ministru al Educației a întreprins măsuri pentru urgentarea acestui ordin astfel încât prevederile OUG nr. 32/2016 să poată fi aplicate conform termenului legal. Întreg răspunsul poate fi găsit aici.