Pensia specială medie civilă este de două ori mai mare decât cea militară și de 7 ori mai mare decât pensia medie din sistemul de asigurări sociale de stat
Pensiile speciale au creat privilegii și disproporții mari în sistemul public de pensii.
Numărul beneficiarilor de pensii speciale se ridică, în România, la 161.661 de persoane, iar fondul total de pensii speciale este de 6,5 miliarde de lei în acest an. Dintre aceștia, 154.052 sunt pensionari militari și 7.609 pensionari civili (diplomați, magistrați, grefieri, funcționari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori – Curtea de Conturi).
Fondul pensiilor speciale al militarilor se ridică la 5,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o pensie specială militară medie de 3.226 lei pe lună.
Fondul pensiilor speciale al civililor se ridică la 588 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o pensie specială civilă medie de 6.438 lei pe lună.
Așadar, pensia specială medie civilă este de două ori mai mare decât pensia specială medie militară și de 7 ori mai mare decât pensia medie din sistemul de asigurări sociale de stat.
Despre pensiile celor 5 milioane de români din sistemul contributiv și din agricultură găsiți detalii aici:http://www.stiripesurse.ro/ca-i-romani-au-pensia-peste-10-mii-de-lei-pe-luna-i-care-este-pensia-cea-mai-mare-din-ara_1142996.html
Nu cred că astfel de decalaje în sistemul public de pensii sunt acceptabile. Principiul contributivității este unul corect și echitabil față de cetățenii României. Nu am susținut niciodată pensiile speciale ale parlamentarilor și cred că propunerea PNL pentru eliminarea acestora este corectă și necesară.
Comentarii 2
Daca nu ar fi atat de jenanta diferenta intre vorbe si fapte si intre dorinta si putinta ar fi idealul de normalitate in aceasta tara si in acest domeniu.Credeti ca va mai avea politicul inca o data curajul necesar?
Stimata doamna,
Se vede oare in postarea dvs aceeasi abordare de pe vremea guvernului boc si anume:
1. Sa ne intrebam de ce au unii pensii mari si foarte mari si nu de ce majoritatea avem pensii asa de mici?
2. Sa nu intrebam pe cei care guverneaza de ce pensiile si salariile sunt, in marea lor majoritate, foarte mici si de ce nu se iau masuri pentru cresterea nivelului de trai al populatiei?
3. De ce guvernele acestei tari au fost si sunt preocupate de ‘alinierea’ preturilor cu cele din UE dar nu intreprind aproape nimic pentru ‘alinieres’ veniturilor?
4. De ce toate guvernele au gasit, fara sa se planga, resurse financiare pentru acordarea ajutoarelor de stat multinationalelor dar se plang tot timpul ca nu au bani pentru a majora pensiile si salariile ( inclusiv guvernul boc acordand, cf unei declaratii recente a dlui Basescu, cca 800 milioane de euro ca ajutor pentru multinationale)?
Din postarea dvs nu este clar ce doriti :
-eliminarea tuturor pensiilor ‘speciale civile’?
– desfiintarea pensiilor militare, cu traditie de la Cuza pana la Boc si utilizate si in prezent, in diverse formule, in toate statele membre NATO ?
-reintroducerea cheltuielilor aferente pensiilor militare in bugetul sistemului public de pensii ( si asa deficitar) in loc sa fie platite din bugetul apararii ( asa cum a fost pana la guvernul boc)?
– sau doar desfiintarea pensiilor parlamentarilor?
– ‘taierea’ pensiilor speciale sau majorarea celorlalte pensii?
Aceste precizari sunt necesare a fi facute de dvs, astfel ca cetateanul sa fie lamurit ce doriti…