Pragmatismul lui Basescu loveste in populism si in incultura economica

5 martie 2010   |  51 comentarii

Presedintele Basescu le dovedeste politicienilor ca nu trebuie sa fie doxa de economie ca sa inteleaga de ce e nevoie acum de masuri administrative si economice dure, orientate cu prioritate catre investitii, insotite de masuri sociale prudente. Stiu ca, de prea multe ori, ratiunea si responsabilitatea par atuuri straine ale decidentilor politici. Noutatea actualelor decizii de politica publica devine automat produs public nedigerabil de catre populisti si oportunisti, darminte de catre beneficiarii de privilegii pana deunazi direct afectati.

Sa ma explic.

Traian Basescu declara astazi:Va trebui să înţelegem că nu putem cheltui mai mult decât producem. Efectul ar fi ca la sfârşitul lui 2010 să facem un nou împrumut ca să putem plăti toate facilităţile de care au beneficiat unele categorii în mod nejustificat„.

Unii jurnalisti au interpretat gresit, mai mult sau mai putin rau intentionati, si s-au grabit sa ma intrebe de ce avem nevoie de al doilea imprumut de la FMI? Te obisnuiesti repede cu socurile informationale in politica, dar, cu toate astea, o astfel de intrebare m-a cutremurat.

Dupa lectura declaratiei cu pricina am inteles si am declarat pentru Gandul, aici, urmatoarele:

Andreea Paul (Vass), consilier al premierului Emil Boc, consideră că preşedintele Băsescu a vorbit strict despre un caz ipotetic, un scenariu despre ce s-ar putea întâmpla în cazul în care nu vor fi aplicate măsurile de reformă ale Guvernului Boc. „Nicidecum nu este vorba de un nou împrumut. Este exclus. Preşedintele Traian Băsescu a încercat să evidenţieze un caz ipotetic al non-aplicării întocmai a reformelor programate de Guvernul Emil Boc”, a declarat pentru Gândul Andreea Paul (Vass), consilier al premierului Emil Boc.”

Oare parlamentarii inteleg acest mesaj, acum, cand se discuta despre sistemul unitar de pensii?

Avertismentul privind posibila majorare în următorii ani a cheltuielilor cu pensiile este inclus în proiectul Programului de convergenţă pentru perioada 2009-2012: „În condiţiile în care nu se vor realiza economii prin reducerea numărului de pensionari pe caz de boală din reexpertizarea stării de sănătate a acestora, este necesară suplimentarea anuală cu două miliarde lei, pe termen mediu, a cheltuielilor cu pensiile. De asemenea, asigurările pentru şomaj pot fi mai mari decât cele estimate în condiţiile unei rate a şomajului superioară celei din scenariul de bazăRata şomajului ar putea ajunge la 9% la finele acestui an, într-un scenariu de risc, cu 1,7 puncte procentuale peste proiecţia de bază luată în calcul de Guvern, şi ar urma să coboare la 6,7% anul viitor, ca efect al reluării creşterii economice„.

Pentru cei interesati de alte opinii legate de reforma pensiilor iata o sustinere activa din partea expertilor SAR aici si o propunere constructiv-critica din partea domnului avocat Gabriel Biris in emisiunea Legea afacerilor de la Monney Channel strong>aici.