Putere privată slabă, putere publică și mai slabă! Unde e vinovatul? Dar soluția?
Suntem un popor inteligent? Majoritatea va răspunde: da. Nu este suficient să ne considerăm inteligenți ca români, ci important este să ne deschidem companii.
Copiii noștri ar trebui să fie start-up-eri, mulți dintre ei milionari, coordonatori de companii și de inițiative antreprenoriale sociale inovative, nu cetățeni de mâna a doua care să muncească pe doi bani ca subcontractori, așa cum face în mare măsură generația noastră. Românii ar trebui să lupte pentru a avea adevărata putere de decizie asupra calității vieții lor, în public și privat deopotrivă. Ori astăzi, adevărata putere a deciziei nu este în mâna vreunui estic, ce să mai vorbim despre noi.
Putere privată slabă, putere publică și mai slabă! În România avem mult prea puține inițiative private. În economia noastră abia funcționează jumătate din numărul mediu de companii europene la mia de locuitori. Mult prea puțin.
Educația este principala vinovată pentru această stare de fapt și de aici trebuie să începem schimbarea.
Să învățăm copiii legile puterii deciziei.
Cum?
Învățându-i să fie independenți, nu slugi, antreprenori, creativi, inovativi și buni comunicatori.
Unde trebuie să umblăm?
Fix la nomenclatorul de competențe și la harta de cunoștinte necesare deciziei, asumării riscului, adaptării la nou, flexibilității și managementului succesului în echipă încă din școală.
UE însăși e în corzi: nicio companie europeană nu e capabilă să producă un produs 5G – noua tehnologie a acestui deceniu -, iar banii publici europeni dedicați stimulării cercetării-dezvoltării-inovării în economia reală, anual de sute de miliarde de euro, nu au produs nici măcar un unicorn.
România are doi unicorni: Uipath, care s-a americanizat între timp, și Emag. Acestea sunt modelele manageriale, operaționale și informaționale de urmat.
Totul e într-o dinamică fabuloasă datorită aplicațiilor fizico-cibernetice (roboți, inteligență artificială, realitate virtuală, blockchain etc.), despre care trebuie să învățăm în școală. Așa s-a născut primul Smart Lab 4.0 din școlile elementare româneșți la inițiativa think-tank-ului INACO, la școala nr. 45 Titu Maiorescu din București.
Închid cu încă un semnal important: în topul 3% mondial ne regăsim ca națiune română doar cu universitățile și sectorul IT. Atât! Adică exact cu domeniile care au combinat inteligența cu tehnologia.
Pentru a performa în decizia publică avem de făcut același lucru: să combinăm inteligența, cu tehnologia și cu empatia socială pentru a nu lăsa niciun cetățean în urmă.
Comentarii 0
Imi place solutia propusă, dar din pacate, după cum merge cu educația prin scolilile noastre e greu de crezut că ea va avea efecte la nivel de masa. De ce? Eu cred ca atâta timp cât mijlocul de a progresa în societate în România sec XXI este legat de abilitatea de a te descurca și cu cât meritocratice și valoare sunt aruncate la cosul de gunoi, cale educației e una fara iesire, cei ce pornesc pe ea sfarsindu-si drumul peste granițele țării, ca angajați sau ca antreprenor pe alte meleaguri. Cei ce „proiecteaza” aici România Viitoare (România sec. XXII), adică guvernanții și parlamentarii (ca aici sunt „butoanele”) nu sunt nici interesati și nici capabili să vadă asa departe. Cred ca mai mult decât să vadă eliberarea lui Dragnea de povara unei viitoare condamnări (ca Tăriceanu a scăpat, de) si de a face jocul rușilor care l(i)-a(u) adus la putere, altceva nu-i intereseaza. Dacă se realiza un vot corect și dacă vom avea o participare masivă la vot, atunci asta e SOLUȚIA! În rest, doar o poveste care hrănește un vis din care, când ne vom trezi, vom vedea ca suntem iar singuri ca nație, ca popor, în bată veniturilor marilor sa micilor interese care au grefat permanent această zonă, adică a celor ruso-turce care vad un noi boul de la jug și nu egalul lor. Nu vedeti, până și marele fost premier (Un filfizon de marca al politicii dambovitene) ne trimite tot în această direcție. E clar ca nu el ne-a vrut în NATO si-n UE, ci alții.
D-na Andreea,zilele trecute un admirator va propunea sa candidati la Presedentia Romaniei,sa luam exemplu Croatiei! Lucrul acesta mi-a atras atentia si ca un om care doreste in permanenta sa-si exercite drepturile castigate am inceput sa studiez activitatea d-stra. Trebuie sa remarc ca imi pare rau ca un alt admirator(si nu eu) a avut o intuitie mai buna decat a mea. Da,dar acum daca tot este o solutie demna de luat in seama trebuie sa ne luptam pt.a deveni o certitudine. Nu m-am mai implicat in campanii electorale din vremea lui Emil Constantinescu care din pacate a dezamagit multi romani (din cei inteligenti )In cazul de fata cred sigur ca nu voi avea parte de dezamagire. Deci va propun”LA TREABA”