Româncele între 24-35 de ani au cel mai ridicat apetit pentru deschiderea unei afaceri. Cum le încurajăm? Exemple de bune practici europene

12 mai 2014   |  15 comentarii

Astăzi am participat la conferința Antreprenoriatul feminin, organizată de ziarul Bursa şi Asociația Națională a Antreprenorilor. Vrem o populație educată și sănătoasă. Atunci avem nevoie de femei în afaceri. Vrem mai mulți bani în familie. Atunci avem nevoie de femei în afaceri. Vrem competitivitate și inovare. Avem, din nou, nevoie de femei în afaceri.

Peste 43% din totalul companiilor din România au o femeie manager în anul 2012, ultimul an pentru care avem date oficiale disponibile. Mai mult, româncele între 24-35 de ani au cel mai ridicat apetit pentru deschiderea unei afaceri. Dorință de muncă există; avem însă nevoie de programe care să susțină antreprenoriatul feminin.

Orice țară care nu valorifică potențialul femeilor are de pierdut. În SUA, firmele deținute de femei au o contribuție în economie de 3 trilioane dolari, adica de 15 ori mai mare decât PIB-ul României, creează 23 de milioane de locuri de muncă – mai mult decât populația României – și au o rată de creștere de 2 ori mai mare decât restul firmelor.

Dacă talentul este universal, oportunităţile nu sunt. Nu avem nevoie să inventăm roata pentru a sprijini femeile care își doresc o carieră în afaceri. Putem învăța din bunele practici europene ale Finlandei, Belgiei și Irlandei, de pildă.

Ne putem baza pe femei pentru a susţine creşterea economică sănătoasă şi a flexibiliza piaţa muncii.

Pofta de muncă, de performanţă şi de afirmare sunt ingredientele care oferă succesul femeilor în orice activitate. Nu este deci surprinzător că o femeie a inventat aragazul, frigiderul, maşina de spălat vase, masa de călcat, şi, desigur, biscuiții cu ciocolată. Este unul din avantajele care ne pot poziţiona pe scara succesului în afaceri şi nu numai.

La nivelul mediului de afaceri, diferenţa pozitivă notabilă dată de prezenţa femeilor a fost îndelung semnalată. Profitul operaţional al companiilor cu o componenţă de gen echilibrată poate fi cu 56% mai mare decât al celor compuse exclusiv din bărbaţi. Prezenţa femeilor în conducerea companiilor creşte performanţele financiare, eficienţa organizaţională şi inovaţia, conform studiilor Fortune 500.

Potențialul femeilor nu este suficient valorificat în spatiul public in România. Numărul afacerilor conduse de femei în România a crescut, însă măsurile de susținere sunt reduse.

În România, numărul de afaceri conduse de femei a crescut: peste 43% din totalul companiilor aveau o femeie manager în anul 2012; în anul 2006, doar 29% din întreprinderilor active nou create erau înființate de femei.

Peste o treime (37%) dintre româncele care își deschid afaceri au vârsta cuprinsă între 24-35 de ani. Predomină femeile care au studii superioare și un nivel ridicat al veniturilor.

Principalele motive pentru care femeile nu își deschid afaceri:

  • Aproape 50% dintre femei se tem de eșec față de 41% bărbați.
  • Femeilor le lipsesc cunoștințele necesare pentru înființarea unei afaceri. Numai 29% dintre femei consideră că au aceste cunoștințe față de aproape jumătate dintre bărbați.

Programe care au fost derulate în România pentru a sprijini antreprenoriatul feminin:

  • EximBank oferă linii de credite cu dobândă subvenţionată pentru IMM-urile care au femei ca acţionari majoritari sau sunt administrate de femei care au şi calitatea de acţionar. Valoarea creditului ce poate fi contractat este de maximum 100.000 euro, iar perioada este de 1 an, pentru credite ce vizează activitatea curentă a firmei, respectiv 5 ani, pentru creditele de investiţii.
  • Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013:
    • Axa Prioritară 3, măsura 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale” a oferit pregătire pentru iniţierea unei afaceri şi cursuri în managementul şi organizarea muncii.
    • Axa Prioritară 6,  măsura 6.3 „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”, prin care femeile au putut demara o activitate independentă.
  • Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a susţinut proiectele derulate de femei/tineri cu vârsta până în 40 de ani la data depunerii proiectului, prin:
    • Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi”.
    • Măsura 313 „Încurajarea activităţilor turistice”.
  • Programul naţional pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM susţine participarea femeilor la cursuri de formare profesională.
  • Programul Femeia Manager oferă posibilitatea femeilor care au deja o firmă să beneficieze de până la 41.500 lei pentru finanţarea planurilor de afaceri și să achiziționeze echipamente sau să investească în active necorporale.  Suma primită se ridică la maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate.
  • Reţeaua Naţională a Mentorilor Antreprenoriatului Feminin – MENTORnet a presupus selectarea a 14 mentori din rândul întreprinzătoarelor de succes pentru a oferi asistenţă în dezvoltarea şi promovarea afacerii pe o perioadă de 1 an în cadrul proiectului şi pentru încă 2 ani ulterior pentru 42 de femei de afaceri.
  • Reţeaua Naţională a Ambasadorilor Antreprenoriatului Feminin a vizat motivarea şi determinarea femeilor în iniţierea propriilor afaceri.

Alte programe care oferă finanțare:

  • Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri.
  • Programul Mihail Kogălniceanu.

Avem nevoie de noi uşi care să se deschidă pentru promovarea antreprenoriatului feminin. Dacă talentul este universal, oportunităţile nu sunt.

Cum sprijinim femeile care își doresc o carieră în afaceri? Nu avem nevoie să inventăm roata. Putem învăța din bunele practici europene:

Finlanda are încă din anul 1996 o Agenție pentru Femeile Antreprenor. Agenția este finanțată de către Ministerul finlandez al Comerțului și Industriei, Ministerul Educației, Fondul Social European, precum și de companiile private, bănci, companii de asigurări și organizații de afaceri.

Scopul este de a pregăti femeile pentru antreprenoriat prin furnizarea de informații pentru realizarea planului de afaceri, crearea de rețele de discuții între femei, activități de mentorat, creșterea vizibilității femeilor antreprenor în societate. Activitatea se bazează pe experiența dobândită deja de femei, prin programe precum „Femeile ajută femeile”, „Femeile antreprenor mai experimentate le susțin pe cele cu mai puțină experiență” etc.

Belgia: Agenția Artemis „Împărtășește, învață și inspiră” este o rețea profesională pentru femeile antreprenor, cu 9 puncte regionale.

Irlanda:

La începutul anului 2014 a fost lansată prima platformă de networking online pentru companiile conduse de femei.

În plus, Irlanda are o serie de programe dedicate sprijinirii femeilor antreprenor:

  • Au fost alocate fonduri de 250.000 euro pentru Fondul de Fezabilitate Competitiv care este destinat finanțării femeilor care conduc start-up-uri cu potențial ridicat și au ca obiectiv accesul pe noi piețe internaționale în anul 2013.
  • Investiții de 600.000 euro în 12 afaceri conduse de femei afaceri, prin Fondul competitiv Start pentru femei antreprenor. Beneficiarii pot proveni din diferite sectoare: produse de consum, Enterprise Software, dispozitive medicale, E-Health, aplicații online și servicii comercializate la nivel internațional.
  • În plus, este promovată inițiativa Femei în afaceri pentru creștere internațională,care include 2 programe:
  • „Going for Growth”:  Programul se adresează femeilor antreprenor cu afaceri puternic orientate spre creștere. Solicitantele trebuie să dețină cel puțin 50% din afacere, să aibă o vechime de cel puțin doi ani și să fie full-time implicată în afacere.
  • Female Propeller Programme for High Fliers: se adresează provocărilor cu care se confruntă femeile de afaceri. Programul se desfășoară pe parcursul a 13 săptămâni în care sunt desfășurate cursuri, mentorat, asistență și evenimente de networking.
  • Irlanda și-a dublat investițiile pentru start-up-urile cu potențial ridicat de dezvoltare conduse de femei în anul 2013.