O guvernare netransparentă nu poate fi onestă

14 iunie 2013   |  14 comentarii

Ponta își ascunde propriile decizii de ochii românilor cu aroganță. Netransparența deciziilor, a numirilor în companiile de stat, a cheltuielilor publice, a proiectelor și strategiilor guvernamentale ne costă și corupe. O guvernare netransparentă nu poate fi onestă.  Premierul a promis lumină, dar oferă întuneric și zilnic multă vorbărie goală.

Lacune, încălcări și abuzuri ale guvernării USL pe care le-am transmis Premierului Ponta prin interpelări parlamentare au fost tratate cu aroganță. Am acuzat în repetate rânduri lipsa de transparență a actului de guvernare. Răspunsurile guvernanților fie au absentat, fie au fost lipsite de coerență, fie s-au eschivat pasând responsabilitățile către altcineva. Presiunea PDL s-a dovedit totuși benefică. S-au actualizat veniturile salariale ale angajaților ministerelor pe site-urile proprii – cu doua excepții: Mediu și Dezvoltare Regională -, parțial achizițiile publice și investițiile.

Iată cât de opacă este guvernarea actuală. Câteva exemple:

Într-o interpelare din aprilie 2013 am solicitat lista persoanelor desemnate de către statul român să ne reprezinte în fiecare companie majoritară sau minoritară de stat, cu precizarea detaliilor personale (nume, funcție, compania și anii de experiență în domeniul respectiv). Răspunsul Premierului Ponta a fost: „desemnarea reprezentanților se face prin act administrativ cu caracter individual, iar obligativitatea publicării acestor acte normative în Monitorul Oficial nu este prevăzută în actele normative aplicabile în materie”. A omis să spună că are obligația legală de a răspunde la solicitările parlamentarilor. Cu alte cuvinte, marca aroganței Ponta: în întreprinderile de stat poate fi numit în funcție orice individ apropiat intereselor puterii, fără evaluarea criteriilor de competență sau integritate și fără știrea cetățenilor și a parlamentarilor.

Cum sunt cheltuiți banii românilor în construcția de autostrăzi? Câți kilometri au fost realizați în 2012? Câți bani au fost plătiți pentru aceste tronsoane? Au fost respectate standardele de cost? Răspunsul Ministerului Transportului a fost simplu și sec: „CNADNR a fost trecută sub autoritatea Departamentului pentru Infrastructură și Investiții Străine, prin urmare ministerul este absolvit de orice griji și responsabilități ce țin de domeniul infrastructruii drumurilor și autostrăzilor de interes național”. Așadar, Ministerul Transporturilor nu mai urmărește modul în care sunt gestionate fondurile publice și se spală pe mâini de orice responsabilitate.

Am întrezărit un licăr de speranță atunci când semnalam că transparența cheltuielilor publice ale ministerelor este deficitară. Îl informam pe Premier în februarie 2013 că majoritatea datelor despre veniturile salariale, achiziții, investiții și plăți efectuate de ministere se opresc la ultima lună de guvernare a PDL, aprilie 2012. În preajma sărbătorilor de Paște, Ponta anunța cu surle și trâmbițe că pe site-urile ministerelor vor putea fi accesate aceste informații de interes public. Feeria sărbătorilor pascale a trecut, iar locotenenții lui „Il Dottore” au rămas blocați. Dovada: actualizarea acestor date repornește și se oprește la luna aprilie a acestui an (vezi ANEXA 1).

USL încalcă grav și sistematic legea transparenței decizionale numărul 52 din 2003 care prevede consultarea cetățenilor asupra problemelor de interes public ce urmează să fie dezbătute de autorități. Cascada de 47 de ordonanțe de urgență adoptate fără consultări publice și publicate în grabă dau semnul proastei și slabei guvernări, decuplate de cetățean.

Dacă la promisiuni electorale neonorate guvernarea USL e campioană, la proiecte și strategii se află în beznă totală. Am întrebat care sunt proiectele lansate în primul an de guvernare? Proiectele avute în vedere pentru demarare? Proiectele estimate că vor fi finalizate în perioada 2013 -2016? Care este stadiul în care se află? Care sunt costurile aferente și distribuția riscului financiar între stat și partenerul privat? Care este termenul estimat pentru punerea lor în funcțiune? Răspunsurile: până în prezent nici unul! USL e repetent la transparență.

În concluzie, avem o guvernare mult mai stufoasă sub USL, cu 27 de miniștri față de 18 în guvernarea anterioară, mai ignorantă și mai obscură, fără răspunsuri la cele mai elementare solicitări privind viitorul nostru.