Primul acord de comerț liber semnat la nivelul UE în care România a jucat rolul de stat membru activ, care își definește clar interesele și le promovează legitim în favoarea românilor, este cel semnat cu Canada

31 octombrie 2016

Acordul economic și comercial cuprinzător UE-Canada (CETA) va aduce o creștere economică potențială pentru România de peste 17 milioane de euro și o scădere a costurilor pentru exportatorii români cu peste 1,5 milioane de euro din estimările meleCETA va reprezenta șansa companiilor românești de a participa la licitațiile de achiziții publice canadiene în valoare de 30 miliarde de euro. Dar un mare beneficiu obținut de către România, în calitate de stat membru UE, este eliminarea vizelor pentru români în viitorul foarte apropiat. Iar aici actuala Președinție și Guvernul  României au făcut ceea ce trebuia făcut: o politică activă a României ca stat membru, care își definește clar interesele și le promovează legitim în favoarea românilor. 

România a fost de prea multe ori absentă sau neimplicată, cu o atitudine mai degrabă pasivă, când a venit vorba de acorduri importante negociate și semnate la nivelul UE. De altfel, am atras atenția asupra costurilor pasivității României din cadrul negocierile TTIP, în capitolul „România: o economie mică, surprinsă de oportunităţile TTIP. Ce trebuie să facă România?” din volumul „România Transatlantică”. În cazul CETA, deşi Canada nu este unul dintre partenerii comerciali principali ai României, ţara noastră a obținut primul succes de etapă. Astfel, România începe să-și joace activ statutul de stat membru.

Acordul comercial dintre UE și Canada are ca principal scop eliminarea taxelor vamale. În urma aplicării complete a acestui acord, s-a estimat o creștere economică pentru Uniunea Europeană de 5,8 miliarde de euro, iar eliminarea majorității taxelor de import ar putea reduce costurile anuale pentru exportatorii europeni cu peste 500 milioane de euro.

Cele mai multe taxe vor fi reduse sau eliminate odată cu intrarea în vigoare a tratatului, iar în cel mult 7 ani de la ratificare nu vor mai exista taxe vamale între UE și Canada pentru produsele industriale. Importatorii europeni vor beneficia de reduceri ale costurilor componentelor și părților necesare pentru realizarea produselor. De o reducere semnificativă va beneficia și sectorul agricol. Aproape 92% din produsele agricole și alimentare vor fi exportate în Canada fără taxe vamale.

CETA va permite companiilor din întreaga Uniune Europeană să participe la licitațiile pentru contractele publice din Canada. Afacerile din UE vor fi primele companii străine care vor avea acces la piața achizițiilor publice din Canada. Vor avea, totodată, acces și la achizițiile publice realizate de autoritățile provinciale, responsabile pentru o mare parte din cheltuielile publice canadiene. În fiecare an, cheltuielile publice din Canada depășesc 30 de miliarde de euro. Canada va crea de asemenea o pagină web de achiziții care combină informații pentru toți cei interesați astfel încât companiile europene să nu fie dezavantajate.

Prin acordul dintre UE și Canada se va asigura accesul firmelor europene la piețele de servicii și investiții canadiene. Jumătate din creșterea economică estimată pentru UE datorită acestui acord derivă din deschiderea comerțului cu servicii. Concret, economia europeană poate crește cu 5.8 miliarde de euro anual odată ce acordul va fi implementat.

Acum depinde de companiile autohtone să decidă ce rol vor să joace în această nouă piață deschisă între UE și Canada.