Promisiunea INACO de 1 iunie pentru copiii din România – educație digitală SMART ȋn fiecare județ al țării

3 iunie 2020

3E69E2E4-8E44-4550-8605-F015538DA38A

Comunicat de presā INACO, 1 iunie 2020

La un an de la deschiderea primului laborator inteligent dintr-o școală din România, Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate ȋși propune ca astfel de facilități să fie disponibile ȋn fiecare județ din țara noastră și copiii să aibă acces, de la vârste fragede, la educație digitală.

Până acum, Asociația deja a creat și implementat 4 laboratoare inteligente ȋn unități de ȋnvățământ. Primul SmartLab a fost inaugurat ȋn mai 2019, la Școala Gimnazială nr. 45, “Titu Maiorescu”, din sectorul 3 al Capitalei. Au urmat apoi Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”, tot din sectorul 3, Măgurele Science Park, ȋn Măgurele, Ilfov și Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, din sectorul 6 al Capitalei. Al cincilea Smart Lab apare în curând la Biblioteca județeană din Călărași, cu sprijinul Consiliului Județean, iar INACO poartă discuții cu alte administrații publice locale pentru a onora solicitările instituțiilor de ȋnvățământ din București și județele țării.

Investițiile ȋn laboratoarele deja existente au aparținut administrațiilor locale, cu excepția primului Smart Lab Titu Maiorescu creat de INACO cu ajutorul sponsorizărilor companiilor private.

“Am mai spus-o și probabil că am să repet până va ȋnțelege absolut toată lumea – alfabetizarea digitală a devenit la fel de importantă precum cea funcțională. Ȋn ritmul ȋn care se dezvoltă tehnologia, ȋn doar câțiva ani, atunci când copiii noștri vor termina școala, majoritatea joburilor vor avea incluse, ȋn mod obligatoriu, competențe digitale. Momentan, avem părinți care investesc ȋn această componentă, dar nu e corect să lăsăm responsabilitatea doar pe umerii familiei, știm bine că nu toți ȋși permit. E datoria noastră, a ȋntregii societăți, să le oferim celor mici o educație modernă și șanse egale. Pentru asta eu, colegii din INACO, precum și partenerii noștri, vom face orice efort va fi necesar și nu am niciun dubiu că, ȋntr-un final, vom reuși. Dovadă stau proiectele finalizate cu succes ale Asociației, ȋn cei trei ani de la ȋnființare”, susține Andreea Paul, fondatoarea INACO.

Ȋn ultimul an, INACO a făcut demersuri pentru ca acest proiect să fie extins la nivel național și l-a pus atât pe masa Guvernului, cât și pe cea a Administrației Prezidențiale.

Asociația solicită autorităților centrale și locale, precum și companiilor private, să se implice în accesarea fondurilor necesare dezvoltării a cel puțin unui Smart Lab în fiecare județ, ȋn anul 2020, pentru a deschide accesul elevilor la educație digitală inteligentă.

“Ne dorim să antrenăm competențele digitale ale tinerelor generații încă din școală: să utilăm câte o unitate de învățământ din fiecare județ al țării cu tehnologiile 4.0 aferente actualei revoluții digitale care resetează integral piața muncii de mâine, să asigurăm software educațional digital integrat, materiale consumabile, mentenanța primilor ani de funcționare și să instruim profesorii să le folosească. Ne dorim să diminuăm decalajele digitale actuale între regiunile țării și școlile din mediul urban și rural, pornind cu o distribuție națională rezonabilă bugetar, accesibilă teritorial pentru copiii pasionați”, se menționează în scrisoarea adresată de INACO Administrației Prezidențiale și Guvernului României.

Pentru perioada 2021-2027, INACO cere sprijinul autorităților pentru a accesa o linie de finanțare europeană, pentru a construi câte un SmartLab ȋn toate cele 6.200 de școli din țară.

Ȋn același timp, reprezentanții Asociației au semnat un parteneriat media cu rețeaua națională Radio România pentru promovarea învățământului modern.

Cerințele minime din punct de vedere al echipamentului, pentru un astfel de laborator, sunt:

– 5 Imprimante 3D monocolore și 1 imprimantă 3D policoloră avansată;
– 2 Scannere 3D; 1 laser 3D;
– 30 Ochelari VR;
– 2 Roboți educaționali multifuncționali și 30 de kituri robotice pentru începători;
– Materiale consumabile 3D pentru primii 3 ani de funcționare;
3D Software;
– Calculatoare cu software-ul aferent;
-Tablă interactivă cu videoproiector și soft în limba română;
– Accesorii;
– Hot-line și mentenanță timp de un an de zile;
– Mobilier Smart;
– Acces la internet.
“Partea bună, dacă pot spune așa, este că noi, la INACO, am ȋnvățat din experiența primelor patru laboratoare. Avem know-how, avem oameni pricepuți alături, companii naționale și internaționale dispuse să ne ajute, astfel ȋncât să putem livra un produs ‘la cheie’. Dați-ne finanțare și o sală de clasă și, ȋntr-o lună de zile, este complet funcțională, gata să primească profesorii și elevii la instruire. Ȋn plus, tot noi acoperim și trainingul cadrelor didactice, astfel ȋncât ei să fie capabili să folosească echipamentele ca instrumente pedagogice noi, moderne și prietenoase cu cei mici”, adaugă Andreea Paul.

Costul pentru fiecare SmartLab echipat cu tehnologie de ultimă generație este de 100.000 Euro, iar acesta poate fi personalizat, pentru a se adapta specificului și nevoilor particulare ale unității de învățământ beneficiare.

Mai multe informații despre laboratoarele digitale inteligente create deja de INACO, găsiți pe pagina oficială a proiectului – http://inaco.ro/smart-lab/.

******************************************************************************

7902E374-90CE-4ED7-B7CD-E9261A11A497

INACO – Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. INACO este o comunitate cu peste 60 de experți voluntari – economiști, sociologi, psihologi, antreprenori, mentori, futurologi, inovatori sociali, specialiști în digitalizare, știință și tehnică, în relații internaționale, branding, comunicare și PR, social shaper, global futurist. INACO crede că raportarea la tendințele tehnologice, științifice, economice și sociale ale viitorului prin educație non-formală și consiliere vocațională este obligatorie pentru competitivitatea tinerilor. Scopul transformator al INACO este să asigure acces gratuit tuturor elevilor României la educație digitală inteligentă, prin construcția de Smart Lab-uri 4.0 în toate unitățile de învățământ din ţară și instruirea profesorilor.

Imagini și informații, ȋn link – https://drive.google.com/drive/folders/1knUXEMdewZRa9J3M6VjeT1-72-VHjAlS?usp=sharing.

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziție: andreea.paul@inaco.ro; 0722 637 140.