Primele proiecte care vor fi dezvoltate în regim de parteneriat public-privat in Romania
Guvernul a definitivat azi primele proiecte care vor fi dezvoltate în parteneriat public-privat în domeniile de transport, energie, dezvoltare regională, mediu, sănătate şi justiţie, dupa ce legea PPP a fost adoptata la sfarsitul anului 2010. Aceste proiecte vin în completarea investiţiilor de la bugetul de stat sau a investiţiilor din fonduri europene. Iata aici pledoaria mea din 2009 pentru sustinerea PPP-urilor ca proiect major pentru Romania.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii:
- Autostrada Comarnic-Braşov – în regim de concesiune
- Autostrada Sibiu – Piteşti – 116 km,
- Autostrada Ploieşti – Buzău – Focşani – 133 km
- Centura de sud a Capitalei şi Centura de nord a Capitalei, ambele în regim de autostradă
- Autostrada Târgu-Mureş – Iaşi – Ungheni – 307 km.
Ministerul Economiei:
- Hidrocentrala Tarniţa – Lăpuşteşti – o investiţie estimată la 1,1 miliarde de euro
- Finalizarea Unităţilor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă – proiect estimat la 4 miliarde de euro
- Termocentrala de la Doiceşti – investiţie estimată la 700 milioane de euro
- Proiectul internaţional AGRI (Azerbaidjan – Georgia – România), respectiv interconectorul de gaze.
În domeniile mediu şi agricultură:
- Amenajarea Canalului Siret-Bărăgan în regim de parteneriat public-privat, investiţie estimată la 200 de milioane de euro, pentru care vor colabora Ministerele Mediului şi Agriculturii. Acest proiect va rezolva atât problemele legate de irigaţii, cât şi problemele legate de alimentarea cu apă şi protecţia împotriva inundaţiilor.
Ministerul Dezvoltării Regionale:
- Proiectul Eco din cartierul Ghencea, Bucureşti, care se va întinde pe o suprafaţă de 100 de hectare şi care vizează construcţia a 10.000 de locuinţe şi alte utilităţi.
- Proiectul Esplanada – estimat la 800 – 900 milioane de euro
- Finalizarea Canalului Dunăre – Bucureşti – un proiect cu implicaţii multiple atât navigabile, turistice, economice, irigaţii şi care practic a fost abandonat – va fi realizat de MDRT în parteneriat cu Ministerul Transporturilor.
- Podul rutier peste Dunăre, între Brăila şi Tulcea, – un proiect realizat, de asemenea, în parteneriat cu Ministerul Transporturilor şi cu participarea şi sprijinul Consiliilor judeţene Tulcea şi Brăila.
În domeniul sănătăţii:
- Construcţia în parteneriat public – privat a şase spitale regionale de urgenţă în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi, Craiova şi Bucureşti.
- Centrul de sănătate „Ana Aslan”– proiect care va fi realizat în parteneriat de Ministerul Sănătăţii şi MDRT.
Ministerul Justiţiei:
- Realizarea unui penitenciar în regim de parteneriat public-privat, după modelul anglo-saxon.
Care sunt propunerile dumneavoastra?
Comentarii 13
@ Andreea,
1.Privatizarea companiei nationale de gaz si petrol si devalizarea societatilor de stat
2. Curtea Constitutionala a dat cele mai multe decizii din toata istoria ei.
3. Reducerea salariilor bugetarilor si cresterea impozitelor
4. Subminarea autoritatii parlamentului pentru adoptarea Legii Muncii
5. Distrugerea clasei mijlocii, profesorii si medicii desconsiderati.
6.Niciun policitian acuzat de fapte de coruptie nu a fost vreodata condamnat.
7.Bancile din Argentina au transferat economiile cetatenilor in conturile bancilor mama.
8.Supraevaluarea costurilor investitiilor in infrastructura.
Suna cunoscut?
Acestea sunt imprejurarile in care Argentina a ajuns in colaps.
Delatii aici:
http://www.youtube.com/watch?v=ksoha6uPHa4&feature=player_embedded
„Care sunt propunerile dumneavoastra?”
Acum 30-40 de ani era un obicei in uzine. Echipele de intretinere (electricieni si lacatusi) erau 4-5 ani impartite pe sectii si apoi se considera ca era mai bine ca sa fie comasate si sa deserveasca intreaga uzina.Dupa alti 4-5 ani se imparteau din nou pe sectii.
Asa si cu investitiile. Odata se considera ca e bine sa ne apucam de cat mai multe investitii.Apoi se considera ca trebuie terminate cele incepute si nu putem sa ne permitem sa incepem altele.
Unii din castigatorii bramburelii cu investitiile sunt cei care fac si refac de multe ori studii de oportunitate, fezabilitate,etc,etc,etc.
Dar,desigur ca asta nu are legatura cu parteneriatul public-privat.
PS.- Era sa uit. Propunerea ar fi sa fie mai putine investitii simultan dar sa fie realizate mai repede.
toate bune și foarte bune, dar după eșecurile din ultimii doi ani si patru luni nu vad cum veți realiza aceste mărețe obiective într-un an și jumătate sau măcar 50% din ele . asta deoarece pana acuma au fost doar intenții in tot ceea ce ati făcut. vorbesc asa ținând cont de povestioara cu cel care striga ca vin lupii la oi ca sa fenteze pe alți oameni iar când au venit lupii nu l-a crezut nimeni.
Eu am cateva proiecte incheiate de care sunt incantata. De acord ca mai putem face multe.
China are de cheltuit urgent două trilioane de dolari. Nu găsim noi nişte sectoare în care să facem parteneriat cu China?!
Nimic despre proiectele/programele de reconstructie industriala a tarii.Cit despre restul,se vede ca se apropie campania electorala !
V-am mai atasat o data programul de reindustrializare de pe site-ul Ministerului Economiei. Va rog mult sa va trimiteti propunerile catre dansii pentru revizuirea documentului strategic.
Sincer, cred ca legea poate fi imbunatatita.
Varianta actuala nu permite (din ce am citit acum, la o usoara trecere in revista a ei) ca, de exemplu, o UAT (comuna pana in 5000 de locuitori) sa incheie in mod direct un acord cu un investitor interesat.
De exemplu: daca eu, om de afaceri, as dori sa construiesc un centru medical intr-o comuna/oras din Romania in parteneriat public-privat, ar trebui ca acest proiect, desi prin PPP, sa treaca prin SEAP, tot sistemul de achizitii publice – pentru ca are partener public.
Trebuie putin regandita legea si vazuta legislatia „colaterala” (alt termen nu imi vine in minte).
Ideea e buna, chiar foarte buna (doar stiti ca de obicei va critic – si pe blog si prin mail), dar mai trebuie lucrat la implementare.
Cred ca i-am luat-o inainte premierului Boc. Ideea asta nu v-am trimis-o prin mail anul trecut?
http://codrinpaveliuc.finantare.ro/2011/04/29/un-sfat-pe-zi-management-privat-companii-de-stat/
daca vreti sa iesiti din criza de ce nu dati subventiile la bovine la timp pentru ca fermierii sa-si plateasca imputurile ? dar va grabiti sa le blocati conturile si sa va luati taxele si impozitele !!! si vorbiti de parteneriate public private !!! stabiliti aceste parteneriate cu posibilii parteneri autohtoni si incepet cu agricultura , pentru ca numai agricultura ne poate scoate din necaz la ora asta. este pacat de potentialul agricol pe care il avem si nu il exploatăm.
Nu vad legatura cu ceea ce se discuta aici.
cum nu are legatura cu ceea ce ai scris mai sus ? Doar trebuie extins acest proiect si in alte ramuri ale agriculturii :
În domeniile mediu şi agricultură:
Amenajarea Canalului Siret-Bărăgan în regim de parteneriat public-privat, investiţie estimată la 200 de milioane de euro, pentru care vor colabora Ministerele Mediului şi Agriculturii. Acest proiect va rezolva atât problemele legate de irigaţii, cât şi problemele legate de alimentarea cu apă şi protecţia împotriva inundaţiilor.
Crixus, ti-ai pierdut dreptul de a mai comenta pe acest blog dupa modul injurios de adresare. Nu te intereseaza de fapt niciun fel de dialog, ci improscarea cu mocirla la adresa oamenilor care nu au cum sa iti ofere un raspuns pe acest blog. Am promis un dialog civilizat pe acest blog si ma tin de promisiune.