Pensia specială medie civilă este de două ori mai mare decât cea militară și de 7 ori mai mare decât pensia medie din sistemul de asigurări sociale de stat

1 septembrie 2016   |  2 comentarii

Pensiile speciale au creat privilegii și disproporții mari în sistemul public de pensii.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale se ridică, în România, la 161.661 de persoane, iar fondul total de pensii speciale este de 6,5 miliarde de lei în acest an. Dintre aceștia, 154.052 sunt pensionari militari și 7.609 pensionari civili (diplomați, magistrați, grefieri, funcționari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori – Curtea de Conturi).

Fondul pensiilor speciale al militarilor se ridică la 5,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o pensie specială militară medie de 3.226 lei pe lună.

Fondul pensiilor speciale al civililor se ridică la 588 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o pensie specială civilă medie de 6.438 lei pe lună.

Așadar, pensia specială medie civilă este de două ori mai mare decât pensia specială medie militară și de 7 ori mai mare decât pensia medie din sistemul de asigurări sociale de stat.

Despre pensiile celor 5 milioane de români din sistemul contributiv și din agricultură găsiți detalii aici:http://www.stiripesurse.ro/ca-i-romani-au-pensia-peste-10-mii-de-lei-pe-luna-i-care-este-pensia-cea-mai-mare-din-ara_1142996.html

Nu cred că astfel de decalaje în sistemul public de pensii sunt acceptabile. Principiul contributivității este unul corect și echitabil față de cetățenii României. Nu am susținut niciodată pensiile speciale ale parlamentarilor și cred că propunerea PNL pentru eliminarea acestora este corectă și necesară.