Propuneri pentru imbunătătirea mediului de afaceri
Continuam seria de dezbateri publice demarate pe acest blog cu propuneri pentru imbunătătirea mediului de afaceri dupa ample consultari ale acestuia, la care va invit sa contribuiti.
Viziune: mediu de afaceri romanesc transparent, predictibil, dinamic, deschis şi atractiv.
Stadiu actual
Înclinaţia spre antreprenoriat ne poziţionează la jumătatea mediei europene: în România activează doar 24 de firme la 1000 de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 42 de firme.
Din perspectiva Băncii Mondiale, atractivitatea mediului de afaceri plasează România pe poziţia 72 din 183 de state analizate în raportul Doing Business 2012[1] si pe locul 24 în UE-26. Atractivitatea mediului de afaceri a scăzut fată de anul precedent, când ne aflam pe pozitia 65. Societătile comerciale întâmpină dificultăti majore la plata taxelor si a impozitelor (sunt plătite anual 113 taxe şi impozite, pentru a căror gestiune sunt necesare în medie 222 ore pe an), la obţinerea de autorizaţii de construcţii şi la accesul la electricitate. Aceste dificultăti se traduc intr-o birocraţie foarte mare, risipă de resurse, redundanţă în sistemul informaţional al autorităţilor statului, dublată de potenţialul ridicat de corupţie, ineficienţă în colectarea impozitelor şi taxelor etc. Din punct de vedere concurenţial se concretizeaza într-o barieră administrativă în calea demarării unei afaceri (atât pentru investitorii români, cât şi pentru investitorii străini).
Productivitatea muncii reprezintă doar 47,5% din media UE. Comparativ cu ţările din regiune, este cu aprox. 30% mai mică decât cea din Polonia, cu 32% mai mică decât cea din Ungaria şi cu 42% mai redusă faţă de cea din Slovacia.
O imagine asupra mediului de afaceri din România este oferită de către studiul Băncii Mondiale – Global Entrepreneurship Monitor 2010[2], care vizează procesele antreprenoriale prin prisma a doi piloni principali: atitudini şi activităţi.
- România, ţară cu economie axată pe eficienţă, prezintă un nivel scăzut faţă de statele din aceeaşi categorie din perspectiva atitudinilor. Astfel, doar 17,5% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 18-64 ani identifică oportunităţi de afaceri (comparativ cu o treime în Ungaria), în timp ce doar 38% consideră că dispun de abilităţi şi cunoştinţe pentru a demara o afacere (fata de Ungaria: 43,4%). Peste 40% sunt opriţi din demersul antreprenorial din cauza fricii de eşec. Prin urmare, intenţiile de a demara afaceri cunosc un nivel extrem de scăzut (8,6% la noi, faţă de 13,8% în Ungaria).
- Participarea la activităţile antreprenoriale semnalează că, din populaţia cu vârstă între 18-64 ani care detine functia de proprietar sau manager al unei afaceri, 3,3% sunt întreprinzători începători, 1,1% au afaceri noi, iar circa 2,1% au afaceri stabile.
Configurarea şi dezvoltarea unui mediu de afaceri romanesc deschis, transparent şi atractiv, bazat pe competitivitate şi pe spirit antreprenorial, permite întreprinzătorilor şi întreprinderilor să facă faţă concurenţei atât pe piaţa unică, cât şi în exteriorul Uniunii Europene.
Obiective
- Cresterea atractivitatii antreprenoriatului românesc până în anul 2020, astfel încât să permită recuperarea decalajului fată de media europeană în ceea ce priveste densitatea întreprinderilor (numărul întreprinderilor la 1000 de locuitori).
- Stimularea capacităţii societăţilor comerciale de a crea, adăuga, capta şi reţine valoarea în lanţul naţional productiv, bazată pe procese, produse şi servicii creative; creşterea potenţialului inovator al întreprinderilor, cu o atentie particulara acordata IMM-urilor.
- Îmbunătăţirea cadrului de reglementare prin simplificarea procedurilor de intrare si ieşire de pe piaţă, cât şi reducerea barierelor financiare şi a sarcinilor administrative.
- Dezvoltarea şi consolidarea structurilor asociative ale mediului de afaceri.
Direcţii de acţiune
1. Configurarea şi dezvoltarea unui mediu de afaceri deschis, transparent şi atractiv, bazat pe competitivitate şi pe spirit antreprenorial, care să permită întreprinzătorilor şi întreprinderilor să facă faţă concurenţei atât pe piaţa unică, cât şi în exteriorul Uniunii Europene:
- Diminuarea CAS si cresterea salariului minim pe economie în asa manieră încât impactul bugetar sa fie nul pe termen scurt si pozitiv pe termen mediu si lung.
- Îmbunătăţirea cadrului legislativ prin asigurarea stabilităţii, predictibilităţii şi a reglementarii inteligente:
- Corelarea electronica a institutiilor statului;
- Prezentarea anuală, la o dată prestabilită, a planificării anticipate a legislaţiei referitoare la mediul de afaceri care va intra în vigoare în cursul următoarei perioade bugetare;
- Realizarea sistematică de evaluări de impact pentru fiecare nou act normativ, inclusiv a „Testului IMM”, cu implicarea partenerilor sociali, precum şi a analizelor cost-beneficiu, inclusiv realizarea de evaluări de impact ex-post a dispoziţiilor legale;
- Diminuarea fiscalităţii paratarifare până la un nivel competitiv: sub 100 de taxe si tarife parafiscale, de la cele peste 240 existente in prezent, comparativ cu cele aproape 500 existente in anul 2008.
- Creşterea transparenţei măsurilor privind mediul de afaceri şi a politicilor guvernamentale:
- Lansarea unui proces de consultare la nivel naţional cu mediul de afaceri şi elaborarea unei Carte verzi pentru fiecare subiect important, în scopul stabilirii viitoarelor orientări ale politicii guvernamentale şi a conţinutului actelor normative;
- Asigurarea unui dialog social calitativ cu organizaţiile reprezentative ale mediului de afaceri.
- Asigurarea celerităţii judecării litigiilor comerciale şi de muncă, prin punerea în aplicare a unor termene reduse de judecată şi transpunerea Directivei 2011/7/UE privind obţinerea unui titlu executoriu în 90 zile calendaristice;
- Declararea României ca jurisdicţie de holding, urmată de adaptarea legislaţiei naţionale în acest sens;
- Extinderea măsurilor adoptate prin Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, privind protecţia împotriva înţelegerilor şi practicilor anticoncurenţiale şi accelerarea plăţilor comercianţilor către toate IMM-urile furnizoare – din industria uşoară, mobilă, produse chimice etc., care va stimula industria autohtonă şi care va duce la reducerea importurilor;
- Desemnarea de reprezentanţi la nivelul celor 8 Regiuni de dezvoltare din România pentru IMM-uri şi colaborarea cu ambasadorul IMM-urilor pentru susţinerea aplicării Small Business Act şi a principiului „Gândiţi mai întâi la scară mică” – „Gândiţi-vă mai întâi la IMM-uri”;
- Instituirea unei reţele de colectare în vederea distribuţiei produselor tradiţionale şi locale realizate de IMM-uri, inclusiv micii agricultori şi meşteşugari;
- Instituirea obligativităţii pentru marile lanţuri de magazine de a asigura un spaţiu minim de desfacere (ex. 30%) pentru prezentarea şi comercializarea produselor tradiţionale şi locale realizate de IMM-uri, inclusiv micii agricultori şi meşteşugari.
2. Stimularea capacităţii societăţilor comerciale de a crea, adăuga, capta şi reţine valoarea în lanţul naţional productiv, bazată pe procese, produse şi servicii creative; creşterea potenţialului inovator al întreprinderilor, cu o atentie particulara acordata IMM-urilor:
- Stimularea activităţilor de cercetare – dezvoltare prin facilităţi fiscale, (ex. modificarea dispoziţiilor art. 191 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru creşterea plafonului deducerii suplimentare la calculul impozitului pe profit pentru cheltuielile de cercetare – dezvoltare de la 20% la 50% pentru întreprinderile mari şi la 75% pentru IMM-uri, potrivit bunelor practici în domeniu din Austria, Cehia, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Spania, Ungaria).
3. Îmbunătăţirea cadrului de reglementare prin simplificarea procedurilor de intrare si ieşire de pe piaţă, cât şi reducerea barierelor financiare şi a sarcinilor administrative:
- Sanctionarea abuzului procedurii de insolventa;
- Instituirea, potrivit practicii europene, a mediatorul de credite pentru IMM-uri, la nivelul fiecărui judeţ, care să asigure realizarea a 3 obiective:
- Cresterea creditării IMM-urilor;
- Oferirea de soluţii întreprinderilor, în special sectorului IMM, pentru a obţine finanţări de la bănci;
- Sesizarea Guvernului în cazul aparitiei unor probleme nerezolvate majore.
- Diversificarea, creşterea volumului şi intensificarea instrumentelor financiare pentru sprijinirea dezvoltării sectorului IMM-urilor:
- Instituirea de noi stimulente financiare ce presupun accesul la credite cu dobândă subvenţionată (până la 100% din dobândă);
- Creşterea treptată de la 0,4% la 1% din PIB a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru finanţarea programelor de dezvoltare, a măsurilor de sprijinire a înfiinţării de noi întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, la nivel naţional şi local, pentru perioada 2012-2020;
- Măsuri de creştere a accesului IMM-urilor la achiziţiile publice.
- Relansarea procesului investiţional prin îmbunătăţirea cadrului legal privind schemele de ajutor de stat, cu modificarea criteriilor de acordare pentru a le face accesibile IMM-urilor, cu un important impact psihologic pozitiv asupra mediului de afaceri şi asupra opiniei publice;
- Transpunerea în regim de urgenţă a dispoziţiilor Directivei 2011/7/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 februarie 2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale, pentru reglementarea obligaţiei de plată a valorii contractelor de achiziţie publică şi a contractelor comerciale dintre întreprinderi în termen de maxim 30 de zile calendaristice de la recepţie, cu sancţiuni ferme (dobânzi şi penalităţi);
- Diminuarea birocraţiei, prin reducerea şi simplificarea procedurilor, autorizaţiilor, avizelor, introducerea ghişeelor si a plătii unice şi electronizarea relaţiilor dintre administraţia de stat şi persoanele juridice şi fizice;
- Realizarea unui sistem informaţional şi a inventarului complet al taxelor fiscale şi nefiscale (la nivel naţional şi local) şi al avizelor, autorizaţiilor şi licenţelor, care să constituie suportul de aplicare şi de simplificare a procedurilor administrative privind înfiinţarea şi funcţionarea întreprinderilor;
- Reducerea numărului de contribuţii, taxe şi impozite şi simplificarea fiscalităţii şi a procedurilor de impunere fiscală şi de plăţi concomitent cu eliminarea tuturor excepţiilor şi a tratamentelor privilegiate şi întărirea disciplinei contractuale şi de plăţi a obligaţiilor;
- Actualizarea şi publicarea anuală a Registrului impozitelor şi taxelor pentru analiza şi continuarea reducerii parafiscalităţii.
4. Dezvoltarea şi consolidarea structurilor asociative ale mediului de afaceri:
- Stabilirea unei relaţii directe între reprezentanţii economici ai României din străinătate şi confederaţiile patronale, marile federaţii şi camerele de comerţ pentru a asigura promovarea eficace a exporturilor de produse româneşti şi realizarea parteneriatelor de afaceri;
- Susţinerea consolidării organizaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional şi a reprezentării unitare a mişcării patronale;
- Susţinerea dezvoltării organizaţiilor asociative ale producătorilor şi instituirea unei reţele de colectare în vederea distribuţiei pentru produsele agricole, tradiţionale şi locale, în special cele realizate de IMM-uri;
- Susţinerea dezvoltării organizaţiilor în reţea şi a organizaţiilor virtuale (mai ales în sectoarele în care dezvoltarea presupune aplicarea unor proiecte complexe bazate pe multicompetenţe);
- Susţinerea dezvoltării de clustere inovatoare (poli de competitivitate) şi reţele de clustere inovatoare la nivel transnaţional, naţional, regional şi local:
- Definirea clară a conceptului de cluster (aglomerare economică) şi de cluster inovator (pol de competitivitate);
- Identificarea potenţialelor clustere şi, respectiv, a polilor de competitivitate din economia naţională;
- Stabilirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea dezvoltării de clustere.
- Încurajarea colaborarii şi parteneriatului între organizaţiile reprezentative ale întreprinderilor şi organizaţiile consumatorilor.
[1] Doing Business 2012: Doing Business in a More Transparent World, http://www.doingbusiness.org/reports/global-reports/doing-business-2012
[2] Global Entrepreneurship Monitor 2010, http://www.gemconsortium.org/
Comentarii 14
atatea vorbe frumoase da’ generale !
problema de la inceputul articolului legata de antreprenoriat vine din educatie. avem un sistem de educatie teoretic, rupt de viata reala. valabil de la gradinita pana la facultate. se poate introduce o materie gen „economie” mai devreme si pe parcursul mai multor ani. ca suport de curs ar trebui sa contina o gramada de studii de caz reale, cu firme mai mult sau mai putin cunoscute, cu modele de succes. pot fi exemple de mari corporatii multinationale, in care sa demonstrezi ceva pe termen lung (acu 30 de ani ala era intr-un garaj, acum e lider mondial) dar si firme mici, poate mai apropiate si mai usor de realizat, cu succese palpabile pe termen scurt (x-ulescu si-a deschis o mica afacere acu 2 ani si acu are profit de 2 ori salariul dinainte).
pe partea de birocratie e nevoie stringenta de corelarea electronica a autoritatilor statului. exemple simple: primaria cere extras de carte funciara. omu’ trebuie sa _mearga_ la cadastru, sa _stea_ la coada, sa _plateasca_ o taxa, sa _astepte_ un termen, sa _revina_ la cadastru, la alta _coada_, sa-si ia hartia, sa _mearga_ la primarie s-o depuna. toata povestea asta care dureaza zile, consuma bani si ore bune de timp care ar putea fi folosit in scopuri productive s-ar putea rezolva in 2 minute direct de la primarie cu cateva click-uri intr-un sistem legat la baza de date de la cadastru. din punct de vedere tehnic e banal: sistemul poate fi facut de 1 junior developer in cateva zile. la fel se poate face cu o gramada de alte documente… important e sa se inceapa, sa se faca ceva concret, chiar daca nu toate o data ! pentru ca degeaba tot asteptam sa facem un super sistem si n-avem nimic… unde-i e-romania ? super-proiectul…
Despre educatie intr-o alta postare.
@ Ovidiu M….corect dl. Ovidiu! Din păcate rămânem agatati in comitete, analize, propuneri si atât….exemplele sunt destule (siui-ul de la casa de pensii este suficient). Pe de alta parte, resursa umană e slab pregătită….am experimentat problema cu cadastrul la primăria Calafat unde calculatorul era frumos ambalat in tipla! Iar funcționarii legati de hartii, registre….si nici nu sunt șanse k resursa umană sa se imbunatateasca cu ceea ce iese din sistemul de educație!
Deci, rămânem la discuții sterile…..vezi topicul anterior cu propuneri fanteziste gen ,,consilierea persoanelor fără loc de munca”!
As vrea sa te contrazic, ar trebui făcut totul kt mai rapid…suntem in 2012
„Fantezia” asta este pusa in aplicare de Organizatia de Femei a PDL si raspunde la o nevoie reala. Demaram proiectul chiar saptamana viitoare. Fapte, nu vorbe!
@ Andreea Paul…..doamna, fapte nu vorbe! Concret, va rog, poate nu pricep eu….cum mă stimulati pe mine sa angajez? Angajez doar dacă activitatea își mareste volumul, deci pt a-mi onora contractele si comenzile, am nevoie de oameni, materiale etc. De ce sa angajez? Dacă activitatea economică se contracta, nu mai este cerere sa angajez? Eventual mă straduiesc sa pastrez același nivel, sa nu dau afara oamenii dak îmi pasa de ei…..sau in loc sa mă chinui, suspend activitatea pt zile mai bune…..
Repet, restul sunt discuții sterile, inutile pt a marca ,,ne facem k facem”
@ Andreea Paul….nu avem nevoie de discuții si de consilieri ci de legi clare, stabilitate (nu afirmatii gen ,,lovitura de stat”=Actiune anticonstitutionala provocată prin forța împotriva guvernului si kre are k scop rasturnarea regimului…asta pt cei kre nu știu definitia loviturii de stat), de Parlament kre sa dea legi clare, neinterpretabile, de justitie cu judektori fără para (nu k cei de la CCR…dak astia sunt judecători la CCR….)…
In sfarsit un articol care dezbate o problema importanta, daca nu cea mai importanta, pentru Romania si pentru romani.
Problema… Romania si romanii trebuie sa PRODUCA valoare adugata (procese, produse si servicii), care sa fie recunoscuta, apreciata si recompensata in economia globala.
Astazi economia Romaniei este cu mult sub potentialul natural si firesc al acesteia. Suntem o tara aproape virgina.
TREBUIE sa gandimm si sa muncim ca sa ne reconstruim aproape de la zero o economie, moderna, competitiva la nivel european si global.
Cheia succesului in dezvoltarea acestei noi economi este ANTREPRENORIATUL INTERN si pentru ca suntem asemantor unei faze de inceput, IMPLICAREA STATULUI se impune. Mai departe noii agenti economici dupa ce vor fi trecut de greutatile inerene inceputului, vor fi 100% privati, eventual cu o minima participatie a statului.
Particparea statului s-ar impune din doua considerente: accesull mai usor la ressursele necesare initierii si dezvoltarii de afaceri si gestiunea profesionala a riscurilor, inerente oricaror afaceri.
Matematic se poate demonstra ca intr-0 perioada de minim 10 ani, sectorul privat generat de start-upuri (sustinut si prin implicarea statului), ar putea sa egaleze ceea ce poate produce economia romaneasca la acest moment. Dezvoltarea acestui segment al economiei, nu poate fi decat exponential.
Atentia principala este formarea viitoarei „clase” de ANTREPRENORI, in toate domeniile si mai ales in domeniile considerate strategice pentru tara.
Din nefericire, atentia data acestor posibile dezvoltari, este minimala, nestructurata si mai ales neinteleasa si practic inoperabila. Cred ca primul pas inseamna conturarea si prezentarea unei viziuni si a unui CONCEPT national (pluri si transpartinic) de dezvoltare in domeniu pentru o perioada de 20 de ani, care sa dea sens asteptarilor si initiativelor VIITORI ANTREPRENORI.
Germenii acestei abordari sunt creati, mai urmeaza doar sa fi dezvoltati in actiunii coerente.
… si o precizare.
Ideea de antreprenoriat inseamana de fapt si in primul rand INITIATIVA PERSONALA…
… ANTREPRENORUL, prin personalitatea sa (imaginatie, creativitate si credinta = tenacitatea sa) este cel ce declanseaza si conduce intreg procesul antreprenorial.
El practica LEADERSHIPUL… (intuitiv sau format = educat).
Ca atare : centrul de greutate ala acestei abordari antreprenoriale a dezvoltarii trebuie sa il reprezinte intotdeauna ANTREPRENORUL… restul este SUPORT (care ar trebui sa fie colectivitatea, mediul, statul)
Imbunatatirea mediului de afaceri, nu se poate face prin munca voluntara a unor presupuse persoane care ar veni cu idei si soluti in aceasta directie sau prin comisii oficiale guvernamentale.
Apoi , ceea ce determina calitatea evolutiei economice a unei societati, sunt institutiile iar progresul tarilor dezvoltate poate fi explicat numai prin performantele deosebite ale institutiilor acestora.
Institutiile insa, fac parte dintr-o zona „moale” (soft) a societatii, „care nu poate fi tratata cu instrumentarul traditional al analizei economice”.
Din acest punct de vedere un proiect unitar, complet si fezabil care sa cuprinda toate componentele ce creaza un mediu national de afaceri, functional si prietenos, nu sta la indemana economistiilor, ei fiind lipsiti de cultura politica, sociologica, institutionala etc. si necunoscatori a raporturilor dintre ele si economie, care creaza un mediu economic functional si performant.
In acelas timp, nu prin comitete si comisii se stabilesc si perfectioneaza componentele unui mediu economic functional, fiind necesara identificarea si inventarierea modalitatiilor de functionalizare organica a institutiilor, in parcursul lor spre performanta.
Mulți îl vor urma pe Adrian Năstase in pușcărie!
In primul rând: este arestarea politrucilor, buna sau rea, pentru români? Buna, firește!
Este arestarea celor care au fraudat la vot, buna sau rea, pentru români? Buna, firește!
Bineînțeles ca toate astea sunt bune!
România nu e o tara: ci o groapa de căcat. Iar fără războiul dintre Băsescu si USL, căcatul n-ar fi fost niciodată scos la lumina.
Românii așteaptă de 20 de ani trimiterea in pușcărie a mafioților care jefuiesc tara: dovada bucuria cu care au primit arestarea lui Adrian Năstase. Va amintiți cat de uluiți au fost toți politicienii, din toate partidele, când s-a anunțat condamnarea definitiva a “boss”-ului Năstase?
Va mai amintiți cum au sărit jigniți de cur in sus (“cum adică, noi sa fim arestați ca niște oameni de rând?”).
Va mai amintiți de tot teatrul cu sinuciderea, de diagnosticele false de la spitalul Floreasca, prin care PSD se pregătea sa-l facă scăpat pe nenorocitul de mafiot?
Iar in final, va mai amintiți cum au fost obligați sa renunțe la mascarada lor idioata, din cauza reacției publice?
In dobitocia lor, Ponta si Antonescu au crezut ca voturile împotriva lui Băsescu, sunt voturi in favoarea lor, a USL-ului. De fapt, marea masa a românilor ii urau pe toți politicienii la grămada: si PDL, si USL.
Iar Traian Băsescu va exploata acum aceasta ura. Știe ca românii îl urăsc, dar știe si cum sa-i facă sa-l ierte: va da poporului, ceea ce își dorește poporul de 20 de ani. Sânge! Răzbunare! Capul lui Motoc. Numai ca, acum, vor fi sute de Motoci sacrificați. Nu doar din USL, ci si din propriul sau partid, PDL.
Urmează deci un val de arestări. Iar eu le aplaud cu bucurie!
USL si-a împletit singura funia cu care s-a spânzurat!
USL ar fi castigat alegerile din toamna fără probleme, daca stătea liniștita si își vedea de guvernare. Situația economica e dezastruoasa, a mai venit si seceta – așa ca avea cu ce sa se ocupe.
Dar nu! Pe ei i-a mâncat in cur sa declanșeze cat mai repede bătălia finala: referendumul. Erau siguri ca românii or sa vina in masa sa-l demită pe Băsescu: si uite ca n-au venit. Daca i-ar fi chemat niște oameni cinstiți, sunt convins ca românii veneau, fără nici un autobuz si fără fraude. Prezenta ar fi fost 100%, pe bune!
Dar așa, niște mafioți se lupta cu alți mafioți, pentru dreptul de a te fura pe tine: si mai au tupeul sa-ti mai ceara si ajutorul! Pai cum sa nu-i scuipi in fata pe amândoi?
Exact asta a fost referendumul: o mare flegma a poporului român, atât in obrazul lui Traian Băsescu (ca 7 milioane de voturi împotriva e enorm), dar si in obrazul comuniștilor din USL (ca n-au reușit sa mobilizeze cat trebuia).
Ce a pierdut, concret, USL?
Pai, cam tot!
• In primul rând, si-au încordat mușchii si toata lumea a văzut cat sunt de fleșcăiți. Adică n-au susținere populara. N-au reușit sa transforme ura fata de Băsescu, in dragoste pentru ei.
• Mai grav e ca au pierdut orice susținere externa: pe măsura ce conflictul s-a prelungit, si Uniunea Europeana, si Statele Unite, au dat mesaje clare de susținere a lui Traian Băsescu.
• Chestia asta o sa-i coste mai scump decât se așteptau: o tara care își plătește pensiile si salariile bugetarilor din împrumuturi, adică cu bani germani si americani (nu din taxe si impozite, ca economia e la pământ), nu mai poate sa facă ce-i trece prin cap.
• Auzi, sa-i spui tu, prim-ministrul lu’ peste, Angelei Merkel: “ce te bagi tu cocoana, in tara mea?” …când tu ești rupt in fund si ii cerșești bani la fiecare sfârșit de luna! Când n-or sa se mai plătească pensiile si salariile, din cauza prostiei lui Ponta, ce-o sa faceți, dragi cititori? Hahaha…
• Nehotărârea Curții Constituționale, care a amânat validarea referendumului, a fost in favoarea lui Traian Băsescu, nu in defavoarea lui. In astea 3 săptămâni, istericii din USL au pierdut masiv din votanți, in loc sa câștige.
• Crin Antonescu si Victor Ponta s-au făcut de ras. Imaginea lor personala e zob. Atât in afară tarii, cat si in interior.
• Cat timp erau in opoziție, puteau sa se dea deștepți. Acum m-am convins însa ca Victor Ponta are isterii de elev repetent, prins cu copiuța, in timp ce “președintele” Crin Antonescu e un incompetent, care confunda instituțiile publice si e zero barat la politica externa. Ce dracu o fi făcut omul asta timp de 20 de ani in Parlament? Ca si daca dormea in sala de discuții, tot s-ar fi lipit ceva de el!
• Nimeni nu-i va mai vota acum pe cei doi măscărici, daca Băsescu va reuși sa bage in fata un candidat măcar pe jumătate serios: iar Răzvan Ungureanu este exact ce-i trebuie. Mai ales ca e susținut si de SUA si Germania (iar românii au un respect deosebit fata de Angela Merkel).
• Singura șansa a USL-ului este doar sa spere in alte greșeli ale lui Băsescu, care sa acopere greșelile lor de acum. Si nici asta nu e suficient: ca sa recâștige încrederea românilor, USL ar trebui sa-i înlocuiască rapid pe cei doi maimuțoi, cu doi lideri adevarat si serioși. Si nu prea cred ca o s-o facă: PSD-ul mai are resurse umane, dar PNL-ul – vai de capul lui!
• Iar Băsescu n-o sa mai comită greșeli, pentru ca ce trebuie sa facă acum, e simplu. In clipa asta, si el si românii, vor același lucru: răzbunare. Arestări. Temnița. Si n-o sa-i fie greu sa găsească politicieni corupți, buni de răstignit in piața. Ca sa-si refacă imaginea, o sa sacrifice inclusiv din PDL!
Nu se poate sa te sinucizi singur?
In mod normal, nu! Dar uite ca USL-ul a reușit. Va amintiți de Alexandru Lăpușneanu? “M-ați popit voi, dar de mai voi scula, pre mulți am sa popesc si eu!” Când au auzit asta, boierii moldoveni s-au speriat si l-au otrăvit.
“Boierii” moderni însa (Ponta, Antonescu, Dan Voiculescu) s-au dovedit mai incompetenți si mai prosti decât înaintașii lor. Ei n-au reușit sa-l termine pe Voda, care iată ca s-a sculat binemersi.
În curând, o sa vedeți pe pielea voastră cum e când te sinucizi singur, dar și cum e când te “sinucide”…altul.
Prostia se plătește!
“Români, ieșiți in strada!” Nu zău?
Crin Antonescu si Victor Ponta sunt absolut hotărâți sa-si distrugă carierele! Nu era de ajuns cât ii umilește Băsescu: se mai umilesc si singuri!
USL a avut 6 luni la dispozitie, înainte de alegeri, ca sa arate românilor ce poate. In astea 6 luni, puteau sa facă multe. Puteau sa-si aleagă orice proiect, cu care sa se laude:
• Sa creeze niște locuri de muncă. Fiindcă șomajul real (nu cel oficial) este imens, in jur de 50%! In schimb, au dat afara 6000 de oameni de la Posta Româna (cu scuza ca ar fi, cică…PDL-iști). Oameni care acum urla in strada: jos guvernul! Vrem sa muncim!
• Sa lupte cu seceta. Ca toata producția e pârjolita! In schimb, ministrul Agriculturii a preferat sa nege realitatea si sa spună ca nu e nici un motiv pentru starea de urgenta.
• Puteau sa lupte cu corupția. Parchetul nu prea e in mâna lor, dar nici nu contează! Ca aveau destule pârghii: Ministerul Justiției, Poliția, dar mai ales declarațiile publice. Ar fi putut sa pornească o mare campanie publică de curățare a României si a clasei politice. In loc de asta, au ales sa-i plângă pe umăr lui Adrian Năstase (care e urât de români) si sa-i însceneze sinuciderea.
Care a fost până la urma, Marele Proiect a lui Antonescu si Ponta? Cu cine a fost marea lor lupta? Nici cu șomajul, nici cu seceta, nici cu corupția: ci cu…Traian Băsescu. Care oricum se dezumfla de la sine: ei, uite ca acum nu se mai dezumfla! Acum se dezumfla USL-ul!
In doar 3 săptămâni, USL a pierdut 5% din votanți!
De ce? De prosti, evident!
• Prima umilința: Marele Proiect al USL-ului (cu care vroiau ei sa se prezinte in alegeri), adică referendumul, a eșuat! Deși USL-ul a umplut țara cu afișe, n-a reușit sa mobilizeze 9 milioane de români la vot.
• A doua umilința: după înfrângerea de la referendum, Ponta si Antonescu au ales sa continue lupta, la Curtea Constituționala. Deși era clar ca n-aveau nici o șansa (pentru ca cifrele fuseseră deja stabilite înainte de referendum). Iar daca modifici regulile in timpul jocului, sa nu te miri ca SUA si Germania te acuza de lovitura de stat. Trebuia sa actualizezi listele înainte de referendum, nu după!
• A treia umilința (cea mai usturătoare): s-a produs chiar ieri, la televizor, in direct. După ce pierduseră si referendumul si bătălia legala, Antonescu si Ponta au scos un ultim strigat de disperare: români, ieșiți in strada! S-au gândit ei ca sunt peste 7 milioane de voturi împotriva lui Traian Băsescu, nu-i așa? Ei, uite ca nu-i așa! Din cele 7 milioane, n-au ieșit in strada decât…400 de mitingiști de profesie din București, dotați de partid cu steaguri si portavoci (pe care deja ii cunoaștem deja: dobitocul ala cu pălărie de cowboy apare la toate mitingurile). Hahahaha….
Referendumul a fost o înfrângere pentru toate partidele. Si pentru Băsescu, si pentru USL: toți au fost scuipați de poporul român.
In schimb, ce a urmat după referendum (isteria cu Curtea Constituționala si chemarea românilor in strada), sunt strict o înfrângere a USL-ului, a lui Crin Antonescu si a lui Victor Ponta. Care si-au arătat slăbiciunea, in văzul întregului popor român.
Când n-ai mușchi, taică, nu porți cămăși cu mâneca scurtă. Porți și tu cămăși mai bufante!
Vedeți pe cineva in strada, în clipa asta? Nu!
Pai nenica, un ditamai președintele interimar (si candidat la alegeri prezidențiale pe deasupra) ar trebui sa aibă ditamai susținere populara!
In mod normal, când Antonescu a țipat: “ieșiți in strada!”, măcar 10% din 7 milioane, adică măcar 700.000 ar fi trebuit sa-l asculte. Ar fi trebuit sa fie mitinguri spontane si la Constanta, si la Galați, si la Timișoara, si la Iași, si la Bistrița, si la Deva. In toata țara! Va mai amintiți cum a sărit lumea in sus astă iarna, când si-a dat doctorul Arafat demisia? Ei, aia e susținere populară! Aia e cu adevarat popularitate!
Da, tensiunea in țară e foarte mare; da, mișcări violente pot sa înceapă in orice clipă; da, Romania stă pe un butoi cu dinamită socială: dar e clar ca USL-ul nu poate sa servească drept detonator.
De fiecare dată când au încercat sa “detoneze” ceva, in loc sa facă poc, a făcut fâsss!
Cine e de vină pentru prostia USL?
In primul rând liderii, desigur! Antonescu si Ponta: ca deciziile tâmpite, ale lor sunt.
Dar adevărații responsabili de ideea cu referendumul (ca si de încăpățânarea cu care refuză sa accepte peste înfrângerea) sunt cei doi așa ziși “manipulatori”: Dan Voiculescu si Adrian Năstase (mafiotul care conduce USL din pușcărie). Fraierii îi consideră pe ăștia doi, niște genii strategice: dar de 4 luni de zile, numai tâmpenii fac. Strategia lor a reușit nu doar să scadă USL in sondaje, ci mai grav: sa-i distrugă complet relațiile internaționale. Nici SUA, nici Germania, nici măcar Partidul Socialist European nu mai sprijină USL (dovada palmele pe care le-a încasat Victor Ponta la Bruxelles).
Ieri, in timp ce Antonescu si Ponta chemau oamenii in strada, Uniunea Europeana a transmis un mesaj clar: liderii USL trebuie sa abandoneze urgent agenda lor politica personală (adică războiul cu Băsescu) si sa se apuce de treabă, in interesul poporului român. Iar poporul român, culmea, e de partea Uniunii Europene si împotriva propriului sau guvern: dovada ca NU au ieșit in stradă.
Se spune că ce-si face omul cu mâna lui, se cheamă lucru manual. Asta a reușit USL-ul! Crin Antonescu si Victor Ponta au reușit performanța sa se…masturbeze în public. Păi cine sa-i mai ia în serios?
In SUA, asemenea oameni se cheamă loseri. In România, ei se cheamă…lăbari.
Inainte de a face propuneri pentru imbunătătirea mediului de afaceri ar trebui sa analizati starea Romaniei. Altfel cum sa prescrii medicamente unui bolnav despre care nu stii mai nimic.
Romania se mai agata doar de economia neagra
Si nici aia n-o duce bine!
Economic, România e zob!
Cursul leului nu mai are nici o importanta, pentru nimeni. Românii nu fac speculații financiare sau bursiere, ca sa-i intereseze asta. Cei care mai au economii, le țin de obicei in valuta.
In schimb, ii interesează creșterea reala a preturilor (in special la alimente), care este mult mai mare decât inflația oficiala declarata de guvern;
Seceta a distrus complet orice bruma de recolta. Totul e pârjolit si uscat (doar in câteva locuri din creierii munților am mai văzut câteva fire de porumb verde). Mâncare din import, ioc (ca seceta e peste tot, așa ca europenii se bazau, culmea, pe producția româneasca…hahahaha!). Așa ca vine foametea, o foamete crunta, globala, mult mai rea ca in 1947.
In afară de mâncare, românii au tăiat bugetele de cheltuieli cam peste tot. Tara e plina de mall-uri, care arata extraordinar (felicitări arhitecților!), dar unde vânzările s-au prăbușit total. Vânzătorii te privesc disperați, pentru ca fără clienți, știu si ei ca n-or sa-si ia salariile.
In Piatra Neamț, am cumpărat câteva bluze de numai 199 de lei si spre uluirea mea, mi s-au dat bonuri de cumpărături de încă…150 de lei. Adică mi s-a dat marfa pe gratis! Vânzătoarea mi-a explicat, trista, ca daca nu îmi da mie bonurile, rămân nefolosite, ca nimeni n-o sa mai cheltuiască o suma atât de…mare (?!).
Șomajul:
Mii de fabrici s-au închis, si încă mai multe sunt pe punctul sa-si închidă porțile. Si nu e vorba de nume mari, cunoscute, ci de mici fabrici locale (încălțăminte, confecții, piese de schimb) care erau singura șansa de angajare pentru oamenii din zona. Toate lucrau pentru export (Italia, Spania, Marea Britanie) si acum au rămas fără clienți. Iar lucrurile vor fi si mai rele, pentru ca Uniunea Europeana este in plina prăbușire.
Șomajul real este mult mai mare, decât cel raportat oficial. De circa 5 ori mai mare! Pur si simplu, statul ii considera șomeri doar pe cei care primesc ajutor de șomaj (daca ai ieșit din perioada de șomaj, adio! Pentru stat, nu mai ești șomer). In timp ce pentru români, șomer este orice om care nu are de munca.
Daca milioanele de emigranți români din Italia si Spania vor fi trimiși cu forța înapoi, România va deveni un butoi cu dinamita. O tara disperata, plina de șomeri furioși pe politrucii din București.
Turismul:
Turistic, România a început sa arate impecabil. S-a umplut de pensiuni, iar calitatea cazării este mai buna decât la Paris sau Londra (camere mult mai spațioase; mâncare pe saturate). Turistic, Moldova si Transilvania arata la fel ca Austria.
In ultimii 5 ani, s-a construit masiv. Oferta depășește cu mult cererea; chiar in luna august, când numărul turiștilor a fost maxim, am găsit cazare absolut oriunde, fără nici o rezervare. Prețul mediu pe noaptea de cazare (la nivel de 3 stele, cu factura), a fost de numai 23 euro.
Din păcate turismul european s-a prăbușit exact acum si nu-si va reveni prea curând. Construcțiile ramase neterminate au fost abandonate. Vezi afișe cu DE VANZARE peste tot: Bicaz, Lacul Roșu, Gura Humorului, Tihuța, Deva, in Apuseni. In toata România, construcțiile noi au înghețat.
Drumurile românești sunt foarte diferite: cele făcute cu bani europeni sunt ireproșabile. In schimb, cele județene sunt zob! Se vede clar ca acolo s-a lucrat de curând si s-a furat imens: ca s-au stricat imediat. Afacerile cu drumuri rămân in continuare cele mai bune surse de câștig pentru elita comunista. Toți cei care au semnat contracte de drumuri in ultimii 20 de ani, trebuie împușcați de urgenta: nici o revenire economica nu este posibila in România, înainte sa scapi de ei.
In general, banii europeni au schimbat fata României (acolo unde au fost folosiți corect). In special programul REGIO a făcut minuni: si nu doar pentru orașe mari, ca Sibiul, ci si in cazuri mai puțin cunoscute – Bistrița, Târgu Neamț, Alba Iulia (care e in plina transformare si începe sa semene cu Viena). Vechea Cetate a Neamțului a devenit o atracție turistica foarte bine pusa la punct.
Moldova in general, care sub comuniști era cea mai înapoiata regiune, a devenit ultraoccidentala. A învățat cum sa-i facă pe turiști sa-si cheltuiască banii, cu un zâmbet amabil. Totul costa in Moldova. Cetățile si mânăstirile au fost renovate, dotate cu magazine de suveniruri, au apărut restaurante peste tot; pana si la WC-ul public trebuie sa plătești un leu: dar in schimb primești servicii impecabile.
In schimb, vechile centre industriale comuniste sunt zob. In Hunedoara există cel mai mare castel din România, intr-o stare de conservare mult mai buna ca Cetatea Neamțului, cu un drum de acces excelent: dar totuși Hunedoara e praf si pulbere! Chiar in fata castelului, in loc de restaurante si pensiuni, sunt case abandonate si dărâmate. Iar restul orașului e in ruine, parca bombardat: hoții de fier au furat tot ce se putea din vechile combinate metalurgice, după care au început sa demonteze clădirile ca sa fure fierul din pereți. Hunedoara parca e Zona din filmul Călăuza (dar nici măcar asta n-a fost exploatat turistic). Primarul din Hunedoara ar trebui alungat din oraș cu pietre, pentru incompetenta si trădare de tara.
La 12 kilometri de Hunedoara, Deva arata incomparabil mai bine. Dar chiar si acolo, vechea Cetate a Devei a fost lăsata in paragina. Spre deosebire de cetatea Sucevei sau Cetatea Neamțului, vizitarea ei nu costa nimic: dar nici nu vezi nimic, decât bălării! Cat de săraca o fi Deva, de nu-si poate permite sa trimită măcar niște asistați social care stau degeaba, sa curețe cetatea de buruieni?
Cei mai buni experți in turism pe care ii are România, sunt oameni ca Patriarhul Daniel si primarul Mazăre din Constanta. Mazăre nu-mi place, ca e PSD-ist: dar orice prost își da seama ca fetele lui dezbrăcate sunt cea mai buna atracție pentru o stațiune ca Mamaia. In timp ce alte stațiuni au ajuns ruine, Mazăre a transformat Mamaia intr-o sursa de bani.
Cat despre Patriarhul Daniel: e uluitor. In 20 de ani, statul român n-a fost in stare sa pună niște amarate de indicatoare turistice in intersecții: in schimb Biserica Ortodoxa a umplut rapid tara cu indicatoare de mânăstiri, foarte elegante si clare: se precizează nu doar distanta pana la mânăstire, ci si secolul când a fost construita (daca e cazul). Iar mânăstirile s-au umplut de magazine de suveniruri, muzee si multe oferă cazare in condiții excelente. Desigur, toate sunt scutite, in mod oficial, de impozite. Pai ce afacere mai buna vreți? Eu am spus de mai multe ori ca nu le am p-astea cu creștinismul si cu viața de apoi: dar patriarhul Daniel e de-al nostru! E om de afaceri pur sânge! E periculos de inteligent, mult mai inteligent decât imbecilii din USL sau PDL, iar eu l-as vota pe loc prim ministru (dar după aia as fi cu ochii-n patru, ca daca ești fraier, te lasă in fundul gol fără sa clipească!).
Băsescu si referendumul:
Greu sa ignori zarva politrucilor! USL a umplut România cu bannere: “Votați DA la referendum!”. In schimb n-am văzut nicăieri, nici măcar un singur afiș pro-Băsescu. PDL n-a mișcat un deget.
Pai daca după toate cheltuielile astea si după tot efortul, n-ați reușit sa scoateți decât 46%, e nasol micuților!
Scamatoriile lui Victor Ponta, prin care încearcă sa micșoreze numărul românilor, au jignit pe multa lume. Spre surpriza mea (care nu le am deloc cu naționalismul), mulți oameni, mai ales in Ardeal, erau mândri ca poporul român avea 22 de milioane de cetățeni: iar acum ii considera pe Victor Ponta si pe Crin Antonescu…trădători.
Un sef de politie județeana, ardelean si PSD-ist pana in măduva oaselor, mi-a spus: Ponta trebuie înlocuit cat mai repede cu Ioan Rus, la conducerea partidului. Mi-a mai spus ca după plecarea lui Rus din minister, li s-a cerut sa falsifice pe fata si fără jena, datele de evidenta a populației, ca la referendum s-a furat mai mult ca la toate alegerile de pana azi la un loc si ca el n-are de gând intre-n pușcărie, de dragul șmecherilor de la București.
Trădători ii consider si eu pe ăștia din USL: dar din motive economice (pentru subminarea economiei naționale), nicidecum pentru ca au spus adevărul in legătura cu emigrarea.
La faza cu emigrarea, sorry, chiar au dreptate: in România chiar n-au mai rămas decât maximum 15 milioane de oameni. Restul au plecat! Iar emigrarea masiva a românilor chiar va duce la dispariția României de pe harta, sau la ruperea tarii in bucăți (daca va continua).
Pentru ca o tara falimentara, de numai 15 milioane de oameni (din care maxim 4 milioane mai produc bani), nu are cum sa-si păstreze același teritoriu ca si una de 22 de milioane. Pur si simplu nu mai are forța in ea!
Românii îi urăsc si îi disprețuiesc pe politicieni. Pe toți! Partidele vechi si Parlamentul au ajuns practic la zero susținere publica si sunt considerate cuiburi de mafioți. Dar orice nou partid va fi primit la fel: au venit si ăștia la furat!
In proporție de peste 80%, romanii ar vota reducerea taxelor, garantarea proprietății private (chiar împotriva statului) si confiscarea averilor politicienilor si reintroducerea pedepsei cu moartea pentru corupție. Adică masuri de dreapta!
Dar ca sa câștige alegerile, un partid nou ar trebui sa aibă in frunte oameni deja populari, cu un program clar si mai ales – fără legături directe cu vechii politicieni. Orice alianța de dreapta cu PDL-ul nu va avea succes. Ura fata de PDL este imensa (si va rămâne imensa, pentru că PDL-ul nu s-a curățat de grupurile mafiote care au promovat oameni ca Sorin Blejnar, in ANAF).
Violenta sociala e in creștere, iar răbdarea românilor e in scădere: mai ales ca economia se prăbușește. Toata zarva pe care o fac acum PSD-ul si PNL-ul cu referendumul, in timp ce oamenii vor locuri de munca – or s-o plătească cu sânge.
Evaziunea fiscala si autoritatea statului:
Evaziunea fiscala a explodat. Nu doar micii întreprinzători fac evaziune, dar si marile lanțuri hoteliere sau mall-urile au găsit metode de a evita fiscul: se da factura sau bon fiscal doar pe un serviciu sau produs produs principal, in timp ce serviciile conexe sunt “uitate”.
Totuși, cumpărătorul e stăpân: daca ceri factura (pentru decontare), oamenii te privesc trist, dar iți dau. Dar exista si pensiuni turistice in care chiar nu poți deloc obține factura, pentru ca patronii nici măcar nu si-au făcut firma si nu au facturier.
E amuzant cum fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, se lauda ca evaziunea fiscala in România este de numai…40% (ca in Germania). In realitate e invers: cel mult 10% din economie a mai rămas fiscalizata. 90% din economia româneasca funcționează la negru. Dar Sorin Blejnar si funcționarii ANAF sunt ei înșiși anchetați acum, tocmai pentru…evaziune fiscala! Deci, cine e bou sa creadă statisticile despre evaziune date de un evazionist?
Greva fiscala, a devenit o realitate. Milioane de oameni se gândesc la ea: si tocmai oamenii care contează, oamenii care produc bani – nu nenorociții de bugetari si sindicaliști, care doar ii consuma!
Concluzie: cine a semănat vânt, va culege furtună!
Toate milioanele de români care refuza sa mai dea bani statului român, o fac pentru ca alta soluție de supraviețuire nu mai este! Acum e care pe care.
România e la o răscruce: sau moare statul, cu politrucii si cu angajații lui corupți – sau mor românii.
Iar românii nu vor muri.
Bravo,Ioan!
D-na Andreea,scrieti foarte bine,dar asa este:daca vreti sa aveti cu adevarat succes,mergeti in adancime,la radacina,altfel analizele de tip macroeconomic din paradigma institutiilor economice nu vor avea decat slabe efecte.REZULTATELE conteaza!
Am publicat si pe Facebook textul integral al domnului Ioan pentru a se raspandi si cat mai multi romani sa ia la cunostinta de acesta.