România intră în Iarna Demografică. 2,6 milioane de pensionari trăiesc cu o pensie de sub 800.

5 septembrie 2013   |  15 comentarii

PDL este partidul reformelor vitale în timp ce USL nu-și respectă nicio promisiune făcută pensionarilor.

La Școala de Vară a Pensionarilor PDL am prezentat Starea Națiunii de Vârsta a Treia: România intră în Iarna Demografică.

 

Bătrânețea este un privilegiu și o virtute. O națiune fără bătrâni este o națiune slabă. Avertizez însă că România intră în iarna demografică. Națiunea îmbătrânește. Astăzi 1 din 7 români are peste 65 de ani. În mai puțin de 50 de ani, 1 din 3 români va avea peste 65 de ani. Populația stabilă scade numeric cu o viteză mare. Doar în ultimul deceniu am pierdut 1,5 milioane de români.

În loc de soluții, guvernul USL ne oferă o economie înghețată. Ponta e imatur și irațional. Nu-i pasă nici de copii, nici de bătrâni. E populist și nu susține nici interesele copiilor, nici pe cele bătrânilor noștri. Ponta susține exclusiv interesele mafiei PSD. Ponta știe doar să crească taxele și productivitatea celor două noi fabrici marca USL: fabrica de șomeri și fabrica de minciuni.

Realitatea unei țări care își pierde populația este devastatoare. România are nevoie disperată de a înțelege lucrurile. USL e incapabil să înțeleagă prezentul și să plănuiască viitorul. Noi trebuie să o facem. Economia noastră are nevoie de locuri de muncă și de investiții în capitalul uman. Cer azi public o comisie parlamentară serioasă care să dezbată soluțiile la problemele îmbătrânirii populației în România.

Altfel, în anul 2060, România va fi cea mai în vârstă națiune din UE. Vom depăși mult țările care azi sunt cele mai în vârstă: Germania, Italia și Finlanda.

Speranța de viață a românilor este printre cele mai mici la nivel european

Populația României îmbătrânește din doua motive:

  • speranța de viață crește,
  • rata natalității scade.

La fiecare jumătate de oră, speranța noastră de viață crește cu 9 minute. Chiar și așa speranța de viață a românilor este printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Speranța de viață la naștere a bărbaților din România este de 71 de ani, a patra cea mai mică din UE, cu aproape 6 ani și jumătate sub media europeană. Speranța de viață la naștere a româncelor este de 78,2 ani, a doua cea mai mică din UE, cu 5 ani sub media europeană. Lipsa unor politici publice eficiente menite să sigure sănătatea națiunii amplifică aceste decalaje.

România devine tot mai vulnerabilă

Îmbătrânirea populației duce la încetinirea creșterii economice ca urmare a scăderii potențialului productiv și de consum. Pe termen mediu și lung crește presiunea asupra bugetului de stat. Dacă corelăm aceste amenințări cu evoluțiile prezente ale unei economii sufocate de fiscalitate, înghețate de lipsa investițiilor și dependentă de starea vremii, riscurile devin exponențiale.

Un salariat susține din contribuțiile sale pensia a 1,2 pensionari. Soluția: crearea de locuri de muncă!

De 15 ani numărul pensionarilor este mai mare decât cel al salariaților. În timp ce numărul salariaților aproape s-a înjumătățit în ultimii 22 de ani, numărul de pensionari aproape s-a dublat. Numărul salariaților a scăzut de la peste 8 mil. în anul 1990 la 4,8 mil. în anul 2012. În același timp numărul pensionarilor a crescut de la 3,6 milioane la 5,5 milioane persoane.

În primul trimestru din acest an erau înregistrați 5,4 mil. de pensionari și doar 4,4 mil. de salariați, din care puțin peste 3 mil. activează în sectorul privat. Dacă nu ne centrăm tot efortul pentru a relua creșterea locurilor de muncă prin relaxare fiscală și debirocratizare, România rămâne blocată în capcana demografică, în sărăcie și în șomaj.

Pensia medie pe economie a ajuns la 778 lei în anul 2012, mai mare cu aproape o treime faţă de anul 2008. 2,6 milioane de pensionari trăiesc cu o pensie de sub 800. Dintre aceștia, aproape un milion de pensionari primesc lunar o pensie medie cuprinsă între 400 și 600 de lei. Alți aproape 900.000 de pensionari primesc o pensie între 600 și 800 de lei, conform ultimelor date disponibile din luna iulie 2013. Disparitatea pensiilor încasate în județele țării este mare. În primul trimestru din anul 2013, pensia medie variază de la 1010 lei în București la 653 lei în Botoșani.

Capcana îmbătrânirii populației are un impact major social:

A. Economie: taxe mai mari asupra generațiilor tinere; încetinirea creșterii economice;

B. Venituri: pensii mai mici și o putere de cumpărare mai mică la bătrânețe; creșterea sărăciei;

C. Muncă: vârsta de pensionare crește; persoanele disponibilizate cu o vârstă de peste 45 de ani au dificultăți mari în a se reintegra în muncă;

D. Educație: copiii și tinerii trebuie educați pentru o viață mai lungă de muncă; copiii ne cresc pentru că părinții merg la muncă în străinătate;

E. Familie: conflictul dintre muncă și familie; singurătatea;

F. Sănătatea: medicii și profesioniștii ne pleacă; costuri mari cu sănătatea din lipsa prevenției.

PDL vs. USL

Sub guvernarea PDL pensia medie a crescut cu 14%, iar sub guvernarea USL cu 4,4%. Creșterea pensiei sub guvernarea USL a fost posibilă pentru că PDL a adoptat legea de indexare a pensiei cu rata inflației și cu jumătate din creșterea salariului mediu brut pe economie.

PDL a făcut reforme vitale pentru România prin adoptarea Legii 263, conform căreia calculul pensiei se bazează pe principiul contributivității, și elimină sistemele speciale prin care se ieșea la pensie la vârste fragede sau având ca bază de calcul veniturile din ultimul an sau pe ultima lună:

  • Stagiul de cotizare este de minimum 15 ani și maximum 35 de ani, atât pentru femei cât si pentru bărbați;
  • Vârsta de pensionare crește la 63 de ani la femei și 65 de ani la bărbați până în anul 2030;
  • Cei care împlinesc vârsta de pensionare și vor să rămână în câmpul muncii primesc o bonificație de 0,5% pentru fiecare lună la punctul de pensie, față de vechea lege în care bonificația era de 0,3%. Dacă USL crește vârsta de pensionare la femei la 65 de ani așa cum a anunțat public, atunci elimină automat această bonificație pentru femeile între 63 și 65 de ani.
  • Vârsta de pensionare pentru cei din sistemul de siguranță naționala și poliție este 60 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
  • PDL a introdus pensia minima de 350 lei.

USL a promis că va elimina aplicarea CAS la pensiile între 740 lei și 1000 lei, dar pensionarii au rămas cu promisiunea neonorată. Mai mult, le sunt impozitate cu CAS veniturile suplimentare obținute din chirii sau din agricultură. PDL a reușit să evite măsurile drastice de înghețare și diminuare a pensiilor care s-au luat în alte state europene, precum Grecia, Irlanda, Letonia sau Lituania.

USL nu a făcut nimic pentru majorarea pensiilor, aplicând doar legea redactată și adoptată de PDL. Ba din contră, la sfârșitul lunii iunie 2012, la guvernare, USL a votat împotriva propriei legi de majorare a pensiilor, pe care o inițiase în februarie 2012, fiind în opoziție. La rectificarea bugetară, guvernul USL taie cei mai mulți bani exact de la Ministerul Muncii: 1,1 miliarde lei și nu îi investește pentru a crea locuri noi de muncă, ci îi direcționează spre SRI, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării sau  SIE.

Niciuna din promisiunile USL pentru pensionari nu a fost onorată:

  • Compensarea medicamentelor în mod real cu 90% pentru pensionarii cu pensii sub 1000 de lei.
  • Creșterea responsabilității individuale privind pensiile: introducerea sistemului conturilor individuale de economisire pentru pensia publică (Pilon I).
  • Multiplicarea resurselor de venit pentru bătrânețe prin introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaționale. Susținerea veniturilor pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzură.

Ponta nu și-a respectat promisiunile față de pensionari. Ponta a înghețat în schimb țara. Deja nu-i mai merge jocul cu taxele și telemania sa cronică. Este momentul să cadă și să se rupă alianța incompetenților. Pentru copiii și bătrânii noștri.